Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Taxus baccata 'Dovastoniana' – Tiszafa

12.290 Ft

(ejtsd: tákszusz bakkáta)

Szállítási méret: 50-70 cm magas
Kiszerelés: 7,5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Ezt a növényt földlabdás kiszerelésben jellemzően tavasszal és ősszel, időjárástól függően (+ 0 C és + 25 C fok között) lehetséges ültetni, ezen időszakokon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben. Ezen időszakokon túl, valamint az év teljes egészében ezt az örökzöldet konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Védett tartalom
Ár: Méret: Kosárba
12.290 Ft
(konténeres) 50/70cm
Menny.:
17.990 Ft
(földlabdás) 100/125cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Taxus baccata 'Dovastoniana' – Tiszafa főbb jellemző

 

Habitus: Lassú növekedésű, hosszú életű, kifejezetten laza ágrendszerű örökzöld növény, melynek kifejlett magassága 4,5 méter. Növekedési formáját tekintve szétterülő, széles. Szélessége elérheti a 2,5 métert. Lombszíne középzöld.

Minden része mérgező, kivéve a termés magköpenyét! Magonc növény, ami azt jelenti, hogy magról nevelték így saját gyökerén áll, nincs egy másik alanyra oltva.

Virág: Kétlaki növény, porzós tobozvirágzata gömbölyű, a termős toboz redukált, egy magkezdemény fejlődik benne. A mag sötét színű, melyet pirosas árnyalatú magköpeny borít, mely jellemzően augusztus végétől-szeptember elejétől jelenik meg.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Napos esetleg félárnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de az idősebb növények a szárazságot is tolerálják. Ennek ellenére hosszú száraz időszakokban öntözzük!

Gondozás: Lassú növekedésű, hosszú életű növény, mely oszlopos növekedése miatt elsősorban szoliterként alkalmazható, azonban magasságát így is szabályozhatjuk. Kártevői, betegségei nem ismertek. A belső ágrészekről is megújul. A telepítést követően öntözzük.

Metszésére a virágzást követően kerüljön sor.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az örökzöldek kerti felhasználása nagy múltra nyúlik vissza és a négy évszakos kert szinte elképzelhetetlen nélkülük. A lombjukat megtartó növények között cserjéket és fákat egyaránt találunk, melyek kertünk egész évben hálás díszítő növényei.

A tiszafa egy klasszikus kerti növény, mely lassú növekedése és könnyű formázhatósága és magasságának szabályozhatósága miatt töretlen népszerűségnek örvend, attól függetlenül, hogy sövényként vagy szoliterként alkalmazzuk.

A 'Dovastoniana' laza habitusával egy könnyed megjelenésű eleme lehet a kertnek, erre a hatásra ráerősíthetünk, ha az aranyzöld lombú 'Filifera Aurea' szavára álciprussal együtt telepítjük.

Ezek előterébe válasszunk ’Lilla’ vörös lombú törpe cserszömörcét és a nagyobb termetű, bordó lombú ’Royal Purple’ vörös cserszömörce fajtát. Társításunkat színesebbé tehetjük, ha kiegészítjük a ’Glauca Globosa’ törpe növekedésű, kerekded formájú ezüstfenyővel és a bordó vesszejű, sárgás-zöld lombú ’Sango Kaku’ japán juharral.

Ez az összeállítás minden évszakban tartogat számunkra izgalmas növényeket, melyeket akár évelőkkel, akár egynyáriakkal tovább bővíthetünk, de a cserjéktől sem kell elzárkóznunk.

Társításra javasolt növényfajták:

Cotinus coggygria 'Lilla' - Vörös lombú törpe cserszömörce
Cotinus coggygria 'Royal Purple' - Vörös cserszömörce
Picea pungens 'Glauca Globosa' – Törpe, gömb ezüstfenyő
Acer palmatum 'Sango Kaku' - Élénkzöld levelű japán juhar
Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aurea' – Szavára álciprus

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,8-4,5 m
Kifejlett szélesség: 1,2-2,4 m
Ültetési tőtáv: 1,5-2 m
Virágzási idő: Március – Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem

Felhasználási terület: fás társítások, szoliter, háttérnövény, tematikus kert, erdei kert, madárbarát kert, négy évszakos kert

 

Védett tartalom