Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
0

Társasházi tavasz: kívül-belül!

A tavaszi szezon sok lehetőséget rejt magában, ilyenkor lehet a közös kertrészt beültetni, zölddé varázsolni, de a lépcsőházak, balkonok is ilyenkor telnek meg növényekkel.  A kikeleti hetekben számos feladat akad növénygondozási, ültetési fronton , és van pár buktató is, melyeket tanácsos elkerülni, ezekről szólnék most pár bekezdésben!
 
A társasházi növényzettel kapcsolatban jellemzően mindig a belső udvar, a közös kert, vagy az utcafronti zöld sáv ugrik be, azonban minden évben elsőként a folyosókon jelennek meg növények. A teleltetés végeztével ugyanis sokan alig várják, hogy a télen (többé-kevésbé) kényszerűségből a lakásba költöztetett növények újra kikerülhessenek a lépcsőházba, közlekedőre, mivel így jelentős területeket szabadulhatnak fel az ajtón belül.
 
Néhányan hajlamosak túlzásokba esni ezen a téren, és bár vitathatatlanul szép egy felvirágozott lépcsőház vagy korridor, azért arra mindig kiemelten figyelni kell, hogy a tűzvédelmi szabályok betartásra kerüljenek!
A tűzvédelmi előírásokat az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX.6.) belügyminiszteri rendelet, rövid nevén az OTSZ tartalmazza, mely pontosan rendelkezik a folyosókra, lépcsőházakba kihelyezhető tereptárgyak (köztük például dézsás, cserepes növények) méretéről, ezeket a szabályokat jó, ha a közös képviselő közhírré teszi, így fájó pénzbüntetések kerülhetőek el, de ami fontosabb, vészhelyzet esetén a menekülési útvonalak átjárhatóak maradnak.
 
Sokan nem csak a folyosón, hanem balkonjukon is nevelnek növényeket, van aki csak egy láda muskátlit helyez ki, míg mások egész kis dzsungeleket rendeznek be az erkélyen. Érdemes ezzel kapcsolatban is a soros tavaszi lakógyűlésen dűlőre jutni, és legalább körvonalaiban lefektetni a szabályokat, ugyanis a lelkes, de túlzásba vitt balkonkertészkedés zavaró is lehet.
 
A kifelé álló, a korlát külsejére helyezett, de rosszul rögzített, túlterhelt virágedények balesetveszélyt jelenthetnek, viharban le is zuhanhatnak, ami anyagi kárt, de súlyos sérülést is okozhat. A balkonnövények másképpen is vita tárgyát képezhetik, a lecsorgó öntözővíz, a lehulló föld, a szélfútta levelek konfliktust okozhatnak, egyes növényfajok pedig rovarokat, galambokat vonzhatnak a közelbe, ami szintén irritáló lehet másoknak.
 
Mindezen problémákat meg lehet előzni, ha a közösség teljes egyetértéssel elfogad egy erre a kérdésre vonatkozó iránymutatást, előírást. Természetesen nem szeretnék senkit lebeszélni a balkonkertészkedésről, épp ellenkezőleg, a beültetett, növényektől színes erkélyek remekül feldobják az egész épületet, sőt, az utcaképre is pozitív hatással vannak, ráadásul a városi balkonkertészkedés igencsak kiváló és produktív hobbi!
 
A folyosók és balkonok után térjünk át a társasházi kertekre, melyeket éppen most, a tavasz derekán ültethetünk be a leghatékonyabban. A társasházi növényekkel kapcsolatos fő követelmény a nagy teherbírás, mivel várhatóan nem fognak napi gondozás alatt állni, így elvárás velük kapcsolatban, hogy szárazságtűrők legyenek, és az épületek jellemző adottságai miatt a fénnyel szemben se legyenek túlzott igényeik.
 
Konkrétumokra fordítva a szót, jó választás lehet a cserjés pimpó, mely egy alig egy méter magasra növő cserje, több hullámban nyíló sárgás virágait májustól kezdi bontani, a rózsalonc, mely egy másfél méter magasra növő, szárazságtűrő, nyáron virágzó cserje, vagy a madárbirs , ami pedig egy télálló, illatos virágzatú félörökzöld cserje. Talajtakaróként ajánlom az élénkzöld örökzöld orbáncfüvet. Jó választások a nyári szezonban díszlő, jövőre leváltható színes egynyári virágok, vagy a kevés törődést igénylő, de dekoratív tujafélék, alacsonyabb örökzöldek. Érdekes opció az ehető termésű sövény-növények telepítése, melyek nem csupán takaró, térelválasztó funkcióval bírnak, de még finom nassolnivalóval is szolgálnak.
 
Kedvezőtlen fekvésű, árnyékolt, vagy rossz talajminőségű területeken a magasított ágyások használata lehet megoldás, ezek ugyanis derékmagasságba emelik a növényeket, amik így több fényt kaphatnak, talajuk szabadon összeállítható az ültetésre szánt fajok igényeinek megfelelően, ráadásul betonos udvarokban átalakítás mentes alternatívát jelentenek!
 
Az ötletek és tippek tárháza végtelen, azt javaslom minden társasházi közösségnek, hogy még a nyári kánikulák előtt lépjenek akcióba, és szépítsék meg közvetlen lakókörnyezetüket, mindehhez pedig szükség szerint vegyék igénybe kertészeti szaktanácsadó segítségét, hogy az eredmény tartós és igazán dekoratív lehessen!