Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
0

Támad a lisztharmat

A növénygondozás rengeteg örömmel és élménnyel jár, ám vannak olyan növénybetegségek, kártevők, melyek gyakran megkeserítik a kertészkedést. 

Az egyik leggyakoribb ilyen „gonosztevő” a lisztharmat.

A lisztharmat gomba nem károsítja közvetlenül a növényt, de annak felszínén élősködik, akadályozva a fotoszintézist, így a növény elgyengül, leveleit veszti, nem ritkán el is pusztul. A lisztharmat a zöldségek esetében a termés minőségének, ízének gyengülését okozza.

Az esős nyáreleji hetekben gyakrabban fordul elő, ilyenkor a permetezés sem segít, mert a szert az eső lemossa. Megelőzésképpen jó minőségű, a lisztharmattal szemben ellenálló, márkás vetőmagot használjunk, és csak egészséges, ép növényeket ültessünk a kertbe.

A lisztharmatra érzékenyebb fajtákat ne telepítsük árnyékos, nyirkos helyre, és túl sűrűn sem, ezek a körülmények kedveznek a gombának. Enyhébb fertőzés esetében a beteg levelek eltávolítása lehet megoldás, de jó módszer az ecetes permetezés (egy liter vízhez egy evőkanál ecetet adjunk), és a sós lével való kezelés (egy liter víz, egy kiskanálnyi só) is. A lisztharmat ellen gazdaboltokban kapható vegyszerek is bevethetőek.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok