Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kié a szomszédba átlógó gyümölcs?

Leszedhető a szomszédból a kertünkbe átlógó gyümölcsfa termése? Csak ha már a földre esett? Még akkor sem? Mit tehet a szomszéd? 

Én gyümölcsfám én gyümölcsöm?

Kiindulásként azt szükséges rögzítenünk, hogy azé a termés, akié a gyümölcsfa. A gyümölcsfa pedig azé, akinek a telkén áll. Eddig tiszta sor. Vannak azonban speciális esetek, nézzük ezeket sorban.

Szomszédba átlógó gyümölcsfa

Ha a szomszédunk telkén álló fa valamely ága – rajta finom érett gyümölcsökkel – átlóg hozzánk, attól még az azon lévő gyümölcsök ugyanúgy a szomszédunk tulajdona marad, azt a szomszédunk engedélye nélkül nem szedhetjük le. Ha mégis megtesszük, ugyanolyan lopást követünk el, mintha az udvara más részéről emeltünk volna el valamilyen dolgot. Természetes a fentiek fordítva is igazak, a saját telkünkön álló fa gyümölcsei pedig a saját tulajdonunk maradnak.

Szomszédba átesett termések

Amennyiben a szomszédunk tűzpiros almája (vagy más gyümölcse) át is esett a telkünkre, azt még mindig nem vagyunk jogosultak elfogyasztani, bármennyire is finomnak tűnnek.
Sőt, a hatályos jogszabályok kifejezetten lehetőséget biztosítanak a szomszédunknak, hogy a gyümölcsök összegyűjtése érdekében igénybe vegye az udvarunkat, amit mi kötelesek vagyunk számára biztosítani (természetesen azzal, hogy amennyiben ezzel kárt szenvedünk el, kártalanítás illet meg minket).

Ptk. 5:25. § [A szomszédos telek igénybevétele]
(1) Ha közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni.

Mikor fogyasztható el a szomszéd gyümölcse?

Amennyiben viszont a szomszéd fáinak gyümölcsei már lehullottak az udvarunkra, és szomszédunk azok beszedését – ésszerű időn belül – elmulasztotta, azokat már jogszerűen begyűjthetjük, elfogyaszthatjuk. A szomszédunknak az átnyúló ágakról elhullott gyümölcsöket tehát méltányos határidő alatt kell felszednie, amit adott esetben a mezőgazdasági, illetőleg a helyi kertészeti szokásoknak és az összes körülménynek megfelelően lehet megállapítani.

2013. évi CLXXIV. törvény 3. § (1) Az ingatlan tulajdonosa felszedheti az ingatlanára a szomszédos ingatlanról áthullott terményt, ha a növény tulajdonosa a termény beszedését elmulasztotta.

Természetesen kölcsönösen érdemes jószomszédi viszonyokat kialakítani és ápolni, így minden további nélkül felajánlhatjuk szomszédunknak, hogy az áthajló néhány szem gyümölcsöt bátran szedje le és fogyassza el.

Jogi szakértőnk, dr. Ecsedy Miklós ügyvéd a következő alkalmak során a közös kerítések, illetve az áthajló ágak, áthulló levelek problémakörét fogja megvizsgálni.

 

Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd

E-mail: ugyved@drecsedy.hu
Web: www.drecsedy.hu
Facebook: www.facebook.com/drecsedy