Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A kétarcú növények – veszélyes kerti barátaink

Megyeri Szabolcs
2015. 02. 18. 11:33:05

Akár bent a lakásban, kint az erkélyen, vagy a kertünkben, nem is hinnénk, hogy mennyi veszélyes és mérgező növénnyel találkozunk. Természetesen nem kell rögtön megijedni, esetleg megválni eddig féltve gondozott növényeinktől, hiszen eddig is foglalkoztunk velük. Azonban nem árt, ha tudjuk, hogy melyek ezek a növények, valamint mit okozhatnak lenyelés, érintés esetén.

Valójában a legtöbb növénynek valamely része káros az emberek, állatok számára, de nem mindegy, hogy mekkora mértékben fogyasztottunk belőle. Leginkább ez a probléma kisgyermekes családoknál szokott gondot okozni, azonban, ha még kicsi korban figyelmeztetjük a család apraja-nagyját, akkor a későbbiekben már kisebb valószínűséggel lehet ebből baj.

A lenti táblázatban látható, hogy a mérgezés súlyosságát tekintve különböző csoportokba lettek besorolva kerti barátaink. Ettől függetlenül nagyon fontos, hogy a tünetek észlelésekor, vagy amikor látjuk, hogy gyermekünk megkóstolja például a tiszafa leveleit, azonnal cselekedjünk!

Mik lehetnek a mérgezés tünetei?

A tünetek a következők lehetnek egy-egy növényi rész lenyelése következtében:

  • verejtékezés
  • nyál- és orrfolyás
  • hányás
  • hasmenés
  • hasi görcsök
  • izomgörcsök, rándulások
  • súlyosabb esetben hallucináció
  • nyugtalanság
  • vérnyomásesés
  • ájulás

Mi a teendő mérgezés gyanúja esetén?

Első, és egyben talán legfontosabb lépés, hogy azonnal hívjuk a mentőket, vagy a központi segélykérő telefonszámot!

Mentők: 104 Központi segélykérő szám: 112

Heim Pál Gyermekkorház állandó toxikológiai ügyelet: +361/210-0720; +361/349-8160

Amikor már értesítettük a szakembereket, a legrosszabb elkerülése végett, mi magunk is segítsünk bajba jutott családtagunkon, barátunkon vagy kis állatunkon. Amennyiben megették a növény valamely részét, akkor nagyon fontos, hogy semmiképpen sem szabad hánytatni a 2 évesnél fiatalabb gyerekeket, mert ezzel nagyobb a valószínűsége annak, hogy a mérgező anyag a tüdőbe kerül, ami még nagyobb problémát idézhet elő.

Nem csak lenyeléssel, evéssel okozhatnak problémákat a mérgező növények, hanem a bőrre jutva is, amik irritációt okoznak. Metszés esetén is kerülhet a növény nedve a bőrünkre. Ha valamilyen mérgező, irritáló hatású nedv jut a kezünkre, akkor alaposan le kell öblíteni, szappanos, bő vízzel.

Akár a mentősöknek, akár a rendelőben, az orvosnak meg kell mutatni, hogy mi volt az a növény, ami el lett fogyasztva, vagy aminek a nedve okozott irritációt.

A fenti kerti mese lehet, hogy első olvasásra ijesztő lehet, azonban némi odafigyeléssel megelőzhetőek ezek a problémák. Nagyon fontos, hogy mindig körültekintően járjunk el a növényeinkkel, akár ültetés, akár gondozás, vagy akár csak gyönyörködés közben!

Tartalomhoz tartozó címkék: mérgező növények