Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Szürkebarát' fehér borszőlő

990 Ft

A szabadgyökerű szőlőcsemetéket október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a szőlőcsemetét konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Kedves Kertbarát Vásárlóm!

A szőlő nem csupán haszonnövény, hanem díszítő értéke mellett, kulturális jelentősége is van. Egy-egy szőlőtőkének minden kertben kell legyen helye.

Kertbaráti üdvözlettel: Megyeri Szabolcs

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
990 Ft
Szabadgyökerű szőlő
Menny.:
3.990 Ft
Konténeres szőlő - oltvány
Menny.:

Hasznos tudnivalók

 

A 'Szürkebarát' fehér borszőlő főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Szürkebarát’ egy francia eredetű fajta, melyet sok más néven is ismerhetünk például Pinot gris, Burgundi szürke, Szürke klevner. Hazánkban sikerrel telepíthető kivéve az Alföld bizonyos részein, Bükkaljai, Tokaji, Balatonboglári, Soproni és Somlói borvidékeken.

Tőkéje közepesen erős növekedésű, vesszői vékonyak, elterülők. Az ízközök közepes hosszúságúak. Levelei kicsi vagy közepes méretűek, öt karéjúak.

Középmagas, esetleg magas művelésre alkalmas fajta.

A fajta kis zöldmunka igényű. Kis, esetleg közepes termőképességű fajta, kevés másodfürtöt nevel. Érésideje szeptember első felében van, így egy rövid tenyészidejű és korai érésű fajtának számít. A belőle készült bor magas minőségű, harmonikus ízvilágú, többféle zamatanyagot sorakoztat fel.

Érésidő: Szeptember eleje-közepe

Talajigény: A szőlő talajjal szemben nem támaszt nagy igényeket, mivel viszonylag jól alkalmazkodik. Így a szerkezet nélküli homoktalajoktól a kötöttebb nyiroktalajokon is sikerrel termeszthetjük.

Fény- és hőigény: Fény- és melegigényes növény, ezért a telepítés helyét gondosan válasszuk meg. Erős fényben a bogyók jobban színeződnek, több cukrot termelnek és héjuk vastagabb lesz. Nagy hőigényű növény, a fagyok károsíthatják.

Vízigény: Kis vízigényű növény, öntözés nélkül nevelhető.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A szőlő fajták fontos gondozási feladata a metszés, melyet a tartós fagyok elmúltával, de még a növény nedvkeringésének beindulása előtt végezzük el, így február végén – márciusban a legaktuálisabb a metszés.

A metszés célja a tőkeforma kialakítása- és fenntartása, a termőegyensúly megőrzése, valamint a termésmennyiség- és minőség biztosítása. A metszés lehet: rövidmetszés, csercsapos váltómetszés, cseralapos váltómetszés, valamint szálvesszős metszés. A tél-végi tavasz eleji metszésen túl vannak általánosan végzendő zöldmunkák, melyek a hajtásválogatásból, hajtásigazításból, kötözésből, a fürtzóna lelevelezéséből állnak.

A növényvédelmi feladatok sorában első a tavaszi lemosó permetezés, mely nagyban hozzájárul az állományunk egészséges fejlődéséhez.

Kártevők, betegségek: peronoszpóra, lisztharmat, atkák, szőlőmoly

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: kb. 1,5-2 m (művelési mód függvénye)
Sor- és tőtávolság: 1×1 m (fejművelés); 1,2×1,2 m (bakművelés); 1,8×2,4 (váltóvesszős); 
Érésidő: Szeptember eleje-közepe
Vízigény: Kis vízigényű
Hő- és fényigény: Nagy hő- és fényigényű
Típus: Borszőlő

 

Védett tartalom

Paraméterek

Érési idő Szeptember eleje-közepe
Metszés ideje Február
Ültetési távolság 80 cm
Mustfok 18-20
Glikémiás Index(GI) 30-50%

Videók