Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A télizöld fagyal sövény ültetése és gondozása

A télizöld fagyal (Ligustrum ovalifolium) alakját tekintve legfeljebb 3-4 méter magas cserje, virágai feltűnőek, termése pedig télen is az ágakon marad, így több évszakon keresztül dekorál, ráadásul változatosan. Leveleit egész évben megtartja, kivéve az igazán fagyos téli heteket, ugyanakkor lombja tavasszal megújul, így a természet ébredésekor pazar látványt nyújthat a kertben.

Levelei tojásdadok, fényesek, bőrneműek, sötétzöldek, a már említett virága pedig fehér. Termése a madarak egyik kedvenc csemegéje, így ültetésével életteli, szárnyasokkal benépesült birtokunk lehet.

A télizöld fagyal környezeti igényei nem összetettek, talajigénye átlagos, a szélsőségektől mentes típusú kerti talajban remekül fejlődik majd, a napos vagy félárnyékos helyet kedveli, így a kert több, eltérő tulajdonságokkal rendelkező területén is bevethető. A felhasználást tekintve szoliternek, nyírott vagy nyíratlan sövénynek alkalmas. Az egyik legkönnyebben kezelhető sövényfajta, gondozása nem nehéz feladat.

Télizöld fagyal sövénykerítés hullámosra nyírva! Ezt a remek sövény költeményt Becsehelyen, Zala megyében kaptam lencsevégre, egyszerűen nem lehetett elmenni mellette megállás nélkül! A sövényekkel kapcsolatban gyakori kifogás, hogy kinézetük túlságosan "egyen", nem sok izgalmat tartogatnak a háziaknak vagy éppen az arra járó nézelődőknek. A fenti kép jó példa arra, hogy egy alapvetően átlagos sövény növényből is ki lehet hozni a maximumot, az eredmény pedig látványos és egyedi, a formára nyírt sövény nem csak önmagában mutatós, de az épített elemeket is feldobja, szervesen kiegészíti.

konténeres télizöld fagyal szinte az egész évben ültethető, a téli hideg hetek kivételével. Amennyiben sövényként telepíti, praktikus egy hosszanti ültetőárkot kiásni, hogy az egyes példányokat könnyen sorba rakhassa!

Az árok aljára szerves trágyát terítsen, majd ezt egy vékony földréteggel fedje be. Az árok beöntözése után egymástól 25-30 centiméterre helyezze le a töveket, magasságukat úgy állítsa be, hogy a földlabda teteje egy szintben legyen a talajjal.

Egy alapos beöntözés után az ültetés készen is van. Az öntözés a télizöld fagyal begyökerezéséig legyen intenzívebb, később kevesebb locsolás is elegendő lesz, a fagyal vízigénye átlagos.

A sövényként ültetett cserjék mindig nagyon népszerűek, ami nem csoda, hiszen a zöld, élő birtokhatároló megszépíti a területet, eltakarja a kertet a kíváncsi szemek elől, vagy éppen a felújításra való házfalat rejti el, emelve a látvány esztétikáját. Ne feledjük, hogy a sövény hatékony védvonal is, a sűrű ágrendszer között nehézkes az átbújás, és megmászni is csak bajosan lehet.

A metszése még az ültetésnél is egyszerűbb, az ollóra évente kétszer lesz szükség, először tavasszal, az ifjító metszés elvégzésekor. A fagyal tavaszi fiatalító metszése során a télen elhalt, elfagyott ágakat kell szanálni.

A második alkalommal a nyár folyamán szokás a fagyal metszését megejteni, ilyenkor fagyal sövényét a kívánt magasságúra alakíthatja, valamint a hajtások visszavágásával dúsabb, tömöttebb bokrokat nyerhet.

Betegségei nem számottevőek, ellenálló, toleráns városi növény, növényvédelme ezért nem indokolt.

Mitől télizöld a télizöld fagyal?

A télizöld vagy félörökzöld kifejezéssel jelölt növénytípusokat gyakran összetévesztik a kertbarátok az örökzöldekkel, pedig jelentős különbség van közöttük. Azok a fajok és változatok tartoznak ide, melyeknek levelei az időjárástól (a hidegtől) függően a tél közepéig, esetleg enyhébb tél esetén majdhogynem tavaszig, az új levelek fakadásáig az ágakon maradnak.

Ezek a levelek az új levelek kifejlődésével egy időben lehullanak, ezért a télizöld sövények díszítőértéke csaknem az egész évben egyenletes. A télizöld fajok telepítésével tehát a lombhullatók és az örökzöldek mellett egy köztes megoldáshoz juthatunk, a télizöld növények választásával jó esetben egészen a hideg évszak második feléig leveles növényünk lesz a kertben, tavasszal pedig nem maradunk a serkenő, ijfú levelek vidám látványa nélkül, ráadásul így még a komposzt alapanyagunk is biztosított lesz.

Remélem hasznosnak találta cikkemet! Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetsziket!

Nézze meg többi bejegyzésemet is kertész Blogomban!

Szeretne fagyal töveket, hogy saját sövényt nevelhessen? Tekintse meg kínálatomat

Tartalomhoz tartozó címkék: télizöld fagyal