Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Teendő lista kertbarátoknak

Megyeri Szabolcs
2015. 03. 27. 11:54:44

A növények megfelelő fejlődéséhez nagy általánosságban öntözés, tápanyag utánpótlás, és néha metszés szükségesek, valamint a betegség, hanyatlás jeleit mutató példányok esetében növényvédelmi feladatok kellhetnek. A leggyakoribb az öntözés elmaradása, melynek oka, hogy sok hobbikertész nem tájékozódik megfelelően növénye igényeiről, ami leginkább a nem őshonos, extravagáns kerti és lakásban tartott dísznövények esetében probléma. Az is közkeletű tévhit, hogy a növényeknek csak földre van szükségük, pedig a tápoldatozás, trágyázás, vagy épp a komposztos tápanyag utánpótlás gyakran nélkülözhetetlenek. A furcsa tüneteket mutató virágokat, terményeket mindig alaposan szemügyre kell venni, a problémát azonosítani kell, és a kezelést el kell kezdeni, egy alapos fertőzés ugyanis a kert vagy lakás többi növényét is megtámadhatja!

A trágyázás előnyei

Az indító trágyázás a legtöbb esetben jól jön tavasszal, a növények, termények által tavaly igénybe vett, „elhasznált” föld igényli a megújulást, feltöltődést. Füvesítés, vagy épp a rózsaágyások kialakítása előtt mindenképp érdemes a tápanyag utánpótlás, és a legtöbb zöldségféle is jó néven veszi a trágyázást, hiszen nincs növényfejlődés tápanyagok nélkül. Vigyázzunk azonban, egyes termények kifejezetten nem kedvelik a túlságosan gazdag talajt!

Mikor fogjunk hozzá a metszéshez?

Az év első metszési időszaka a tavasz, sok növényt ilyenkor kell visszavágni, hogy a megfelelő forma kialakulását, és az egészséges fejlődést elősegítsük. A különféle növényeknek eltérő az ideális metszési idejük, a rózsákat a tartós fagyok elmúltával, már kora tavasszal kezelésbe vehetjük, a sövény nyírását a tavasz közepére is halaszthatjuk, a gyümölcsfák metszése pedig külön tudomány, utóbbiról érdemes a szakirodalmakból tájékozódni!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok