Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Minden, amit a tavasszal virágzó hagymások ültetéséről tudni érdemes

Sokan gondolják úgy, hogy az ősszel esedékes kerti munkák kimerülnek a talaj fellazításban és a téli időszakra való felkészülésben, azonban több dolgot tartogatnak ezek a hónapok a kertbarát számára.

Különösen abban az esetben, ha szeretné, hogy a tavasszal a természettel együtt az Ön kertje virágba borulva ébredjen, ehhez most érdemes elültetnie a tavaszi hagymásokat a birtokán.

Ezek a virágok a hagyomány szerint szorosan kapcsolódnak az iskolaidőszakhoz, hiszen ültetésük szeptember elejétől aktuális, felszedési időszakuk vége pedig a nyár eleji tanévzárással esik egybe. Természetesen a hagymás virágok akár októberben is ültethetők, de ezzel a munkával mindenképp előzze be a tartós reggeli fagyokat!

A csodaszép nárcisz a tavaszi hagymás ágyás éke

A csodaszép nárcisz a tavaszi hagymás ágyás éke

Mivel alapvetően egyszerű műveletről van szó, kezdő kertbarát számára is bátran ajánlom, ugyanis bár egy egész évszaknyi időt várni kell rá, minden esetben igen komoly sikerélménnyel járul a tavaszi hagymások elültetése.

Persze odafigyelést ez a művelet is igényel, biztos lehet abban, hogy az őszi minimális gondoskodást a hosszú tél után többszörösen meghálálják majd ezek az ágyások.

Megmutatom, mit kell tennie ahhoz, ha szeretné, hogy végre megvalósuljon a gyakorlatban is álmai virágoskertje. Nem is olyan elérhetetlen ez, mint ahogy azt eddig gondolta.

Csodaszép, egészséges virághagymákat ültessen

Csodaszép, egészséges virághagymákat ültessen

Miként érdemes hozzálátni a tavaszi hagymások ültetéséhez?

Az első és legfontosabb lépés az ágyás kialakítása. Mindenképpen olyan helyet ajánlott választania, ahol gyakran megfordul a kertben, hogy majd minél többet gyönyörködhessen tavasszal a nyíló virágokban.

Ez azért lényeges, mert ilyenkor jellemzően még nem olyan az időjárás, hogy engedje az odakinn ücsörgést vagy a kinti programokat, viszont vétek lenne lemaradni a látványról. Ideális lehet az előkert vagy akár az utcafront is.

Figyeljen arra, hogy a választott hely napos legyen, hiszen itt érzik a legjobban magukat ezek a növények. Ha megtalálta a tökéletes terepet, akkor egy ásó segítségével lazítsa fel a talajt és távolítsa el a gyomnövényeket a területről!

A következő videóban megmutatom, miként helyes elültetnie a hagymásokat:

Javaslom, hogy ültetésnél vagy ágyás kialakításánál a siker érdekében minden esetben használjon minőségi virágföldet!

Kertészetem kínálatában megtalálja ezeket ide kattintva!

Mindemellett érdemes megfontoltan kihelyezni a hagymákat: csoportokba, körbe vagy vonalba rendezve azokat látványosabb hatás érhető el.

Tipp: Továbbá kihagyhatatlan információ - különösen kisgyermekes kertbarát számára -, hogy ültetésig a hagymákat védett, magas helyen tárolja, mivel a legtöbbjük a szervezetbe kerülve mérgező hatású lehet.

A Hófény a hagymások különleges képviselője

A Hófény a hagymások különleges képviselője

Ha máris kedvet kapott az ültetéshez, itt az ideje kiválasztani, milyen fajta hagymásokat szeretne látni a kertjében.

A tavaszi hagymások ültetése sokkal egyszerűbb, mint a faj szerinti kiválogatásuk, ugyanis a hagyományos tulipán, nárcisz, írisz, krókusz mellett a különlegességekre vágyók választhatják például a hölgyliliomot, szellőrózsát, mormontulipánt, hófényt, kikericset, kakasmandikót, korbácsliliomot.

A felsorolt tavaszi hagymásokat, és számos izgalmas tavaszi hagymást is megtalálja kertészeti webáruházamban ide kattintva. 

Az sem mindegy, miként ülteti el a hagymákat!

Lényeges, hogy a hagymákat 10-15 centiméter mélyen kell a földbe helyezni. Legmélyebbre, bő arasznyira a nárciszok és császárkoronák kerülnek, a tulipánok és jácintok 10-15 centiméterre ültethetők, a krókusznak, valamint a kisebb méretű hagymáknak pedig egy ujjhossznyi mélység a megfelelő.

Ha általánosságban kellene fogalmaznom, azt mondanám, az ültetési mélység a hagyma magasságának két-háromszorosa, esetleg legyen a hagyma körmérete.

Gyakori hiba kezdő kertbarát esetében, hogy véletlenül fejjel lefelé helyezik el a hagymákat, így fontos, hogy mindig csúccsal felfelé kerüljenek a talajba a gumók, ellenkező esetben nem fognak kikelni.

Egy csodaszép tulipánágyás közelében elmondom Önnek a virághagymák felszedésének módját.

A hagymák túl nedves földben berothadhatnak, nyirkos közeg esetén egy kis homokot is ajánlott használni, mélyebb ültetésnél pedig az ásó használata is javallott. Ha elfogad egy praktikus tanácsot, érdemes megjelölni valamilyen módon a virághagymák ültetési helyét. Így biztosíthatja, hogy egyéb munkálatok során nem tesz kárt az elkészített ágyásban.

Ha az ültetés készen van, vékony komposztréteggel takarhatja be az ágyást, ám a fogcsikorgató hidegek beálltakor plusz földréteggel, lombhulladékkal óvni a területet, ahol a hagymák pihennek.

A gyomok ellen pedig mulcsolással védekezhet. Öntözésre egyelőre nem lesz szükség.

Ezzel pedig végzett is a munkával, ugyanis az egyetlen feladata az maradt, hogy türelmesen várja a tavaszt, amikor kibújnak a földből a virágok és mesebeli tündérkertet varázsolnak a birtokán.

A gumók három-négy évig a földben maradhatnak, újra és újra ki fognak hajtani.

Ültetésnél jó szolgálatot tehetnek a fotón látható eszközök

 

A virághagyma ültetésénél jó szolgálatot tehetnek a fotón látható eszközök

Vásároljon minőségi virághagymákat!

Ha már alig várja, hogy belevágjon az ültetésbe, akkor ideje beszerezni a virághagymákat. Fontos azonban kiemelni azt, hogy nem mindegy, honnan szerezni be ezeket.

Nincs igazi kert tulipán nélkül

Nincs igazi kert tulipán nélkül

Ha a csomagoláson keresztül úgy érzi, puhák a gumók, semmiképpen nem szabad megvásárolni, valamint ajánlott átszámolni azt is, biztosan annyi hagyma van-e a csomagban, amennyit a csomagolás ígér. Pontosan ezek miatt a legkifizetődőbb az, ha nem a szupermarketekben kapható kiszereléseket választja, hanem megbízható kertészetből vásárol.

Ennek oka, hogy ha nem megfelelően tárolják a gumókat, nagy az esély arra, hogy egyáltalán nem kelnek ki tavasszal vagy alulfejlett, betegségekre fogékony hagymás virág „díszíti” majd a kertjét.

Amennyiben úgy gondolja, hasznos volt a fenti cikk, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: hagymás virágok