Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
0

Társasházi kerti extrák

A társasház elő-, vagy belső kertek, utcafronti részek általában úgy élnek a köztudatban, mint a lehető legegyszerűbben kialakított, a legproblémamentesebb, vagyis a legáltalánosabban alkalmazott növényekkel beültetett helyek. Így a közös területekre a legtöbb lakó olcsó (de lehetőleg szép) egynyáriakat, egyenzöld sövényt (például buxust), némi gyepes felületet, meg egy-két alacsony gondozásigényű cserjét álmodik.
Ez az elképzelés természetesen nem kifogásolható, és az ilyen alapszintű kertnek rengeteg előnye is akad, azonban nyugodtan lehet egzotikusabb, izgalmasabb kialakításban is gondolkodni, ráadásul az extrább, érdekesebb növények közül sem mind rendelkezik túlzó igényekkel!
 
Az első lépés az érdekfeszítőbb, csábítóbb társasházi kert felé az illatos növények csoportja lehet. Mint azt már bebizonyították, az illatok sokkal jobban rögzülnek emlékezetünkben, mint például a vizuális elemek, így finom, vonzó illatok segítségével a lakók házhoz, a kerthez való kötődése elmélyíthető, szorosabbá tehető!
Az illatos növények köre viszonylag széles, jó választás a szappanfű, a havasi estike, a lengőfolyosók korlátjaira kerülhet cserepes viaszvirág vagy frézia, a látványra is megkapó jázmin pedig futtatható is, így nagyobb falfelületek is beboríthatóak vele! Virágládába, vagy a közös kertbe ültethető illatos levendula, vagy kialakítható kellemes aromát árasztó fűszerkerti sarok is, például oregánóval, mentával, zsályával, vagy citromfűvel.
Mindig törekedni kell arra, hogy a betelepített illatos növények aromái ne alkossanak végül zavaró egyveleget, így az erősebb illatú növényekből vagy kevés fajt társítsunk, vagy a rendelkezésre álló terület egymástól messzebb eső sarkaiba telepítsük őket. Ne féljünk illatos növényeket költöztetni a zárt közlekedőkre, folyosókra sem, áldásos hatásukkal itt is élményszerűvé teszik a tartózkodást. Lépcsőházakban, folyosókon mindig a tűzvédelmi előírásokat betartva helyezzünk el cserepes, dézsás növényeket!
 
A nagyobb növények, például a fák közül sok típus az évek múlásával problémát okoz, például ha az utcafronton a fák koronája összeér a légvezetékekkel. Megelőzhetjük ezt a gondot, egyszersmind esztétikailag is nagyot léphetünk előre, ha gömbkoronájú fafajokat ültetünk a vezetékek alá, vagy azok közelébe.
A gömbkoronájú fák lombozata nyírás, metszés nélkül is tetszetős gömbszerű alakzatot vesz fel, méretük pedig kompakt, így a vezetékekkel nem fognak érintkezni, vagyis egyszerre szabadulunk meg egy makacs problémától, és nyerünk egy különlegesen díszes fát! Ezekből a fákból igencsak széles a választék, így elérhető például a már sok helyütt bizonyított gömbjuhar, az átlagon felül dekoratív gömb csepleszmeggy, a könnyen tartható gömbakác, de említésre méltó a gömb kőris, és a gömb krisztustövis is.
Ezek a fák visszafogott termetük miatt tágasabb belső kertekben is jól elférnek, és az épületekhez viszonylag közel ültetve sem árnyékolják drasztikusan az alacsonyabban lévő ablakokat.
 
A cserjeféléket se hagyjuk ki a sorból, bátran tovább lehet lépni a megszokott sövény növényeken például. Kiváltképp a gyermekeknek lehetnek izgalmasak az ehető terméssel kecsegtető cserjefélék, melyeket térelválasztóként, falmenti dekorációként, vagy a tüskés változatokat ültetve védvonalként is használhatunk.
A tüskés homoktövis látványos sárga bogyói nem csak szépek, de ehetőek is, a galagonyából sűrű, áthatolhatatlan növénykerítés nevelhető, a változatos somfélék közül is lehet szemezgetni, ezek nemesített változatai lédúsabb, ízletesebb termést hoznak, mint az alapfaj. A ribiszke tüskék nélküli, így kisgyermekek is megközelíthetik, míg az áfonya dézsában, ládában nevelve terem a legszebben.
 
Ha már a gyümölcstermőknél járunk, említsük meg, hogy bármely társasházi kert alkalmas gyümölcsöt termő növények nevelésére. Persze ezeken a területeken nem almát vagy szilvát szokás gondozni, ezek a klasszikus gyümölcsök viszonylag sok törődést igényelnek, társasházba nem valók. Ugyanakkor léteznek olyan egzotikus gyümölcstermők, melyek kifejezetten alacsony gondozási igényűek, permetezésre nem szorulnak, és a termés mellett küllemükkel is a javunkra válnak. Ilyen többek közt a mirtuszdió, a naspolya, a goji bogyó, vagy a mézbogyó.
 
Mint az a rövid felsorolásból is látható, amennyiben a lakóközösségnek igénye van arra, hogy (elő)kertjüket, utcafrontjukat érdekes, nem megszokott, látványos, mégis egyszerűen tartható növényekkel dobják fel, akkor a választék bőséges, csupán elszántság és fantázia kérdése, hogy a közös területek látképe egyedi és szemet gyönyörködtető legyen. Azt tanácsolom, bátran válogassanak a szokatlan, extra növények közül, de a biztos siker érdekében vásárlás és ültetés előtt konzultáljanak kertész szakemberrel!