Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
0

Szőlő metszése

Megyeri Szabolcs
2015-01-23 17:46:22

A szőlő metszését mindig az általunk kiválasztott művelésmódhoz kell igazítani. Kiskertekben legtöbb esetben a kordonos művelésmód használatos, ami talán a legmutatósabb és leghatékonyabb művelési módszer. A kordonos kialakítás egyszerű, és a későbbiekben a gondozás sem okoz majd túlzott kihívást. 

Gyakori kérdés a szőlő metszési ideje, melyet nem pontos dátummal szokás meghatározni, hanem úgy, hogy akkor válik aktuálissá, mikor a tél végi fagyok már bizonyosan elmúltak, de még azelőtt, hogy a növényben a nedvkeringés megindult volna. A szőlő metszésének helyes ideje tehát a tavasz korai szakasza!

Szőlő oltványok széles választéka Megyeri kertészetben!

A szőlő alakító metszése kordonos művelésnél, csercsapos váltómetszéssel:

Első éves vessző metszése során a lényeg, hogy a vessző hossza a termőkarunk későbbi hossza lesz, a rügyek pedig a későbbi termő csap. A csapok helyét úgy válasszuk meg, hogy azok közt 10 és 20 cm között legyen a távolság.

A szőlő fenntartó metszését a második évtől kezdődően lehet elkezdeni a csapok kialakításával. Én személy szerint a csercsapos váltómetszést javasolom! Ennek lényege, hogy az első évében az egyéves vesszőt visszametsszük rövid csapra. Az ezt követő évben erről a vesszőről kiválasztjuk az egészségesebb egyéves vesszőt és azt visszametsszük rövid csapra a másikat pedig hosszú csapra. 

A következő évben a szőlő metszése során az előző évi csapok közül az egészségesebbet, jobb állású csapot hagyjuk meg, a másikat pedig távolítsuk el! A meghagyott csapon 2 vesszőt hagyunk, egyiket rövid a másikat pedig hosszú csapra. Az ezt követő években az utolsó munkafolyamatot ismételjük. Amikor a csap elöregszik, a csapot ki lehet metszeni, mert a szőlő alvó rügyről meg tudja ifjítani a csapot.

 

Ez a művelésmód, és metszésmód, kitűnően alkalmas bármely szőlőfajta sikeres termesztéséhez. Az általa kialakítható keskeny lombfal ideális növényvédelmi szempontból, valamint a termés megvilágítottsága is optimális. Nem utolsó szempont, hogy az így kialakított tőkék nem csak a vegetációs időszakban, hanem télen is igen tetszetős képet mutatnak.

 

Szőlő oltványok rendelhetők a Megyeri kertészetből!

A szőlő metszésénél meg kell említeni még a szőlő zöldmetszését is, ami az alábbiak szerint történik:

a.  Hajtásválogatás. A friss zöld hajtások közül kiválasztjuk azokat, amik a legmegfelelőbb irányba nőnek.

b. A hónaljhajtások eltávolítása. A szőlő hajlamos rengeteg ún. hónaljhajtást nevelni, melyeket érdemes minél hamarabb eltávolítani, mivel rengeteg energiát el tudnak vonni a növénytől. A hónaljhajtás könnyen felismerhető, ez egy másodrendű hajtás, mely a szár és az elsődleges hajtás között helyezkedik el.

c. Tetejezés. Ennél a folyamatnál csupán a friss hajtások hosszának (magasságának) vissza metszéséről van szó. Itt általában a támrendszer magassága a mérvadó, vagyis a támrendszer magasságához igazítsuk a hajtások magasságát.

Tartalomhoz tartozó címkék: szőlő