Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Szilva ültetés és gondozás

A házi gyümölcstermesztésnek nagy hagyománya van hazánkban, köszönhető ez részben annak, hogy a régi, paraszti világban egyszerűen szokás volt gyümölcsöt termeszteni egyszerűen az olcsó és ízletes termés miatt, másfelől Magyarország klímája roppant sokféle gyümölcs termesztésére alkalmas, így van miből válogatni. Természetesen mindig vannak kedvencek, tradicionálisan az alma, a megy, a kajszi és a szilva a legkedveltebbek, ezekből találni legnagyobb arányban a kertekben és a nagyüzemi termesztőknél is.

Ebben a cikkemben a szilváról lesz szó, ez a gyümölcs örök dobogós a toplistákon, annak ellenére, hogy a az elmúlt évtizedek során termesztési aránya és éves fogyasztott mennyisége egyaránt csökkent. A szilvának igazából nem kell reklám, azonban egy kis népszerűsítés mégis ráfér, hiszen hálás, az átlagosnál nem nehezebben nevelhető gyümölcs, melynek termése nagyon ízletes és élettanilag is kedvező hatású.

A szilva mindemellett igencsak fajtagazdag növény, így az érdeklődők több tucatnyi, egymástól kisebb-nagyobb mértékben eltérő szilvatípus közül válogathatnak. Remélem mostanra Ön is kíváncsi lett és tűkön ül, hogy töviről-hegyire megismerhesse ezt az igazi magyar gyümölcsöt, ha ez így van, dőljön hátra, és olvasson tovább!

 

Szilvafa facsemete rendelés a Megyeri kertészetből!

 

Szokás mondani, hogy a szilva főszezonja a nyár vége, hiszen ilyenkor aktuális az érés és a betakarítás, de az ültetést is ilyenkor lehet megejteni, jobban mondva az ősz legelejétől kezdve időszerű a szilvacsemeték beszerzése és kiültetése. Az augusztusi gyümölcsérés természetesen nem csak az otthoni szüretet jelentheti, hanem azt is, hogy ebben az időszakban a piacokon friss, hazai gyümölcsöket találhat, érdemes bevásárolni belőlük, hisz a gyümölcs úgy általában egészségesebb, finomabb, sokkal hasznosabb nassolnivaló, mint bármelyik előrecsomagolt édesség. Nem mellesleg hasznos feltölteni a szervezet vitaminraktárait, előre gondolva az őszi, téli napokra.

A szilva mellett szól, hogy tipikusan magyar gyümölcs, úton-útfélen találkozhat vele, így kirándulás, természetjárás alkalmával is szakíthat pár szemet. Felhasználási köre igen széles, hagyományosan készülhet belőle lekvár, sütemény, aszalt gyümölcs és persze az elmaradhatatlan pálinka. A szilva ugyanakkor manapság nem tartozik a legdivatosabb, legkeresettebb gyümölcsök közé, sokak szemében pórias, egyszerű, idejétmúlt gyümölcs, pedig megérdemelné a figyelmet. 

Érdemes tudni, hogy egy egészséges, megfelelően ápolt szilvafa évi 40-50 kilogramm termést is hozhat, ennek ellenére mi magyarok évente átlagosan csupán 6-7 kilónyi szilvát fogyasztunk! Ebből gyorsan kiszámolható, hogy már egyetlen szilvafa elültetésével biztosíthatja családja éves szilvaigényét!

 

Szilvafa rendelés a Megyeri kertészetből!

 

A szilva olyan szilárdan beépült a hazai gyümölcstermesztési tradíciók közé, hogy sok településünk őrzi nevében a hamvas, kék gyümölcsöt, így köthető hozzá például Szilvásvárad, Szilvásszentmárton, Vasszilvágy. A szilva - ezzel a névvel általában a Prunus domestica-t illetjük - nem is igazából igénytelen, hanem a tűrőképessége nagy, így szinte bárhol megél, akár gondozás nélkül is. Ez persze nem jelenti azt, hogy ápolás nélkül is egészséges, bőségesen termő fánk lesz! A szilva a szakszerű gondoskodást gyors növekedéssel és bő mennyiségű, ízletes terméssel viszonozza.

A szilva általános igényei közé tartozik a bőséges fény és a sok nedvesség, öntözés hiányában az alacsonyra hatoló gyökerei miatt gyorsan kiszárad. A trágyázást, tápanyag utánpótlást gazdag terméssel hálálja meg, és ágait hasznos alátámasztani, mert a nagyobb hozamok akár le is törhetik az elnehezült hajtásokat. Sajnos a szilva - az átlagos gyümölcstermőkhöz hasonlóan - érzékeny többféle növénybetegségre (sarka-vírus, monília) és akadnak kártevői is (például a pajzstetű vagy a szilvamoly), ezért a kerti fákat mindenképpen szükséges permetezni. 

 

Szilvafa facsemete rendelés a Megyeri kertészetből!

 

A szilva ültetése

A telepítés első tisztázandó körülménye az ültetés ideális ideje. Erre a műveletre az ősz a legjobb, de tavasszal is elvégezhető, sőt, a konténeres szilva csemeték igazából az év bármely fagymentes időszakában (jellemzően márciustól novemberig) kihelyezhetők. Fontos tisztázni ugyanakkor, hogy a szabadgyökerű szilva csemeték csak és kizárólag október és november heteiben kerülhetnek földbe, de ezeket a növényeket jellemzően az év többi szakában nem is árulják.

Emlékezzen rá, hogy ha például nyáron kínálnak Önnek szabadgyökerű szilvát (vagy bármi más gyümölcsöt) akkor azt ne válassza, mert az ültetés jó eséllyel kudarccal fog végződni! Ha már a kiszerelésnél tartunk, essen szó a földlabdás csemetékről is, ezek is szinte az egész évben ültethetők, szállításuk könnyebb, begyökerezési arányuk nagyon jó, áruk pedig a konténeresnél mérsékeltebb. Ültetés szempontjából a konténeres csemetét ajánlom leginkább, ezeket a növényeket még a teljesen kezdő kertbarátok is játszi könnyedséggel tudják kezelni!

 

Szilvafa facsemete rendelés a Megyeri kertészetből!

 

Visszatérve a telepítéshez, a szilvát hasonló módon kell ültetni, mint sok más gyümölcstermőt. Az előkészületek első lépése a megfelelő hely kijelölése! Találjon leendő fájának egy kimondottan napfényes, meleg kertrészt, és vegye számításba a fa leendő méretét is! ne ültessen fák kerítés vagy (ház)fal közvetlen közelébe. A kerítéshez közel helyezett fa kilóghat az utcára, így a termés egy része szabad prédává válhat, aki ezt nem szeretné, beljebb találjon helyet növényének. 

Az ültetés kezdete az ültetőgödör kiásása. Ez egy nagyjából 60x60x60 centis mélyedés legyen, nagyobbra csak akkor van szükség, ha túl kötött a talaj. A túl laza, homokos közeget bőséges komposzt adagolásával javítsa fel, a kötött talajt nagyobb gödör kiásásával lazítsa fel, és/vagy homok, porózus termőföld hozzáadásával tegye alkalmasabbá. A gödör aljára tegyen vastag szervestrágya réteget, amit földdel takarjon be, hogy a gyökerek ezzel közvetlenül ne mérintkezhetnek.

A konténeres fácskát ütögetéssel, óvatos rázással vegye ki az edényéből, és helyezze be az előkészített mélyedésbe. Fontos, hogy a növény földjének felszíne egy síkben legyen a kerti talajjal, ne süllyedjen lejjebb, és ne is álljon ki abból! Először próbálja bele a növényt a gödörbe, és szükség szerint mélyítse azt, vagy föld beszórásával magasítsa.

A csemetét forgassa a kívánt pozícióba, hiszen később ezt már nem lehet korrigálni. A növény földje és a gödör fala közé szórja vissza a földet, és időnként a tenyerével, öklével tömörítse (ütögesse) azt. A túl laza kitöltő talaj később megsüllyedhet, és így a fa megdőlhet.

 

Az alábbi képeken a még kitermelés előtt álló, földlabdás kiszerelésben kínált szilvafáimat láthatja!

Szilvafa csemeték rendelhetők a Megyeri kertészetből!

 

A földlabdás fák ültetése nagyon hasonló módszer szerint történik. Ezen növények gyökérzete földgombóccal burkolt, amit egy úgynevezett jutazsák fog közre. Ez a zsák biológiailag lebomló anyag, így ezzel együtt kerülhet a földbe a csemete. A zsák kerüljön teljesen a talajszint alá, ne álljon ki abból! 

A szabadgyökerű szilvafa csemete elhelyezése és pozicionálása rendkívül fontos lépés, kiemelten figyeljen arra, hogy a fa egyenesen, függőlegesen álljon. Az ültetési magasság mérvadó pontja a szemzési, oltási hely, amelynek minden esetben a földfelszín felett kell elhelyezkednie. Ezt könnyen felismerheti jellegzetes heges felületéről. A föld visszahelyezése közben félaraszonként tömörítse a talajt, és öntözze (iszapolja), ezzel a gyökerek megfelelő illeszkedését segíti elő.

Bármelyik típusú kiszerelésről is van szó, a növény helyrekerülése után ne sajnálja a vizet, egy csemetéhez bő 15 litert használjon fel!

 

Az egyik legnépszerűbb hazai fajta a  Stanley szilva.

Erről a típusról szól az alábbi rövid videó, mindenképp tekintse meg!

 

A szilva gondozása természetesen nem fejeződik be az ültetéssel. A szilvafák ápolása fajtától függően kis mértékben eltérő lehet, de alapvetően ugyanazokat a feladatokat követeli meg a gazdájától. Az alábbiakban a legnépszerűbbnek számító Stanley szilva gondozási útmutatóját ismerheti meg!

 

1. A tavaszi lemosó permetezés.

Ennek célja a kora tavasszal a szilva felületén áttelelt még inaktív, nem károsító kártevők és kórokozók elpusztítása. Segítségével megelőzhetünk olyan később komoly gondot okozó betegségeket és kártevők által okozott veszteségeket, amelyek komolyan visszavethették volna az az évi termést

Tavaszi lemosó permetezéshez ajánlott szerek:

 • Kontakt hatás mechanizmusú réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők.
 • Kontakt hatás mechanizmusú rovarölők, melyek hatása közvetlen módon a kártevőre kijuttatva érvényesül.
 • Nem érdemes felszívódó szereket használni, mivel még a kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat.

 

2. Az őszi lemosó permetezés

 • Célja: megelőzés a cél, ugyanis a rovarok a petéiket a fa rejtett zugaiba, védett helyekre rakják le. A kórokozók pedig a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek)
 • Fontos elmondani, hogy ennek csak enyhe telek esetén van jelentősége, mivel a kemény fagyok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel.

3. Avarkezelés:

 • A permetezésekkel azonban nem ér véget a megelőző védekezések listája. Tudni illik a lehullott levelekből  képződött avarban úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni. Én személy szerint mindenképpen javaslom az avar eltüzelését vagy komposztként való felhasználását.(A tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

A Stanley szabadgyökerű szilvánál elmondható, hogy a hazánkban hulló ugyan elégséges mennyiségű de rossz eloszlású csapadék miatt szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlás mindenképpen ajánlott a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a növények számára.

 

A szilva metszése

A szilva ápolásának ugyancsak kihagyhatatlan része a szakszerű metszés, mellyel nem csupán a fa alakját szabályozzuk, de a bő termést is biztosítjuk egyúttal. A gyümölcsfák metszésétől sokan tartanak, pedig valójában nem egy túl összetett feladat, de az igaz, hogy a kezdőknek ajánlott az olló kézbevétele előtt röviden tájékozódniuk.

Az alábbiakban egy rövid, egyszerű metszési útmutatóval próbálok segíteni, melyet az ültetést követően lehet elvégezni.

 • Válasszon ki három–négy egyenlő távolságra lévő, és egyazon magasságról eredő ágat. A kiválasztott ágakat hozzávetőleg a teljes hosszuk ¾ nél vágja vissza. Ügyeljen rá, hogy az utolsó rügy az ág külső felén helyezkedjen el!
 • A szilvafákra jellemző, hogy keskeny koronát nevelnek, így a külső rügyre való metszéssel kell a fát szellősebb koronaforma kialakítására kényszeríteni. Törekedjen rá, hogy a vázágak a függőlegessel 45°szögben álljanak. A kisebb termőnyársakat érintetlenül hagyja a fán.

 

Szilvafa szakszerű metszése

 

A szilva esetében is jelentős szerepe van a korona alakító metszésének, mivel a jó koronaforma nem csak a termésérésben jelent fontos tényezőt, hanem a betegségek kialakulásának kockázatát is jelentősen tudja csökkenteni a jól kialakított koronával! A metszést a következőképpen javaslom:

 • A vázágakat metssze vissza a hosszuk feléig. A külső rügyig való metszés itt is kiemelt szerepet kell, hogy kapjon.
 • Ne nyúljon viszont a termőnyársakhoz, de a hosszú hajtásokat távolítsa el.
 • Amennyiben korona belső részeinek a felkopaszodását el szeretné kerülni, megközelítőleg 10-cm-esre vágja vissza egyik-másik hosszúhajtást.

 

A fentebb sorolt műveletek betartásával a szilvafája korona szerkezetének egy kellő alapot biztosíthat. Miután a kialakítással végzett, következhet a szilva fenntartó metszése. A fenntartó metszés a gyakorlatban csupán az elhalt, egymást keresztező vagy épp a korona belseje felé növő ágak eltávolítását jelenti. Amennyiben egy vázág túl hosszúra nyúlik, vagy elöregedik akkor ifjító metszésre lesz szükség. Ennek lényege, hogy a vázágat egy alsórügyes elágazásnál vissza metssze.

 

Az eddigiekben végigvettük tehát a szilva ültetésének menetét, a gondozás alaplépéseit, illetve a metszés mikéntjét. Ezekkel az információkkal felvértezve Ön - még ha kezdő kertészkedő is - megkezdheti szilvafája beszerzését, majd annak elültetésével a csemete nevelését. A szilvával kapcsolatban azonban akad még pár érdekes információ, ezért ne hagyja abba az olvasást, a cikk végén pedig egy egyszerű kattintással máris átléphet kertészeti webshopomba, ahol egyszerűen és kényelmesen meg is rendelheti az Önnek leginkább tetsző szilvacsemetét!

 

Mire jó a szilva?

A szilva a különféle netes oldalak, és a néha gyanúsnak tűnő leírások szerint a köszvénytől a rákig mindenféle baj ellenszere lehet, de az ilyen információkat érdemes óvatosan és fenntartásokkal kezelni, én magam nem hiszem, hogy ez az ízletes gyümölcs ennyiféle gyógyhatással rendelkezik. A szilva elsősorban egy finom és tápláló gyümölcs, melynek fogyasztása a szervezetünknek is hasznos.

Tény azonban, hogy a szilva magas rosttartalma miatt kiváló széklethajtó, és vizelethajtó tulajdonsága is ismert, A-, B-, és C-vitamin tartalma pedig magas. Cukortartalma magas, és 85%-ban vízből áll.

Kalóriatartalma magas (átlagosan 50 kalória száz grammonként), ezért elvileg fogyókúrázóknak nem ajánlott nagy mennyiségben, ugyanakkor mivel tápértéke magas, és jól laktat, a súlyt veszteni vágyóknak mégis jól jöhet egy maréknyi, persze nem a főétkezés mellé, hanem helyette. 

 

Besztercei szilva rendelhető kertészetemből!

 

Szilva fajták

Számtalan fajta van termesztésben, a legelterjedtebb a Stanley szilva, mely a magyar állomány körülbelül egyharmadát teszi ki, a leghagyományosabb honi fajta viszont a híres Besztercei szilva, ami megismerhető a feltűnően hamvas, kék, klasszikus szilva-kinézetéről, és egyedi, muskotályos ízéről.

A szilva ugyanakkor egy igencsak fajtagazdag gyümölcs, ami azt jelenti, hogy sokféle változatban kapható, melyek kisebb vagy nagyobb mértékben eltérnek egymástól. Ez a különbség érintheti a fa külalkját, méretét, a gyümölcs színét, ízvilágát vagy akár eltarthatóságát is.

Mielőtt dönt, érdemes áttekinteni, hogy melyik változat milyen fő tulajdonságokkal rendelkezik. Ha szívesen tájékozódna, KATTINTSON IDE, és az egyes fajtákra kattintva elolvashatja azok legfontosabb jellemzőit!

 

Többféle szilva fajta rendelhető kertészetemből!

 

A szilvának régebben nagyobb szerepe volt a mindennapi étkezésben, manapság könnyű hozzáférhetősége, régi jelenléte miatt egyfajta pórias gyümölcsnek számít, és nehezen tartja a versenyt az importból származó, különleges gyümölcsökkel, pedig élettani hatásai kedvezőek, és nem kevésbé ízletes, mint a mangó, a licsi, vagy a füge.

A mára egzotikus és drága csemegének számító aszalt szilva évtizedekkel ezelőtt elterjedt, olcsó házi édesség volt, érdemes próbát tenni elkészítésével, főleg, mert különleges ízvilága mellett a friss szilvánál jobb hatásfokú természetes hashajtó. Aki pedig igazi házi szilva-finomságot enne, a dióval töltött aszalt szilvát válassza!

 

**********************************************

 

Kedvet kapott Ön is a szilva neveléséhez? Akkor most pár egyszerű kattintással meg is rendelheti saját csemetéjét!

IDE KATTINTVA máris megtekintheti kertészeti webáruházam szilva választékát!

Fontos tudnia, hogy kertészetemben csak egészséges, friss csemetéket forgalmazok, ráadásul szinte az összes kedvelt fajta és a ritkábban hozzáférhető különleges változatok is egyaránt kaphatóak! Ön a rendelés során kiválaszthatja csemetéje méretét és kiszerelését, így mindent a saját igényeihez igazíthat! 

A tőlem megrendelt növényeket nem postai úton vagy futárszolgálattal szállítom ki, hanem kertészetem saját teherautóival juttatom el Önhöz. Ez azért lényeges, mert így az érzékeny élő árul végig szakszerű kezelésben részesül, garantáltan épségben, sérülésmentesen jut el Önhöz!

Tartalomhoz tartozó címkék: szilvafa