Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Szeptemberi szedertippek

Megyeri Szabolcs

Az ősz a szép színek időszaka, de a szem mellett az ízlelőbimbóknak is tartogat ínyencségeket ez az évszak, például a szeder képében. Ez az alapvetően vadon termő gyümölcs a kora őszi túrák, természetjárások fontos eleme lehet, bogyói ebben az időben érnek be, és egyedi, édes-fanyar ízükkel minden vándort felfrissítenek, ráadásul még gyógyhatással is bírnak. 

A szeder ugyanakkor nem csupán az erdők, erdőszélek, tisztások, cserjések növénye, hanem kiskertekben is sikert érhetünk el vele. Tudni kell, hogy a szeder kifejezés tulajdonképpen egy gyűjtőnév, roppant sok fajta tartozik ezen elnevezés alá, de mindegyikük termése ehető, a nemesített, tüskementes fajták pedig kiválóan passzolnak akár kisgyermekes birtokokra is. A szeder a gyümölcse miatt kedvelt csemege, magas C vitamin tartalma tökéletes táplálékkiegészítővé teszi, emellett elsőrangú antioxidáns forrás. Sajnos, hogy az otthoni bokrunk teremjen is, ahhoz megfelelően metszeni kell a növényt, melynek ideje augusztus végétől októberig terjed. Metszéskor a már letermett ágakat célszerű tőből visszametszeni, mivel a termő ágak csak két évig életképesek, aztán elpusztulnak, újabb termésre nem számíthatunk róluk. A növény az új hajtásokat hónaljban hozza, ezek a friss idei ágak lesznek a következő évi termővesszők, ezért ezeket csak visszakurtítani kell. A hónaljhajtások a nyár elején kifejlődött zöld hajtásokat jelentik, melyek ilyenkor is még levelekkel dúsak.

Tipp: a szeder ehető termésű sövényként is telepíthető, sőt a kerítés mellé ültetve arra fel is futtatható!

A metszési munkálatok idején célszerű a tápanyag utánpótlást is megejteni, mivel a bőséges terméshez megfelelő mennyiségű tápanyag is szükséges. A növény teljes ifjítását egy drasztikus visszametszéssel lehet megtenni, ilyenkor a növény tövén 20-30 cm-ig vissza kell vágni minden ágat, így viszont a következő évben termésre nem számíthatunk. Egy-egy bokron nem érdemes ötnél több termő vesszőt meghagyni, mert a növény ilyenkor elaprózza tartalékait, és inkább többet virágzik, viszont kevesebb termést hoz. Amennyiben még nincs a kertben szederbokor, de igény lenne rá, most van itt az ideje az előnevelt növények elültetésének is (de akár tavaszra is halaszthatjuk a műveletet). A szeder nem éppen igénytelen, ezért alaposan gondoljuk át, hova telepítjük, és biztosítsunk neki megfelelő körülményeket. A növény a napos, szélvédett, nem fagyzugos helyeket kedveli, fontos számára a folyamatos nedvesség, és a tápanyagban dús talaj. Már ültetéskor gondoskodjunk trágyáról, és a magasra növő indáknak is jó ötlet idejekorán támrendszert kialakítani. Tavasszal majd nitrogénes műtrágyára, és magnéziumhiány esetén annak pótlására is szükség lesz, különben a termés csekély és aprószemű lesz.

Tartalomhoz tartozó címkék: szeder