Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A télizöld fagyal sövény ültetése és gondozása

A télizöld fagyal (Ligustrum ovalifolium) alakját tekintve legfeljebb 3-4 méter magas cserje, virágai feltűnőek, termése pedig télen is az ágakon marad, így több évszakon keresztül dekorál, ráadásul változatosan. Leveleit egész évben megtartja, kivéve az igazán fagyos téli heteket, ugyanakkor lombja tavasszal megújul, így a természet ébredésekor pazar látványt nyújthat a kertben.

A télizöld fagyal jellemzői és igényei

Levelei tojásdadok, fényesek, bőrneműek, sötétzöldek, a már említett virága pedig fehér. Termése a madarak egyik kedvenc csemegéje, így ültetésével életteli, szárnyasokkal benépesült birtokunk lehet.

A télizöld fagyal környezeti igényei nem összetettek, talajigénye átlagos, a szélsőségektől mentes típusú kerti talajban remekül fejlődik majd, a napos vagy félárnyékos helyet kedveli, így a kert több, eltérő tulajdonságokkal rendelkező területén is bevethető. A felhasználást tekintve szoliternek, nyírott vagy nyíratlan sövénynek alkalmas. Az egyik legkönnyebben kezelhető sövényfajta, gondozása nem nehéz feladat.

Télizöld fagyal sövénykerítés hullámosra nyírva! Ezt a remek sövény költeményt Becsehelyen, Zala megyében kaptam lencsevégre, egyszerűen nem lehetett elmenni mellette megállás nélkül! A sövényekkel kapcsolatban gyakori kifogás, hogy kinézetük túlságosan "egyen", nem sok izgalmat tartogatnak a háziaknak vagy éppen az arra járó nézelődőknek. A fenti kép jó példa arra, hogy egy alapvetően átlagos sövény növényből is ki lehet hozni a maximumot, az eredmény pedig látványos és egyedi, a formára nyírt sövény nem csak önmagában mutatós, de az épített elemeket is feldobja, szervesen kiegészíti.

A télizöld fagyal ültetése

konténeres télizöld fagyal szinte az egész évben ültethető, a téli hideg hetek kivételével. Amennyiben sövényként telepíti, praktikus egy hosszanti ültetőárkot kiásni, hogy az egyes példányokat könnyen sorba rakhassa!

A fagyallal az utcafronti rész is díszíthető. Olvassa el tippjeimet az utcafronti ültetésről!

Az árok aljára szerves trágyát terítsen, majd ezt egy vékony földréteggel fedje be. Az árok beöntözése után egymástól 25-30 centiméterre helyezze le a töveket, magasságukat úgy állítsa be, hogy a földlabda teteje egy szintben legyen a talajjal.

Ültetésnél ügyeljen rá, hogy legalább 40 cm mély, 40 cm széles ültetőárkot ásson, így az egyenes sorba ültetés könnyebb feladat lesz. Az árok vagy gödör aljára töltsön érett istálló trágyát, melyhez azonban a növény gyökérzete közvetlenül ne érjen hozzá, ezért a tápanyag réteget pár centi földdel fedje be! A fagyal egészen az ősz legvégéig, a tartós fagyok beálltáig telepíthető.

Egy alapos beöntözés után az ültetés készen is van. Az öntözés a télizöld fagyal begyökerezéséig legyen intenzívebb, később kevesebb locsolás is elegendő lesz, a fagyal vízigénye átlagos.

A télizöld fagyal őszi ültetése

Az ősz utolsó heteiben is ültethet még szabad gyökerű, vagy konténeres fagyal cserjéket. Lakótelepi környezetben, vagy ahol az utcában az egységes megjelenésre igényt tartanak a szomszédok, érdemes benne gondolkodni.

A fagyal mellett számos, sövénynek alkalmas cserje faj- és fajta létezik. Ha kíváncsi ezekre, tekintse meg itt kertészetem széles választékát!

A télizöld fagyal metszése

A metszése még az ültetésnél is egyszerűbb, az ollóra évente kétszer lesz szükség, először tavasszal, az ifjító metszés elvégzésekor. A fagyal tavaszi fiatalító metszése során a télen elhalt, elfagyott ágakat kell szanálni.

A második alkalommal a nyár folyamán szokás a fagyal metszését megejteni, ilyenkor fagyal sövényét a kívánt magasságúra alakíthatja, valamint a hajtások visszavágásával dúsabb, tömöttebb bokrokat nyerhet.

Tavasztól aztán a legfontosabb feladatok a tápanyag utánpótlás és a folyamatos és bőséges öntözés lesznek a , melyet ez a sövény növény gyors növekedéssel hálál meg. Figyeljen oda, hogy mindig rétegesen nyírja a sövényt! Mikor a fagyal növekszik 40 centimétert, nyessen vissza húszat. Nem szabad felengedni 1.5 - 2 méter magasra, és a tetején elkezdeni a nyírást, mert ilyen esetben alakul ki a felül sűrű, de középen átlátható sövény, mely így nem tölti be funkcióját.

A télizöld fagyal növényvédelme

Amennyiben nem ügyeltünk esetleg a télizöld fagyal metszése során a szerszám fertőtlenítésére vagy fogékonyságából adódóan megtámadta valamilyen kórokozó vagy kártevő, akkor a következő problémák miatt gyengülhet a cserje:

 Fagyallevéltetű

Ahogyan a nevében is benne van, a leveleken lehet észrevenni a probléma forrását. A levelek fodrosodását okozza, melynek az a hátránya, hogy benne védve vannak a levéltetvek. Védekezni ellene lehet vegyszeresen vagy mechanikai úton is. Mechanikai úton a megfertőzött ágakat kell levágni és minél hamarabb elégetni, hogy még véletlenül se legyen esély a kórokozó továbbterjedésére.

forrás: InfluentialPoints

Vegyszeres kezelés esetén javasolt felszívódó hatású szereket alkalmazni, mert az összehajolt levélben lévő tetvekre nem lesz hatással a felszínen ható kémiai szer.

Fagyaltripsz

A tripszek szívogatásuk miatt okoznak károkat a cserjén. Mivel nagyon apróak a kártevők, ezért a levelek ezüstös színeződése lehet a jel arra, hogy tripszkártétellel állunk szemben. A kártevő eredményezheti, hogy a nyár végére már teljesen felkopaszodik a cserje. Általában a legyengült, rossz közegbe ültetett cserjéket lepik el a tripszek.

forrás: Pijani Tvor

Fillosztiktás levélfoltosság

Ha nagyon csapadékos az időjárás, akkor okozhat problémát ez a kórokozó. Ekkor a leveleken világos színű, sötét keretes foltok jelennek meg. Mindegyik kártevő vagy kórokozó megelőzhető, ha az ültetésnél a számára szükséges igényeket teljesítjük.

forrás: ligustrum-fagyal.blogspot.com

Ha mindenképpen tenni akarunk egyéb megelező védekezéseket is, akkor javasolt ősszel, lombhullás után és tavasszal, lombfakadás előtt olajos lemosó permetezést beiktatni a feladatok közé. Amennyiben nem biztos, hogy milyen betegséggel áll szemben, vagy már olyan szintű a károsítás, amit Ön nem tud kezelni, akkor bátran kérje szakember tanácsát.

A télizöld fagyal helye a kertben

A fagyal, mint szabad sövény

Bár nem szoliterként, lazább cserjeként ismerjük, de néha azért így is találkozhatunk vele. 3-4 méteres magasságot ér el, és egészen sűrű ágrendszert nevel.

A tiszafából is elegáns sövény nevelhető. Megmutatom ebben a cikkemben!

Ajánlom azért a rendszeres metszését ebben az alkalmazási formában is, hiszen ennek a tevékenységnek a sorozatos elmaradásával a cserje könnyen felnyurgulhat, felkopaszodhat. A rendszeres hajtásvisszavágással azonban könnyen dekoratív szoliterré nevelhető. Ez esetben is szükséges tehát a metszés, mert itt a helyes forma kialakításán túl szerepet kap a cserje természetes habitusa is. 

Szabad sövényként is lehet természetesen társításban elhelyezni. Képezheti cserjefoltok háttérnövényét, de fákkal együtt is ültethető. Előtte kiválóan mutathatnak a kisebb termetű fagyalok, borbolyák, a rózsák, és helyet kaphatnak az évelő növények is. 

A fagyal, mint tömött sövény

A sövényként ültetett cserjék mindig nagyon népszerűek, ami nem csoda, hiszen a zöld, élő birtokhatároló megszépíti a területet, eltakarja a kertet a kíváncsi szemek elől, vagy éppen a felújításra való házfalat rejti el, emelve a látvány esztétikáját.

Szeretne fagyal töveket, hogy saját sövényt nevelhessen? Tekintse meg kínálatomat!

Ne feledjük, hogy a sövény hatékony védvonal is, a sűrű ágrendszer között nehézkes az átbújás, és megmászni is csak bajosan lehet.

A télizöld fagyalt és népszerű fajtáit alapvetően sűrű, tömött sövényként alkalmazzák, és ez a faj és változatai tényleg kifejezetten alkalmasak erre a célra. Könnyen alakíthatók, és ahogyan feljebb is láthattuk, nagyon jól bírják a metszést és változatos formák kialakítására is megfelelők. 

Buxus helyett is alkalmazhatók.

Mitől télizöld a télizöld fagyal?

A télizöld vagy félörökzöld kifejezéssel jelölt növénytípusokat gyakran összetévesztik a kertbarátok az örökzöldekkel, pedig jelentős különbség van közöttük. Azok a fajok és változatok tartoznak ide, melyeknek levelei az időjárástól (a hidegtől) függően a tél közepéig, esetleg enyhébb tél esetén majdhogynem tavaszig, az új levelek fakadásáig az ágakon maradnak.

Ezek a levelek az új levelek kifejlődésével egy időben lehullanak, ezért a télizöld sövények díszítőértéke csaknem az egész évben egyenletes. A télizöld fajok telepítésével tehát a lombhullatók és az örökzöldek mellett egy köztes megoldáshoz juthatunk, a télizöld növények választásával jó esetben egészen a hideg évszak második feléig leveles növényünk lesz a kertben, tavasszal pedig nem maradunk a serkenő, ijfú levelek vidám látványa nélkül, ráadásul így még a komposzt alapanyagunk is biztosított lesz.

Az arany sárgatarka levelű fagyal

Bár a zöld levelelű változatok is igen közkedveltek, ám, amennyiben szeretné feldobni a kertjét valami formabontóval, válassza az arany sárgatarka levelű fagyalt (Ligustrum ovalifolium 'Aureum'), amely ugyanolyan sokoldalúan alkalmazható, mint a télizöld fagyal. 

Kiváló sövény nevelhető belőle, térhatároló szerepe is lehet, társasházi udvarokon is helytálló és szoliterként is jól mutat. 

Lombját télen megtartja, ezért a hideg hónapokban is díszíti a kertet. Levelei valóban aranyszínűek, hiszen közép-, vagy világoszöld színűek, a levélszélek pedig széles, aranysárga sáv fut végig. Fehér, vagy halvány krémszínű virágait tavasz végén hozza. 

Szeretne fagyal töveket, hogy saját sövényt nevelhessen? Tekintse meg kínálatomat!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!