Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tél végi szerszámmustra

Megyeri Szabolcs
2015. 02. 17. 15:40:56

A kertészkedés karbantartott szerszámok nélkül szinte lehetetlen, tavasszal pedig gyakran fordul elő, hogy a hideg évszakban nem megfelelően tárolt kerti eszközeink javításra szorulnak. A szerszámok felújítását, reparálását ajánlott még a kerti szezon beindulása előtt, tehát a tél végén elvégezni, hogy márciusban már akadály nélkül kezdhessünk bele a veteményezésbe például.

Az első lépés a tisztítás, a fémfelületeket mossuk le, majd egy erős gyökérkefével vakarjuk le a szennyeződéseket. A rozsdafoltokat drótkefével tüntethetjük el. Ásó, kapa esetén fontos az élesség, az egyenes felület, a fa részeket pedig vizsgáljuk át, a repedt, korhadt nyeleket inkább cseréljük le. Az élezés a metszőollóknál is fontos, a csorba vágófelület kárt tehet a növényekben. Sok újabb, márkás szerszámnak műanyagból készül a nyele, ezek különösebb karbantartást nem igényelnek, a meleg, mosószeres lemosás elegendő. A motoros kerti gépeket, mint a szegélynyírót, a fűnyírót, a rotakapát, hacsak nincs szakvégzettségünk, inkább szervizben javíttassuk! A meglévő darabok javítása mellett természetesen a hiányzó eszközöket is idejekorán szerezzük be! 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok kiegészítők