Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tavaszi balkonveteményes

Megyeri Szabolcs
2019. 03. 04. 12:45:00

A tavasz a kert újraindításának, az éves kerti munkák kezdetének időszaka, ilyenkor épülnek-szépülnek a kertek, formálódnak a virág-, és veteményes ágyások. Mindez persze csak akkor lehetséges, ha van kert, melyet gondozhatunk, de mi a helyzet a városi emberekkel, a társasházi, bérházi lakókkal, akiknek sajnos nem jut még egy talpalatnyi saját föld sem a betonrengetegben?

A kerti örömökből természetesen nekik sem kell kimaradniuk, amennyiben akad egy kisebb-nagyobb erkélyük, egy hasznosítható, nyílt folyosójuk, vagy csupán egy napsütéses ablakpárkányuk, máris belekezdhetnek a városi balkonkertészkedésbe!

A balkonkertészkedés tulajdonképpen egyszerű dolog, és persze nem is újdonság, hiszen sokan eddig is kitelepítettek pár cserepes virágot, vagy egy muskátlis virágládát, ám ennél tovább is lehet menni, az erkély ugyanis haszonnövények nevelésére is kiválóan alkalmas helyszín!

Első lépésben a fűszernövényeket ajánlom, melyek kis helyet foglalnak, nevelésük rendszerint roppant egyszerű, hozamuk pedig a felhasználást tekintve kifejezetten nagy lehet. A bazsalikom, az oregánó, a majoranna, vagy a koriander mindig sikerrel nevelhetőek és az illatos kakukkfűvel, vagy a praktikus mentával is érdemes egy próbát tenni. Ahol a rendelkezésre álló terület megengedi, ott már zöldségeket is termeszthetünk, a nagy helyigényű fajták kivételével csaknem minden kerti zöldség alkalmas a balkonveteményesbe.

A fokhagyma, a burgonya, a retek, a saláta, a paradicsom, a paprika, vagy éppen a cékla mind bevált balkonzöldségek, a félős kezdőknek pedig a babot ajánlom, amivel szinte lehetetlen kudarcot vallani, így a kedvet biztosan meghozza a növénytermesztéshez!

A balkonveteményeshez kis befektetés kell csupán, első lépésben egy ültető-, vagy virágláda kell, melybe általános termőföld kerül majd, és persze szükségünk lesz minőségi vetőmagra, vagy palántára. Nem árt majd beszerezni pár kisebb méretű kéziszerszámot (ültetőkanál, kézi kultivátor), egy öntözőkannát, valamint egy kertészkesztyű is jól jöhet.

Általános jó tanács, hogy az adott zöldségféle kiválasztása előtt mindig tájékozódjunk annak igényeiről (fény-, talaj-, hely-, vízigény) és ezen paraméterek figyelembevételével válasszunk, így biztosabb lesz a szép és ízletes eredmény.

Hasznosnak találta a cikket? Kérem nyomjon egy Tetsziket.

További bejegyzéseimet a Blogomban olvashatja.

Tartalomhoz tartozó címkék: balkonkertészkedés