Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tavaszi társasházi ötletbörze

Megyeri Szabolcs
2015. 03. 27. 12:21:23

A tavasz mindig az ültetés, a kerttervezés,- felújítás időszaka, legyen szó kertes házról, utcafrontról, vagy éppen társasházi belső kertekről, udvarokról. A természet éledésének első hetei nagyszerű alkalmat kínálnak arra, hogy újragondoljuk a kertkoncepciót, vagy kialakítsunk valamiféle zöld környezetet, ha az eddig nem volt. A növénytelepítésnek számtalan praktikus és szükségszerű szempontja van, figyelni kell a várható méretre, a fényigényre, öntözési igényre, az adott fajta talajjal szembeni elvárásaira, vagy éppen arra, hogy a kiszemelt típus mennyire vonzza a madarakat, rovarokat. Társasházi viszonylatban más nézőpontok is jelentősek lehetnek, például hogy mennyire strapabíró az adott növény, vagy például, hogy illatával belengi-e majd a többé-kevésbé zárt területet, emelve ezzel a terület komfortérzetét. Mostani írásomban ezen két szempont mentén haladva próbálok meg tanácsokat adni a társasházi kertészeknek!

Elsőként olyan lombhullató cserjéket válogattam össze, melyek a legtöbb kertészeti árudában megtalálhatók, közös jellemzőjük a nagy díszítőérték, a rezisztencia, a könnyű kezelhetőség és a gyors növekedés.  Beszerzésnél lehet az ellenállóbb alapfajok, vagy a sokszor különleges tulajdonságokkal bíró hibridek, extra színváltozatok közül választani. 

  • A cserjés pimpó (Potentilla fruticosa) egy alig egy méter magasra növő cserje, sárgás virágait májustól bontja, melyek több hullámban nyílnak, akár egészen szeptemberig. A napos fekvést kedveli, tökéletes rézsűnövény, lejtős utcafrontra, dombosabb területre az egyik legjobb választás.
  • Az angol kékszakáll (Caryopteris clandonensis) szintén méteres magasságú lesz, nyár végén hozza kék, illatos virágait. Fényigényes, és jó szárazságtűrő.
  • A rózsalonc (Weigela Snowflake) másfél méter magasra nő, fehér virágait május-júniusban hozza. A nyár folyamán többször is virágzik. A közepesen száraz talajt, napos fekvést, illetve a félárnyékot szereti, nyíratlan sövénynek is alkalmas.
  • Az aranyvessző (Forsythia intermedia) két-három méter magasra növő cserje, tavasszal, lombfakadás előtt virágzik. Szoliterként mutat a legszebben, nagyobb, betonos belső udvaron konténerbe telepítve is dekoratív, akár egyedüli növényként is betölti a teret, akár gömb alakra is nyírható.
  • A mályvacserje (Hibiscus syriacus) magassága várhatóan két-három méter, illatos, vegyes színvilágú virágait júniustól őszig hozza. Napigényes, tolerálja pangó vizet, a talajt tekintve nem válogatós, sövénynek is kiváló.
  • A madárbirs (Cotoneaster horizontalis) egy fajta gazdag lombhullató, fél örökzöld, vagy örökzöld cserje, ami teljesen télálló. Magassága ötven-hatvan centiméter növekedése lassú, fehér, ötszirmú, illatos virágait nyár elején bontja. Kiváló talajtakaró.
  • Az örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinum) egy sokrétűen felhasználható, szoliterként és sövényként is ültethető cserjeféle. Sárga virágai nyártól szeptemberig nyílnak, kiváló város-, és szárazságtűrő növény, utcára is bátran telepíthető. Napos vagy félárnyékos helyen érzi magát a legjobban. 

Egy másik érdekes szempont az illatosság, hiszen a szemet gyönyörködtető kinézet mellett nem elhanyagolható, hogy a társasházba telepített növény belengi-e a folyosót, közlekedőt, lépcsőházat finom illatával, vagy sem. Aki illatorgiára vágyik, sokféle növény közül válogathat, de következzen pár konkrét példa.

  • Az illatban verhetetlen frézia egy harminc centiméter magasra növő dísznövény, mely az erős napsütést kedveli, így világos területre telepíthető. Nem kimondottan gondozásigényes növény.
  • A viaszvirág átlagon felüli dekorációs értékkel bír, illata bódítóan édes, mézes jellegű. Fényigénye magas, de az erősen tűző sugarakat nem szereti. Jól futtatható dísznövény, akár a három méteres hosszt is elérheti, így huzalrendszerre, vagy pergolára is terelhető.
  • A termetes és persze illatos leander elsősorban a belső udvar nagyobb, üres területére telepítendő, akár dézsába, nagyobb edénybe. Könnyen tartható növény, a virágzáshoz azonban tápanyagdús talajra, és sok napsütésre van szüksége. Vigyázat, a leander nem télálló, ősztől teleltető helyen kell tárolni! A leanderrel kapcsolatban fontos, hogy minden része mérgező, ezért kisgyermekek közelébe nem való!

Mint látható, minden szempont alapján van választék bőven, és a sor még folytatható is lenne hosszan. A lényeg csupán annyi, hogy ültetés előtt a sok egyéb körülmény mellett határozzuk meg azt is, hogy alacsony gondozási igényű, vagy épp illatos növényt szeretnénk-e ültetni. A tavaszi zöldítés, társasházi kertfelújítás előtt érdemes a lakóközösségnek egyöntetű véleményre jutnia, a szakmai kérdésekben pedig mindig hasznos egy kertészeti szaktanácsadó véleményét meghallgatni!

Tartalomhoz tartozó címkék: társasházi növények