Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Társasházi tavaszváró

Megyeri Szabolcs

A társasházban élőknek - lakjanak vidéken vagy Budapesten - jellemzően két terület áll rendelkezésére a növénygondozáshoz. Az egyik a balkon, a másik a társasház közös használatú része, és a belső udvar. Most az utóbbiról, vagyis a társasházi kertépítésről lesz szó!

 

 

A társasházi udvar (és utcafront) az épület szerves része, annak milyensége alapvetően befolyásolja a lakók komfortérzetét, megadja a kellemes első benyomást a betérőknek, ráadásul a funkciótlannak tűnő belső terek könnyen megtölthetőek "értelemmel".

A lakók azonban jellemzően gyorsan elintézik az udvar beültetését egy kis muskátlival, pár cserepes növénnyel, azonban épp az egyhangú beton-, és téglafalak között kapnak nagyobb jelentőséget és szerepet a növények, ezért azt javaslom, senki ne érje be pár ötletszerűen kitelepített virággal.

 

 

A legjobb, ha a lakók úgy kezelik a közös használatú házon belüli és utcafronti területeket, mint a lakásuk meghosszabbított részét, vagyis ezeket a tereket is lakják be, szépítsék meg, hogy végül az épület egésze harmonikus és otthonos képet nyújtson. Lássuk tehát, hogy mik a lehetőségek, mik lehetnek a trendi, és praktikus megoldások?

Virágágyás, virágsarok szinte minden házban van, rendszerint ugyanazokkal a növényfajtákkal, vegyes színekben és méretben ültetve. Ezzel a hagyománnyal szakítva ki lehet alakítani különböző fajokból, de ugyanolyan színben pompázó virágokból álló ágyásokat!

Jó ötlet lehet egy elegáns, fehér virágágyás, melyben csupa fehér virágzatú növény kap helyet, például rózsa, levendula, ligetszépe, lizinka, harangvirág, árnyékliliom, vagy éppen százszorszép. Természetesen ugyanez kivitelezhető rózsaszín, piros, vagy épp lila színekben, akár az épület színével harmonizálva.

 

 

A nyári látkép hatékonyan feldobható színes virágok tömkelegével is, erre a célra kitűnő választások az egynyáriakEzek a pár hónapos tenyészidejű virágok jellemzően az egész meleg évszakban virágoznak, tartósan dekorálva a környezetet, ősszel pedig az ágyásaik kiüríthetőek, felfrissíthetőek, hogy jövőre más, még izgalmasabb példányokkal kerüljenek beültetésre.

Az egynyáriak jellemzően kevés gondozást igényelnek, áruk pedig mérsékelt, így nem igényelnek nagy befektetést!

 

 

Ahol a belső udvarban egyelőre csak betonos felület van, ott egy középen kialakított kisebb kör, vagy négyzet alakú ágyást, vagy fal melletti magasított ágyást lehet létrehozni a növények számára.

Tavasszal ültethető hagymásokkal, például tulipánokkal is különleges színhatás érhető el, ezek a növények ráadásul nagyon kevés törődést igényelnek, szemben a gyakran ültetett, mindig népszerű rózsákkal, így kis túlzással gondozásmentes virágoskert, sarok hozható létre telepítésükkel.

A sok esetben csúnya, kopottas falak elrontják az összképet, így gyakran merül fel ötletként a futónövény, mint esztétikai megoldás, ám ettől sokan tartanak, mondván a futónövény rongálja a falat, megtelepednek alatta a rovarok, és akár a rágcsálók is felmászhatnak rajtuk.

Valójában azonban a körültekintően választott futónövény több előnnyel bír, mint hátránnyal, a tapadókorongos vadszőlő például igénytelen, metszhető, a falat nem mállasztja, ellenben gyorsan és szépen takar. 

 

 

A társasházi udvaron való zöldségtermesztés furcsa felvetésnek tűnhet, ám kivitelezhető ötlet! Ahol főleg idősebbek laknak, ott meggondolandó lehet pár zöldségágyás kialakítása, ezzel kitűnő hobbit, szabadidős elfoglaltságot kaphatnak a lakók. A magasított ágyások pedig megkímélhetik a nehezebben hajlongó idősek derekát.

A fiatalabbak által lakott, újabb építésű házakban kevés gondozást igénylő, de látványos sziklakert építhető, de ilyen helyen jó ötlet lehet az őshonos vadvirágokból válogatott kiskert, ami színes, életteli, és minimális törődést igényel.

Kisgyermekes lakóközösségeknél megfontolandó lehet egy zöldséges tankert, melynek nem a termelés az elsődleges célja, hanem annak bemutatása, hogy a saláta, répa, borsó nem a hipermarketek polcain teremnek. A mini ültetvény a kicsikkel közösen gondozható, a gyorsan növő zöldségek hamar sikerélményt adhatnak, a végeredmény pedig megkóstolható, elfogyasztható. A közös kiskert közös gondozása mindemellett a lakóközösséget is jobban összekovácsolhatja, egybeforraszthatja.

 

 

Az utcafronti zöld sávval rendelkező, vagy kisebb parkkal övezett társasházaknál napirendre kerülhet a fatelepítés is, ám ilyenkor átgondolt fajtaválasztásra van szükség, mert az ad-hoc telepítés később megbosszulhatja magát. Fontos az ültetési távolságok betartása, faltól, kerítéstől legalább másfél méterre kerüljenek a csemeték, járda mellett pedig vegyük számításba, hogy egyes fajták nagyra növő gyökerei később esetleg kárt tehetnek az aszfaltban. 

A sort, az ötletelést hosszan lehetne folytatni, a lényeg azonban ez esetben nem a részletekben, hanem az alapoknál keresendő, vagyis a változáshoz az szükséges, hogy a lakóközösség ismerje fel, hogy az elhanyagolt, szürke, kopottas belső udvar kihatással van a hangulatukra, a mindennapokra, adott esetben akár a lakás értékére is.

Kicsi, de látványos változás kis pénzből is elérhető, a nagyobb beruházásokhoz pedig egyhangú összefogás kell, segítségként számos pályázati lehetőség áll rendelkezésre, és a lakók közösségi munkájával is lehet spórolni. 

 

A cikkben felsorolt növényeket, és természetesen több száz egyéb növényfélét, valamint az ültetéshez, növénygondozáshoz szükséges kiegészítőket mind megtalálhatja online kertészeti webáruházamban!

Kertészetem teljes kínálatát megtekintheti IDE KATTINTVA!

Tartalomhoz tartozó címkék: társasházi növények