Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Szobanövények gondozása nyáron

Ki az, aki nem szereti a nyarat? Hosszú nappalok, meleg éjszakák, csillagos ég, rengeteg virág, érő termések, sok-sok kellemes időtöltés… Igen, a nyár sokunk egyik kedvenc évszaka. Ha egy kicsit kertész szemmel vizsgálom meg ezt a pár hetes időszakot, akkor azt mondanám, hogy a nyár a vegetációs időszaka a legtöbb növényünknek, hiszen ilyenkor „élnek” igazán.

Sok faj nyári virágzású, ilyenkor érlelnek termést, és hoznak harsány zöld leveleket, vagyis ilyenkor általában megfelelnek a körülmények ahhoz, hogy gazdagon növekedjenek. Gyakran azonban – ahogy idén is tapasztaljuk – még a nyár is kezd sok lenni. A hatalmas forróság, az aszály, a magas UV-sugárzás nem csak ránk, emberekre lehet veszélyes, hanem állatainkra és növényeinkre is.

A szobanövények, például a pozsgás növények , imádják a napot, és képesek kezelni a magas hőmérsékletet. De mi van azokkal a más növényekkel? A szobanövények talán kicsit könnyebb helyzetben vannak ilyenkor, mint a kerti növényeink, hiszen gyakrabban látjuk őket és nem éri őket akkora stressz a hőség miatt, mint a kint lévő társaikat, mégis figyelni kell rájuk. Róluk is nagyon fontos gondoskodnunk egész nyáron!

A szobanövények minden évszakban szépítik otthonát, és nem kérnek sokat cserébe. De vágynak a figyelemre, különösen a nyári hónapokban. Mutassa meg nekik szeretetét az alábbi egyszerű, nyári szobanövény-gondozási tippekkel.

Védje szobanövényeit az erős napsugárzástól!

Mit tesz az ember, ha meg akarja védeni magát az erős fénytől? Bekeni a bőrét napvédő krémmel és feltesz egy napszemüveget. A növényeket is ugyanúgy védeni kell ezektől a káros sugaraktól. Lehet, hogy ezt kezdetben nem is veszi észre, hiszen a nap nagy részében nincs is otthon, ezért nem látja, milyen erős fény érheti őket. Ezt érdemes leellenőrizni, és olyan helyre vinni őket, ahol nem kapnak erős napsugárzást.

Az ablaküveg csak még jobban felerősíti a sugarak erejét, ezt is vegye figyelembe! Ez a forró nyári napokon akár még a pozsgásokra és pár kaktuszra is igaz lehet.

Hogyan döntheti el, hogy mi a meleg a növénynek? Tartsa a karját az ablak és a növény közé! Ha ez túl meleg, ha túl meleget érez, akkor valószínűleg a növényeinek is meleg lesz.

Tartsa a hűvösen a lakást!

A szobanövényei sokban hasonlítanak ránk. Nem szeretik, ha a dolgok a beltérben felmelegednek a nap folyamán. Még ha van is szobájában, irodájában légkondícionáló berendezés, nem minden szobarészt hűt át egyenletesen a rendszer. Ha szükséges, vigye át őket egy hűvösebb helyre!

Ha a munkahelyén nem kapcsolják be a klímát hétvégén, akkor különös gonddal hagyja ott hétvégére őket: hűvösebb helyen és megfelelően beöntözve. A légkondival kapcsolatban felhívnám a figyelmet arra, hogy a növényeket ne tegye a rendszer légáramához közelre, mert könnyen huzatot kaphatnak. És ami nekünk kellemes, hűvös légáram,a növényeinket akár meg is betegítheti.

Ha a légáramban lévő növényeinek a levele mozog, akkor helyezze át őket másik helyre, hiszen ez azt jelenti, túl közel vannak a géphez! A másik fontos dolog: ami nekünk megfelelő hőmérséklet, az lehet, hogy a növénynek nem az! Figyeljen erre, nehogy megfázzanak a növényei!

Ha nincs otthon légkondicionálója, akkor az otthoni hűvösebb állapot megőrzésének egyik módja az, ha bezárja az ablakokat a nappali meleg ellen, majd éjjel kinyitja őket, hogy a hűvösebb éjszakai levegő bejöjjön. Húzza le a rolókat, redőnyöket, mert ezzel is segíthet, hogy ne melegedjen fel annyira a lakás.

Tekintse meg kertészetem széles választékát!

Párásítás

Néhány szobanövény kedveli a magasabb páratartalmat. A nyári meleg viszont csökkentheti a a levegő nedvességtartalmát, és a trópusi növényeket, páfrányokat káros hatásokat érhetik. Jó módszer arra, hogy emelje egy kicsit a páratartalmat, az az, hogy a cserépalátétbe kavicsokat helyez, majd megtölti őket vízzel. A nagyobb felület sokkal több vizet tud párologtatni, amely rögtön a növény környezetébe jut.

Egy másik bevált módszer a kézi permetező használata. Töltse meg vízzel és spricceljen néha szét egy kis vizet a helyiségben, vagy a növény közvetlen környezetében!.

Áztatás

Lehet, hogy a nyár folyamán módosítania kell az öntözési ütemtervet, hiszen ilyenkor sokkal több vízre van szükségük a növényeinknek. Ha van egy kis ideje, akkor áztassa be a növények cserepeit, konténereit néha! Tegye be őket egy vödör vízbe, és hagyja, amíg a talaj egésze átnedvesedik! Elég 10-15 perc a művelethez.

Az öntözőkannás, hagyományos öntözés is nagyon jó, de hagyjon időt a víznek, hogy beszivároghasson a talajba. Ha hirtelen jut ki a víz, akkor csak lefolyik a cserép oldaláról és sokkal nehezebben jut el a gyökerekig. Inkább gyakrabban öntözzön, kisebb vízadagokkal.

Tartsa a növényeket hidratált állapotban!

Az előző ponthoz kapcsolódik ez a pont is. A hidratált állapot fenntartása nagyon fontos minden élőlény számára. Az olyan tünetek, mint a levél hullámosodása, a hervadás, a ráncosodás azt jelenti, hogy a növényei nem kapnak elég vizet és többre van szükségük. Érdemes nyáron kora reggel vagy este öntözni őket, amikor még vagy már nem éri őket közvetlen napsugárzás.

Gyakrabban ellenőrizze szobanövényeit!

Fontos dolog ilyenkor, hogy gyakrabban nézzen rá szobanövényeire, mint általában. Nézzen rá a növényre, tapintsa meg a talaját. Érdemes beledugnia az ujját a talajba, ezzel könnyen megtudja, mi a helyzet a növény vízháztartásával. Ne tévessze meg, hogy ha a talaj felszíne nedves, mert lehet, a felszín alatt tombol a szárazság!

Tekintse meg lakásban is alkalmazható, dekorációs elemeket, amelyek kaphatók kertészetemben!

Figyelje a nyári stressz jeleit!

Előzze meg a hőség miatti problémákat, figyelje a növények stresszjelzéseit, amivel azt üzenik, hogy melegük van és más hely kell nekik, esetleg több víz!

Gyakori és intő jelek:

• Fonnyadt levelek

• Halvány, sárga vagy megbarnult levelek

• Foltok, amelyek égési foltok lehetnek

• Gyakori virág és levélhullás

Ne ilyenkor ültesse át őket!

A növényeket is rendszeresen át kell ültetni, hiszen előbb utóbb kinövik a helyüket, vagy felélik a talajukat és az abban lévő tápanyagot. Arra viszont figyeljen, hogy az átültetés ne ezeken a forró, nyári napokon történjen! A növénynek az átültetés maga egy nagyobb stresszforrás, amit csak tetőzünk ilyenkor az időjárással.

Tekintse meg kertészetem széles választékát!

Legtöbbször még a leveleket, hajtásokat, és a gyökereket is visszavágjuk átültetés előtt, és az ilyenkor keletkezett friss sebek könnyebben megéghetnek. Ha észrevesz növényein olyan hajtásokat, amelyek nem odavalók és szívesen lemetszené őket, várjon egy pár hetet. Az ősz sokkal jobb időszak erre a tevékenységre.

Tápanyagutánpótlás

Nyári időszakban sokkal gyorsabban felélik növényeink a tápanyagokat, mint más évszakokban, ezért érdemes 7-10 naponta tápoldatozni őket. A nagy kánikula idején viszont inkább várjon vele, amíg vége a forró napoknak!

Ha úgy gondolja, nagyon sürgős a tápanyagok utánpótlása, akkor azt ajánlom, hogy késő este adja ki nekik csak, ne pedig napközben.

Szívesen olvasna még a nyári kerti teendőkről? Akkor olvassa el ezt a cikkemet is!

A szabadban szabadon

A szobanövények sosem voltak hivatottak bent lakni a lakásban. Ők tulajdonképpen csak beszorultak a lakásba, hiszen hazánk klímája nem megfelelő az igényeiknek, s ezeket az igényeket csak a lakásban tudjuk számukra biztosítani. Nyáron viszont megkapják a meleget, a kellő napfényt a kertben is. Vigyük hát ki őket!

Fő a fokozatosság, ha kiviszi növényeit nyaralni. Szoktassa őket hozzá a kinti klímához. Először tegye őket árnyékba, majd 1-2 nap múlva félárnyékba, és így tovább. Kerülje viszont a közvetlen napfényt, mert nekik sem biztos, hogy megfelelő, ahogyan nekünk sem. A szobanövények kültéren történő nevelése valóban sok problémát megold, amit mi nem tudunk.

Sokszor a növények életerősebbek lesznek és vitálisabbak, ha a növénygondozás nagy részét átadjuk a természetnek. Ő pedig profi ebben! Sok gondot le fog venni a vállunkról, bár nem az összeset.

Ősszel időben vigyük vissza a növényeket a lakásba! Amikor az éjszakai hőmérséklet drasztikusan zuhanni kezd, akkor ideje lesz bevonulni zöld drágaságainkkal, hogy együtt töltsük az időt a következő nyárig.

A megfelelő nyári gondozással a beltéri helyiségek ugyanolyan zöldek és hívogatóak lehetnek, mint a kertünk… És kellemes megnyugvást, pihentető órákat, napokat tudnak adni nekünk azokban az időszakokban amikor a rossz idő miatt nem tudunk a kertben ténykedni. Vigyázzunk hát rájuk!

Tekintse meg kertészetem széles választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!