Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tavaszi hagymás előkészület

Megyeri Szabolcs

A kiskertek ősztől tavaszig kopár arcukat mutatják, így a lelkesebb hobbikertészek már most a kikeletet várják. Nem elég azonban várakozni, most ősszel alapozhatjuk meg részben a tavaszi virágos, színes látképet birtokunkon. A gyakorlottabb gazdák biztos kitalálták már, hogy a hagymásokról lesz szó.

A tavasz legnépszerűbb és talán legszebb virágai azok a hagymások, melyeket most, október közepéig, végéig kell elültetni a kertben. Ilyen a tulipán, a nárcisz, a jácint, a krókusz, vagy éppen a császárkorona. A hagymákat bármelyik kertészetben, piacon, sőt, nagyáruházakban is beszerezhetjük, azonban nem érdemes a legakciósabb példányokat megvenni, mert az igazán kápráztató végeredményhez jó minőségű alapanyagra van szükség. A megvásárolt hagymákat ültetésig száraz helyen tartsuk, és mindenképp alaposan vizsgáljuk át őket, a sérült, megpuhult darabokból nem lesznek szép virágok. A kertben napos, meleg helyet keressünk leendő virágainknak, előkészületként ejtsünk meg egy gyomtalanítással egybekötött átforgató, talajlazító ásást, majd egy szárazabb októberi napon fogjunk neki az ültetésnek. Mivel a hagymák túl nedves földben berothadhatnak, nyirkos közeg esetén egy kis homokot is használjunk.

Tipp: a legtöbb hagymás mérgező, így azokat ültetésig zárjuk el a gyermekek elől!

Érdemes tudatosan kihelyezni a hagymákat, csoportokba, körbe, vagy vonalba rendezve azokat, így látványosabb hatás érhető el. Az ültetési mélység fontos tényező, általánosan a hagyma magasságának 2-3-szorosa a megfelelő mélység. Legmélyebbre, bő arasznyira a nárciszok és császárkoronák kerülnek, a tulipánok és jácintok 10-15 centiméterre ültethetők, a krókusznak, valamint a kisebb méretű hagymáknak pedig egy ujjhossznyi mélység a megfelelő. Ügyeljünk arra, hogy fejjel (csúccsal) felfelé helyezzük a hagymákat a földbe, fordítva letéve is kihajtanak, de ez sok erőt kivesz belőlük. A mélyebb ültetéshez ásót használjunk, egyebekben egy ültetőfa (ásónyél) is elegendő a művelethez. Ha az ültetés készen van, vékony komposztréteggel takarhatjuk be az ágyást, a fogcsikorgató hidegek beálltakor érdemes plusz földréteggel, lombhulladékkal óvni a hagymákat, a gazok ellen pedig mulcsolással védekezhetünk. Öntözésre egyelőre nem lesz szükség, inkább arra figyeljünk, hogy kora tavasszal feledékenységből ki ne ássuk a hagymákat, ezért érdemes jelölést alkalmazni. A hagymák három-négy évig a földben maradhatnak, újra és újra ki fognak hajtani.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok hagymás virágok