Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Télizöldek, örökzöldek, és lombhullatók

Minden évszaknak meg van a saját jellegzetessége, mellyel azonosítjuk, ez nincs másként az ősz esetében sem, hiszen ekkor van az őszi gyümölcsszezon mind betakarítás, mind az ültetés terén, de értelemszerűen ekkor készülünk a teleltetésre.

A legszembetűnőbb változás mégis a lombhullató növények gyors változása és a velük kontrasztot adó örökzöldek tündöklő lombja, de van egy átmeneti kategória is, mely megléte kevésbé szembetűnő, ezt a kategóriát pedig a télizöld és a félörökzöld növények alkotják, ezekkel ismerkedünk meg a következőkben.

Egy díszkert értékét nagyban emelik az örökzöldek - főleg a téli hónapokban

Lombhullató és örökzöld növények

Ezt a két fogalmat ismerjük, mégis érdemes feleleveníteni, hogy mit is jelentenek, hiszen így könnyebbé válik a télizöld és félörökzöld fogalmak értelmezése, ezáltal új színben láthatjuk növényeinket. A lombhullató növények esetében, amit biztosan tudunk, hogy egy éven belül elveszítik a lombjukat, legtöbbször ősszel.

Ezt a lombhullást a mérsékelt égöv és hazánk területén az egyre hűvösebb éjszakai hőmérséklet és a rövidülő nappalok indítják be, mely következtében a lombhullató növények elkezdik a levelekből kivonni a tápanyagot, ekkor indul meg azok elszíneződése, majd mikor „haszontalanná” válnak, lehullnak.

A lombhullató növények közül színváltozásuk miatt igen kedveltek a különböző juhar fajták, így például a korai juhar, a japán (vagy ujjas) juharok különleges őszi lombszínnel rendelkeznek, de a vörösre színeződő vadszőlő is feltűnő látványt nyújt. A fák és cserjék színpompás változása mellett az évelők már kissé sárgulnak, azt követően leveleik inkább kiszáradnak, bebarnulnak, mint például a mocsári hibiszkusz esetében is.

A lombhullató növények színpompássá teszik az őszi időszakot.

Ebben a cikkemben részletesebben is írok a vadszőlőről. Olvassa el, ha érdekli a téma!

Az örökzöldek ezeknek a teljes ellentétét képezik, ezek a növények ugyanis nem egyszerre, hanem szinte észrevétlenül cserélik a lombjukat fokozatosan, nem egyszer több év alatt. Első gondolatunk az örökzöld szó hallatán szinte mindig a fenyők, tuják, esetleg borókák körül forog, azonban nem csupán tűlevelű növényekről van szó, hiszen lomblevelű örökzöld a rododendron, a díszes levelű magyal vagy a japán babérsom.

Az örökzöldek soha nem fognak egyszerre a teljes lombozatuktól megszabadulni, új levelet csak akkor hoznak, ha a régi elöregedik, megsérül vagy kórokozó, esetleg kártevő támadja meg. A lombvesztés oka lehet a kedvezőtlen környezet, hosszú, meleg aszályos napok, csapadék nélkül és egy csapadékmentes tél szintén vezethet nagyobb fokú lombvesztéshez az örökzöldek esetében is.

Tekintse meg a kertészetemben kapható örökzöldeket, amelyek közül kedvére válogathat!

Az örökzöldek stabilitást hoznak a kertbe, hiszen egész éven át egységes képet mutatnak.

A babérsom ültetéséről és gondozásáról ebben a cikkemben írok.

Télizöld növények

A lombhullató és örökzöld fogalmak felelevenítése után térjünk rá a változatos növényeket felvonultató télizöld növények kategóriájára. Ha egyszerűen akarjuk jellemezni őket, akkor azt mondhatjuk, hogy lombhullató és az örökzöld növények között foglalnak helyet, nagyot nem tévedünk azonban érdemes árnyalni a képet.

A japán futólonc is télizöld növény, mely sokrétűen felhasználható a kertben.

Így mutat a japán lonc a kertben! A cikkemben a gondozásáról is írok.

Télizöldek, melyek egész télen át megtartják a lombjukat

Ezeknek a növényeknek nem csak a lombhoz való ragaszkodás a közös tulajdonságuk, hanem maga az élőhelyük is, ebbe a csoportba félárnyéki, árnyéki növények tartoznak, melyek a lombhullást követően fognak több fényhez jutni, így tápanyaghoz is, még a hidegebb őszi-téli hónapokban is. Ezeknek a növényeknek a startégiája az, hogy tél végén, kora tavasszal gyorsan megtörténik a lombcsere, így még lombfakadás előtt kihasználhatják a napfényt, melyet még más növények nem fognak fel.

Ebbe a csoportba tartozik például a bíborlevelű bugatölcsér (Penstemon digitalis), a díszes vesepáfrány (Polystichum setiferum ’Densum), a hakone vagy szálkafű (Hakonechloa macra).

A télizöld páfrányok szinte meghökkentő hatást nyújtanak a tél folyamán.

Tekintse meg kertészetem páfránykínálatát!

Télizöldek, melyek a szélsőségek miatt mondanak le lombjukról

A télizöldek másik nagy csoportját azok a növények alkotják, melyek a számukra kedvezőtlen körülmények miatt, például hirtelen bekövetkező lehűlés és fagy, vagy éppen szárazság váltja ki a lomb elvesztését. Ebbe a csoportba tartozik például a tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia), a közönséges fagyal (Ligustrum vulgare), az évelőnek vagy félcserjének számító kis meténg (Vinca minor) és nagy meténg (Vinca major), a gyapjas tisztesfű vagy ismertebb nevén a nyuszifül (Stachys byzantina), valamint a tarackoló kékgyökér (Ceratostigma plumbaginoides) is.

Itt válogathat kertészetem hortenziafajtái közül!

Az egyik legismertebb télizöld növény a fagyal!

Ebben a cikkemben a télizöld fagyal nevelését és gondozását mutatom be.

Hogyan gondozzam a télizöld növényeket?

A télizöld növények gondozása nem ró nagy feladatot a kertészre csupán az ősszel megszokott lombszedés munkafolyamatát kell későbbre időzíteni, igazodva a növény ritmusához. A télizöld növények esetében a nagyobb beavatkozást igénylő munkákat, mint például a metszés vagy az esetleges átültetés, a lombhullató növényekkel egyidőben végezhetjük, ezzel ártani nem fogunk a növényünket.

A kis télizöld meténg metszése igen egyszerű feladat. Nézze meg az alábbi videómat, amelyben a gyakorlatban is megmutatom a fortélyait!

Más esetben növényünk igényeinek megfelelően végezzünk tápanyagutánpótlást, öntözést, mely függ a választott fajától vagy fajtától. A cserjék esetében szükség lehet évente többszöri metszésre is, míg az évelőknél ez általában csak tavasszal vagy ősszel esedékes.

A kis télizöld meténg tavaszi metszése segít a szőnyegszerű habitus kialakításában.

Lombhullatóból télizöld?

Mindenképpen említést érdemel az elmúlt évek szeszélyes időjárása, mely kiszámíthatatlanná tette nem csak a nyarakat, de az őszi-téli időszakot is. A hosszan elhúzódó meleg időszakok és a kései kemény fagyok miatt az alapvetően lombhullató növények között akad olyan, mely kifejezetten hosszú ideig, akár decemberig is fenn tartja a lombját, ilyen például a nyáriorgona, melynek ezüstös, molyhos levelei sokáig fenn maradtak, de a vérborbolyák is hosszú időn át dacolnak már az ősszel.

A borbolyák legtöbbje lombhullató, melyek az enyhe őszi idő miatt egyre tovább díszítenek különleges leveleikkel.

Ezen a linken széles borbolyakínálatomból válogathat!

Milyen szerepe van a télizöld növénynek a kertben?

A télizöld növények esetében joggal merül fel a kérdés, hogy mivel jobbak, mint egy örökzöld vagy épp egy lombhullató, miért érdemes őket választani, mivel járulnak hozzá kertünkhöz. Először is növény típustól függetlenül változatossággal, hiszen más ritmusban élnek, mint az említett másik két növénycsoport virágzásuk ezeket előzi vagy éppen követi, így a folytonosságot jelentenek és izgalmas látványt nyújtanak.

A bangitafélék fontos díszei lehetnek a kertnek. Tekintse meg kínálatomat ezen a linken!

Ez a fajta folytonosság az, amivel lehetőséget adnak egy sima átmenet kialakítására az évszakváltásokkor, gondoljunk itt a videóban is látható kis meténgre, még hagymásainkat nem látjuk vagy éppen kezdenek előbukkani, de a meténg már virágzik, ezt követően pedig sorra nyílnak majd a különböző hagymások, melyek májusban váltani fogják a virágzásban. Ez a fajta átmenet szinte észrevétlen, mégis hiányát rögtön megéreznénk.

A bangitafélék is a télizöld növények táborát erősítik, illatos fajtáik pedig már kora tavasszal virágoznak!

Nem csupán az évelők, hanem a télizöld cserjék is hasonló jó tulajdonságokkal rendelkeznek, ezek közül egy kellemes illatú, tavaszi virágzású növény, a tavaszi bangita (Viburnum x burkwoodi), mely szintén a télizöld növények táborát erősíti, szoliterként és társításaink háttérnövényeként telepítve jó alternatívát jelent, ha nem vagyunk az örökzöld növények nagy rajongója, hiszen hosszú ideig nyújt egységes hátteret összeállításunk többi növényének.

Ahogyan Ön is biztosan látja, az örökzöldek tábora végtelen számú lehetőséget rejt magában. Válasszon Ön is kedvére valót!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!