Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tarack elleni védekezés

Megyeri Szabolcs

A tavasszal kialakítandó szép kertet sok ellenség fenyegeti, kártevők, növénybetegségek, és gyomok serege. Utóbbiak közül az egyik legmakacsabb betolakodó a tarack, mely minden hobbikertész rémálma. Mit lehet tenni, ha megjelenik?

A tarack, vagy tarackbúza (Agropyron repens) egy nagyon jól alkalmazkodó, szárazságtűrő, gyomnövény, éles levelekkel, és terülő, úgynevezett gerilla életmóddal. A talajon sarjcsomókat képez, elfekszik, takarja a fényt az alatta élők elől, a klónjaival pedig behálózzza a környezetét, és szép lassan, de annál biztosabban terjed. Egy anyanövény több ezer klónt is létrehozhat maga körül, több tízméteres szár és gyökérrendszert növesztve. A növény fejlődése feldarabolva csak még jobban megindul, ezért, ha ásóval, csákánnyal szétdaraboljuk, éppen kedvezünk neki. Az egyszikű gyomirtók nem válnak be ellene, ha pedig erős vegyszert használunk, akkor a tarackkal együtt minden mást is kipusztítunk.
 

Az egyik lehetséges megoldás, hogy a talajt mélyen megbolygatva, fáradságos munkával kiszedegetjük a növény darabjait a földből. Ez a módszer sajnos nem biztos, a gazdák ezzel gyakran csak évek alatt tudják kiirtani a kertből a gyomot. Egy másik lehetőség a talaj teljes felső rétegének eltávolítása, majd geotextília lefektetése, amire kőzúzalék, vagy egyéb talajtakaró kerülhet, esetleg gyepszőnyeggel borítható be a terület.

Tipp: a tarack mindig az elhanyagolt kertekben, kertrészekben jelenik meg, így a terület folyamatos ápolása a legjobb megelőzés.

A harmadik opció a második kombinációja az emelt ágyásokkal. Ilyenkor létrehozhatunk emelt ágyásokat, közöttük pedig úthálózatot építhetünk ki, így a fél-egy méter magasságú földdel feltöltött emelt ágyáson már nem fog tudni keresztültörni a szívós gyom. Az emelt ágyásokkal így nyerünk valamennyi zöldfelületet, és megszabadulunk az idegőrlő problémától is.

Amennyiben még nem katasztrofális a helyzet, tavasszal, a kert beindításakor sokat segíthet, ha egy teljes, mély ásás során kézi erővel, időt nem kímélve próbáljuk meg teljesen eltüntetni a gyökereket, tarackdarabokat, mivel azonban a tarack akár 80 centiméter mélységig lehatol a talajba, ez sem biztos megoldás.

Az összegyűjtött maradványokat meg kell semmisíteni, még a komposztba se tehetőek be.

A káros betolakodót fóliázással is ki lehet pusztítani, ilyenkor a felszínre vastag, sötét fóliát kell kifeszíteni, és várni, hogy alatta minden, köztük a tarack is kihaljon. Ez a művelet azonban azzal jár, hogy a kert hónapokig használhatatlan lesz.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertész válasz kertészeti tanácsok
blog comments powered by Disqus