Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Szilvaszezon - duplán

Megyeri Szabolcs
2015. 08. 17. 11:35:00

Augusztusban nem csak a munka, hanem rendszerint a fák gyümölcse is beérik, elérkezik a szedés ideje, és végre a, konyhába, tányérba, asztalra kerülhetnek az eddig gondosan ápolt gyümölcsfák termései. Ebben az időszakban többek közt almafajtákat, körtét, barackot, szedret szüretelhetünk, és közeledik az ideje a szilva betakarításának is. A szilvának azért mondhatni, hogy duplán szezonja van, mert a leszedés mellett az ültetés is pár héten belül aktuálissá válik, a nyár utolsó napjaitól kezdve már a földbe tehetőek a fiatal gyümölcsfák, hogy pár év múlva már arról szüretelhessünk. Így a következő pár bekezdés egyaránt szól a szilvát fogyasztani szerető, és a szilvafa ültetését tervező hobbikertészeknek is!

szilva.jpg

A gyümölcsérés természetesen nem csak az otthoni szüretet jelentheti, hanem azt is, hogy ebben az időszakban a piacokon friss, hazai gyümölcsöket találhatunk, érdemes bevásárolni belőlük, hisz a gyümölcs egészséges, finom, sokkal jobb nassolnivaló, mint bármelyik előrecsomagolt édesség. Nem mellesleg hasznos feltölteni szervezetünk vitaminraktárait, már most gondolva az őszi napokra. A szilva tipikusan magyar gyümölcs, úton-útfélen találkozhatunk vele, így kirándulás, természetjárás alkalmával is szakíthatunk pár szemet. Felhasználási köre igen széles, hagyományosan készül belőle lekvár, sütemény, aszalt gyümölcs és persze az elmaradhatatlan pálinka. Sajnos azonban manapság nem tartozik a legdivatosabb gyümölcsök közé, a többség szemében pórias, egyszerű, idejétmúlt gyümölcs, pedig megérdemelné a figyelmet.

Tudta-e?

Egy egészséges, megfelelően ápolt szilvafa évi 40-50 kilogramm termést is hozhat, ennek ellenére mi magyarok évente átlagosan csupán 6-7 kilónyi szilvát fogyasztunk! Így már egyetlen szilvafa elültetésével biztosíthatjuk egy átlagos család éves szilvaigényét!

szilvafa.jpg

A szilva olyan szilárdan beépült a hazai gyümölcstermesztési tradíciók közé, hogy sok településünk őrzi nevében a hamvas, kék gyümölcsöt, így köthető hozzá például Szilvásvárad, Szilvásszentmárton, Vasszilvágy. A szilva - ezzel a névvel általában a Prunus domestica-t illetjük - nem is igazából igénytelen, hanem a tűrőképessége nagy, így szinte bárhol megél, akár gondozás nélkül is. A gondoskodást azonban gyors növekedéssel és bő, ízletes terméssel viszonozza. A legjobb körülmények számára a bőséges fény, és a sok nedvesség, öntözés hiányában az alacsonyra hatoló gyökerei miatt gyorsan kiszárad. A trágyázást bő terméssel hálálja meg, és ágait hasznos alátámasztani, mert a nagyobb hozamok akár le is törhetik az ágakat. Sajnos a szilva érzékeny a betegségekre (sarka-vírus, monília) és a kártevőkre (pajzstetű, szilvamoly), ezért a kerti fákat mindenképpen szükséges permetezni.

Ültetés

A szilvát hasonló módon kell ültetni, mint sok más gyümölcstermőt. Augusztus végétől, az ősz elejétől állhatunk neki a műveletnek, de október végéig mindenképp kerüljenek a földbe a csemeték. Az előkészületek első lépése a megfelelő hely kijelölése napfényes, meleg kertrészt szemeljünk ki, a fa várható méretének figyelembe vételével. Ássunk egy ültetőgödröt, ami egy nagyjából 60x60x60 centis mélyedés legyen, nagyobbra csak akkor van szükség, ha túl kötött a talaj. A túl laza, homokos közeget bőséges komposzt adagolásával javítsuk fel, a kötött talajt nagyobb gödör kiásásával lazítsuk fel, és/vagy homok, porózus termőföld hozzáadásával tegyük alkalmasabbá. A gödör aljára tegyünk vastag szervestrágya réteget, amit földdel takarjunk be, hogy a gyökerek ezzel közvetlenül ne érintkezzenek. A fácskát ezek után helyezhetjük be, a magasságát úgy állítsuk be, ahogy a faiskolában, kertészetben is volt, ezt a törzsön jól lehet látni. A föld visszahelyezése közben félaraszonként tömörítsünk, és öntözzünk (iszapoljunk), ezzel a gyökerek megfelelő illeszkedését segítjük. Ne sajnáljuk a vizet, egy csemetéhez bő 15 litert használjunk fel!

A Stanley szilváról van egy rövid videóm is, nézzék meg!

Gy_m_lcsf_k_2012_003.jpg

A súlyossá váló ágakat támasztékkal kell védeni a töréstől

besztercei.jpg

Besztercei

Mire jó, miért együk?

A szilva a különféle netes oldalak, és homályos leírások szerint a köszvénytől a rákig mindenféle baj ellenszere, az ilyen információkat azonban illik óvatosan kezelni, a szilva elsősorban egy finom és tápláló gyümölcs, melynek fogyasztása a szervezetünknek is hasznos. Tény azonban, hogy a szilva magas rosttartalma miatt kiváló széklethajtó, vizelethajtó tulajdonsága is ismert, A-, B-, és C-vitamin tartalma pedig magas. Cukortartalma magas, és 85%-ban vízből áll. Kalóriatartalma magas (átlagosan 50 kalória száz grammonként), ezért elvileg fogyókúrázóknak nem ajánlott nagy mennyiségben, ugyanakkor mivel tápértéke magas, és jól laktat, a súlyt veszteni vágyóknak mégis jól jöhet egy maréknyi, persze nem a főétkezés mellé, hanem helyette.

És akkor a besztercei szilva se maradjon mozgókép nélkül:  

 

Számtalan fajta van termesztésben, a legelterjedtebb a Stanley szilva, mely a magyar állomány körülbelül egyharmadát teszi ki, a leghagyományosabb honi fajta viszont a híres Besztercei szilva, ami megismerhető a feltűnően hamvas, kék, klasszikus szilva-kinézetéről, és egyedi, muskotályos ízéről. A szilvának régebben nagyobb szerepe volt a mindennapi étkezésben, manapság könnyű hozzáférhetősége, régi jelenléte miatt egyfajta pórias gyümölcsnek számít, és nehezen tartja a versenyt az importból származó, különleges gyümölcsökkel, pedig élettani hatásai kedvezőek, és nem kevésbé ízletes, mint a mangó, a licsi, vagy a füge. A mára egzotikus és drága csemegének számító aszalt szilva évtizedekkel ezelőtt elterjedt, olcsó házi édesség volt, érdemes próbát tenni elkészítésével, főleg, mert különleges ízvilága mellett a friss szilvánál jobb hatásfokú természetes hashajtó. Aki pedig igazi házi szilva-finomságot enne, a dióval töltött aszalt szilvát válassza, ehhez egy rövid recept ITT található.

Az érdeklődők roppant széles választékot találnak a legkülönbözőbb szilvafélékből online kertészetemben!

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

Címkék: szilva kertészet Prunus domestica szilvafa a kertben szilva ültetéseszilva gondozása szilva érdekességek szilvafa rendelés szilvafa fajták szilvafa ár

Tovább a szilvafajtákhoz >>

<< Vissza a bloghoz

Tartalomhoz tartozó címkék: blog szilvafa
blog comments powered by Disqus