Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Minden, amit a tiszafáról tudni érdemes!

Ha létezik olyan növény, amely bármilyen kertbe tökéletesen illeszkedik és számos különböző funkciót képes betölteni, akkor az a tiszafa. Legyen szó egy egészen apró birtokról vagy egy hatalmas udvarról, bármelyik területre hibátlan választás ez a több ezer éves múltra visszatekintő, igazán sokoldalú örökzöld. Mindez azt jelenti, hogy ha szeretne egy-két takaros díszfát az utcafrontra, egy árnyékot adó, nagy méretű fát a hátsó kertbe, vagy úgy véli, jó lenne egy sövény is valahova, akkor van egy jó hírem az Ön számára. Mindehhez elég csupán tiszafát beszereznie.

A tiszafa élénkpiros terméseivel utánozhatatlan látvány

A tiszafa élénkpiros terméseivel utánozhatatlan látvány

Ennek köszönhetően pedig nem kell különböző növények között válogatnia. Ha ez az örökzöld elnyerte a tetszését, akkor már csak azt kell kitalálni, a kert melyik felébe mit képzelt el belőle. A legjobb az egészben pedig az, hogy akár száz évig is él egy megfelelően elültetett és gondozott tiszafa.

Mit érdemes tudni a tiszafáról?

Levélzete első pillantásra a fenyőt idézi, de ebben az esetben annál sokkal lágyabb levelekről van szó. Termése piros bogyótermés, amely még többet tesz hozzá az egyébként is magas esztétikai értékéhez.

Annak ellenére, hogy gyönyörű és sokoldalúan felhasználható, igen alacsony igényei vannak. Ebből kifolyólag pedig azoknak is bátran ajánlom az ültetését, akik ezelőtt még sosem ténykedtek a kertben és kevés tapasztalatuk van e tevékenységi körrel kapcsolatban.

Jellemzően kártevők sem fordulnak meg rajta.

Metszést csak abban az esetbe igényel, ha formára szeretné vágni, de a különösen nagy fajtaválasztéknak köszönhetően rendszerint mindenki megtalálja azt a habitust, amely a legjobban illik az adott helyre.

Magyarországon őshonos faj, ezért a tujákhoz képest sokkal jobban tud alkalmazkodni a városi környezethez. Átlagos kerti viszonyok közé ültesse, lehetőleg napos vagy félárnyékos kertrészre, ugyanakkor jól tűri a mélyárnyékot is. A szelet kevésbé tolerálja, ezért ház takarásába, kerítés mellé érdemes telepíteni.

Ide kattintva egy korábban írt bejegyzésemet olvashatja, amelyben kifejtem, mi a különbség a tiszafa és a puszpáng között, valamint szót ejtek benne arról is, milyen legendák övezik ezt a különleges örökzöldet.

A tiszafa, mint szoliter növény

Ahogy fentebb említettem, a tiszafa tökéletesen megállja a helyét szoliternövényként is, ugyanis egyedül állva is igen magas esztétikai értéke van. A klasszikus típus, vagyis a Taxus baccata nagyon egyszerűen formára nyírható, ami azt jelenti, hogy valójában azt hoz ki belőle, amit csak szeretne. Így kizárólag az Ön kézügyességén és fantáziáján múlik, milyen habitusú örökzöld lesz belőle.

A következő két videóban mutatok egy-egy nagyon jó példát arra, milyen gazdag formalehetőség rejlik a tiszafa alapfajában.

Álmodjon belőle sövényt!

Ha már egy ideje gondolkozik azon, milyen jó lenne sövényt húzni a kerítés helyére, vagy éppen új helyre költözött és a legjobb megoldást keresi a térhatárolásra, akkor most a legjobb helyen jár.

Bár örökzöld sövénynek sokaknak jellemzően a tuják jutnak eszébe, ugyanakkor egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hazai kertekben is a tiszafa, amely egy hosszú életű, lassú növekedésű örökzöld cserje.

Sövényként a tiszafa az egyik legideálisabb örökzöld

Sövényként a tiszafa az egyik legideálisabb örökzöld

Sövény kialakításhoz 60-70 cm-enként érdemes ültetni a tiszafákat. A sövény megálmodása során fontos odafigyelni arra, hogy az ültetőgödör legyen a konténeres növény cserepénél vagy a földlabdánál körülbelül kétszer-háromszor nagyobb. Azt előzetesen töltse fel jó minőségű virágfölddel, így igazán jó helyet készíthet elő a csemete számára.

A tápanyagban gazdag talaj és a gyakori öntözés serkentheti növényünk növekedését, így pár éven belül szép, tömött sövénye lehet.

Ebben a videóban megmutatom a gyakorlatban is, hogy néz ki a megfelelően elültetett tiszafa sövény a kezdetekkor.

Gyönyörű, de mérgező!

Nagyon fontos információ a tiszafával kapcsolatban, hogy bár gyönyörű és igen sokoldalú, a szervezetbe kerülve mérgező hatású. Nem csak az emberek, de a ház körül előforduló állatok, így például a kutyák, vagy macskák számára is veszélyes. Érdekesség, hogy ennek ellenére termését előszeretettel fogyasztják különböző madarak és a mókusok is, vagyis rájuk nincs negatív hatása.

Így aki szereti az életteli, természetes hatású kertet, aminek a vadállatok is részei, mindenképp jól jár a tiszafával. Lényeges tehát, hogy ha kisgyermek van a családban vagy kutya él az udvaron, mindenképpen gondoskodjon arról, hogy ne érintkezhessen a növénnyel közvetlenül, ugyanis óhatatlan, hogy a kíváncsi gyermek vagy a játékos állat valamilyen módon a szájába veszi az örökzöld egy részét.

Figyelem! Ha mégis megtörténik a baj, időben vegye észre a mérgezés tüneteit! Ilyen a támolygás, a görcsök, valamint az ájulás is.

Kellő óvatossággal és odafigyeléssel azonban semmi akadálya a tiszafa ültetésének, bármelyik fajtáját is választja. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy félni kellene ettől a növénytől, viszont fontosnak tartom felhívni a figyelmét az óvatosságra!

Milyen fajtái vannak a tiszafának?

A klasszikus verzión túl számos különböző típusa létezik ennek az örökzöldnek. Az oszlopos tiszafák különleges ékei lehetnek az utcafrontnak vagy az előkertnek, míg az arany árnyalatban pompázó változatok egészen egyedi atmoszférát teremtenek a kertben. A Zöld, terülő tiszafa pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy elfedje birtoka kevésbé esztétikus részeit.

Oszlopos tiszafa a kertben

 

Az igényei mindegyik fajtának azonosak, így tulajdonképpen csak az Ön ízlése a döntő azzal kapcsolatban, melyik tiszafa lesz majd a kertje új lakója.

Ide kattintva megtekintheti online kertészetem teljes tiszafa választékát.

Erkélyre is kiváló választás!

Kevés olyan örökzöld növény található a kertészetek kínálatában, melyeket balkonládába vagy nagyobb cserépbe is bátran elültethet. A tiszafa azonban pont ilyen, éppen ezért igen népszerű a balkonkertészek körében is, ám a kertes házak teraszainak is remek dísze lehet ilyen formában ez a cserje.

Létfontosságú jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldbe ültetni, ezen felül viszont nem igényel sok gondoskodást. Mint minden cserepes növény, a nyári hónapokban fokozott öntözést igényel.

Izgalmas és egyedi kompozíció is összeállítható tiszafával

Izgalmas és egyedi kompozíció is összeállítható tiszafával

Nagy előnye ezeknek a cserepes telepítéseknek, hogy a növény helyét kedve szerint változtathatja. Ha úgy látja, elsőre mégsem a legjobb helyet választotta a számára, akkor áthelyezése igen könnyű. Családi ház esetében érdemes a kert egy hangsúlyos pontjára tenni a cserepét, mivel egész évben szép sötétzöld lombtömegével kiválóan díszít.

Ha a széles választékot látva amiatt kezdett el aggódni, miként tudná elszállítani a tiszafákat, akkor van Önnek egy jó hírünk. Amennyiben webáruházamból rendeli meg, a választott növényeket egyenesen a kertkapuig szállítjuk Önnek. Így már csak annyi feladata maradt, hogy a megfelelő helyekre ültesse a fákat.

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: örökzöldek tiszafa