Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A tárnicslonc és gondozása

Mikre használható a tárnicslonc?

A tárnicslonc kiváló dísze lehet a háza előtti kertnek vagy hátul, a nagyobb kertrésznek. Csoportosan szegélynövényként is ültethető, azonban csak olyan helyre tegye ezt meg, ami fagy védett, hiszen fagyérzékeny növényről van szó. A tavaszi folyamatos metszésekkel karbantartva akár válaszfal vagy sövény is nevelhető belőle. Amennyiben az Ön kertje dombos területen helyezkedik el, akkor a legjobb választás a tárnicslonc, mert kifejezetten erózió elleni védeleméként is szokták ültetni.

Tárnicslonc gondozása

A tárnicslonc télen visszafagyhat, azonban ekkor sincsen semmi probléma, hiszen tavasszal újra ki fog hajtani. Hogy ha kordába szeretnénk tartani a közel 1.5 méteres cserjét, akkor virágzás után az előző évi ágakat talajszintig vissza kell metszeni. A metszést 3-4 évente meg kell ismételni, hogy a cserje folyamatosan bokrosodjon, és friss maradjon.

Bátran ajánlom ezt a díszcserjét kezdő kertbarátoknak is, mert a kártevők és a betegségek nem lesznek ellenségeink, hiszen a tárnicslonc ellenálló ezekkel szemben. Azért, hogy cserjéje mindig dísze legyen kertjének jó vízgazdálkodású és tápanyagban gazdag földkeverékbe kell ültetni. Mivel nem bírja a száraz talajt, ezért fontosa arra figyelni, hogy 2-3 naponta bőséges mennyiségű vizet kapjon.

Hogy lehet szaporítani a tárnicsloncot?

Ezt a cserjét fás dugvány készítésével vagy zölddugványozással szokták szaporítani. Az első, amit minden kertbarátnak szívesen ajánlok, hiszen nem igényel nagy gyakorlatot, azonban a zölddugványozást inkább a már gyakorlott kertbarátoknak javaslom. A fás dugványozásnak éppen most van itt az ideje, hiszen ősszel lehet elkezdeni és egészen az első fagyok beálltáig lehet készíteni a következő évi szaporítóanyagot.

Általában 15-30 cm-esek a fásdugványok, ezáltal egy fejlett vesszőből 3-4 is elkészíthető. Az elkészült dugványokat felcímkézve és kötegelve kell elhelyezni nyirkos homokba. A dugványokat tavasszal lehet elővenni, amikor már a gyökeresedés megindult, kihelyezni a talajba pedig akkor lehet, amikor a talaj felső rétegei már elérték a 10 °C-ot.

Zölddugványozáskor a hajtásokat fogjuk felhasználni május-július környékén, mert ekkor vannak a legjobb állapotban. A hajtásokat minden esetben a levéleredési pont alatt kell lemetszeni és 25-30 cm-es darabokat kell belőle készíteni. Mivel ezen dugványoknak szüksége lesz egy kevés levélre is, ezért az alsó 3-4 levelet eltávolítjuk, a többit viszont megtartjuk és lekicsinyítjük. Használhatunk a gyökerezés megindulásához különféle hormonokat is, valamint fontos hogy megfelelő közegbe legyenek elhelyezve az elkészült dugványok, ehhez a homok-tőzeg keveréke a legjobb.

Hasznos volt a bejegyzés? Kérem nyomjon egy Tetsziket

További olvanivalót a blogomban talál

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje lonc-félék