Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Szeptemberi kerti munkák – Készítse fel kertjét a pihenésre!

Nem sok olyan időszak van az évben, amikor nem akad valamilyen tennivaló a kertben. Kevesen tudják, de mindezek közül kiemelendőek a szeptemberi munkálatok. Ez egy nagyon különleges, átmeneti időszak, amikor a birtok csupa élmény és meglepetés.

„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, még zöldell a nyárfa az ablak előtt...” szól a vers, amely tökéletesen illik a szeptemberi látképre. Hiszen néhány virágzó növény mellett a zöldellő fák és cserjék között lassan megjelennek a színes levelek, de előtte az érő gyümölcsök látványa és íze, illata veszi le a lábáról az embert.

Közeleg az ősz

Egy olyan átmeneti időszak ez, amikor még nincs igazán ősz, de már elmúlt a nyár. Éppen ezért még most kell felkészíteni a növényeket a hűvösebb időszakra, ugyanakkor már gondolni kell a tavaszra is, hiszen ha szeretné, hogy a tél elmúltával gyönyörű gyep fogadja és a hó alól kibújjon néhány szép virág, akkor itt az ideje mindezt előkészíteni.

Íme a legfontosabb teendők a kertben szeptemberben!

A füvesített terület gondozása

A helyzet az, hogy az aktív nyári tevékenység során a talaj, vele együtt pedig a gyep is összetömörödik. Ezért felkészülve egy passzívabb időszakra érdemes elvégezni a szellőztetést, valamint a talaj lazítását. Ehhez nem kell bonyolult műveletre gondolni, mindössze egy vasvillára vagy egy gereblyére lesz szükség hozzá.

Ezt erősen szúrja a talajba, majd óvatosan mozgassa előre és hátra. Így az összegubancolódott szálak kisimulnak és meggátolhatjuk a tövek elhalását, valamint a filcesedést is. Ezt az egész gyepfelületen meg kell ismételni olyan módon, hogy mindig néhány arasszal arrébb szúrjuk le a szerszámot.

Az egyetlen szabály, hogy száraz talajon, csapadékmentes napon végezzük el a szellőztetést. (ezt a műveletet tavasszal is elvégezheti)

A gyepszellőztetés menetét a gyakorlatban is megnézheti az alábbi videóra kattintva.

Cserjék és fák ültetése

Ha eddig nem kerített rá sort, viszont szeretne néhány új fát vagy cserjét ültetni a kertjébe, akkor a szeptemberi munkálatokkal együtt ennek éppen itt az ideje. A jó hír az, hogy ebben a hónapban konténeres illetve szabadgyökerű növények egyaránt ültethetők.

A konténeres kiszerelés elnevezése magáért beszél, ugyanis ezek a növények műanyag edénybe ültetve érkeznek az új tulajdonosuk kertjébe. Azért nem befolyásolja az ültetés idejét az aktuális évszak, mert ezek a növények már gyökeret eresztettek, megfelelő gondozás és odafigyelés mellett gyakorlatilag a kert új lakója semmit sem észlel abból, hogy átkerült a konténerből a kertbe.

Pontosan ezért, ha nem fagyos a föld és van lehetőség az ásásra, akkor az év bármely napján elültethetők, akár télen is, amennyiben enyhe időszakról van szó.

A szabadgyökerű kiszerelés a szó szoros értelmében értendő, vagyis szabadon vannak a gyökerei, nincs elültetve. Éppen emiatt nagyon óvatosan szállítjuk és az ültetésnél is érdemes elővigyázatosnak lenni. A szabadgyökerű növényeket az ősz második felétől tavaszig, egészen pontosan október 20. és március 20. között fagymentes időszakban lehetséges elültetni.

Ha szeretné látni, hogyan zajlik a gyakorlatban a szabadgyökerű gyümölcsfa ültetése, az alábbi videóban megtekintheti.

A fáknak legalább 1x1 méteres, bő háromarasznyi mély, a cserjéknek 60x60x60 centiméteres ültetőgödröt készítsen. A növényeket mindig ugyanolyan mélyre ültessük, ahogy a dézsájukban, vagy a faiskolában voltak. Az ültetést mindig kövesse alapos beöntözés!

Sövényültetés esetén inkább hosszanti árkot ássunk, így könnyebb lesz az egyenes sor kialakítása. Faültetés esetén mindenképpen érdemes utána olvasni, melyik fajta milyen nagyra nő, ugyanis később okozhat problémát, ha átlóg a szomszédhoz, leárnyékolja az ablakot vagy beleakad egy villanyvezetékbe.

Amennyiben a konténeres fa ültetésére kíváncsi, úgy ezt a videót érdemes megtekintenie.

Itt az idő a zöldségek és virágok ültetéséhez is!

Nagyon sokan vélik úgy, hogy a szeptember beköszöntével már lecsúsztak arról, hogy bármit ültessenek a kertjükbe, pedig ez abszolút nem így van. A hidegtűrő zöldségfélék ugyanis bátran elültethetők szeptemberben is. Ilyen a fokhagyma, a zöldsaláta, a brokkoli, a káposzta, a zöldbab, az uborka, de a sütőtök is.

Ősszel kell elültetni a virághagymákat

Amennyiben inkább virágokat ültetne, arra is van lehetőség. Bátran beszerezhet szabadgyökerű dáliát, árvácskát, körömvirágot vagy kikeleti bangitát, ugyanis ezek mind remekül bírják a telet. Ha már letett arról, hogy idén ültessen a tavaszi hagymás virágokból, akkor van az Ön számára egy nagyon jó hírem!

Ugyanis a tavaszi elnevezés a virágzásuk idejét jelöli, elültetni viszont ősszel kell őket. A tavaszi hagymásokat hagyományosan az iskolaidő beköszöntével lehet elkezdeni kiültetni, de idő van bőven, mert az ősz második feléig aktuális a feladat. Jó tanács, hogy ha virághagymát vásárol, akkor mindenképpen kertészetből vagy megbízható szakembertől szerezze be azokat, ugyanis sok hipermarket régebbi, nem megfelelően tárolt, gyengébb minőségű terméket árul, melyek nem biztos, hogy kikelnek majd.

Webshopomban számtalan meseszép, ősszel ültethető hagymás virágot találhat.

Ha olyan virágokat válogat össze, amelyek különböző időszakokban virágoznak, már szeptemberben megteremtheti a jövőbeni virágoskertjét, mely hosszú hetekig ékesíti majd a kertet.

Ha szeretne bővebben informálódni a különböző növényekről, folyamatosan frissülő blogomból tájékozódhat ide kattintva.

Szüret

Bizony, ha szeptember, akkor itt a szüret ideje! A kertbarátok egyik kedvenc időszaka ez, amikor a szőlő, az almafák és a körtefák többsége meghálálja az addigi gondoskodást és ínycsiklandó gyümölcsöket hoznak. A leszedett almát és körtét rögtön tegyük hűvös helyre, például a pincébe, hogy minél tovább elálljon. Az ütődött, hibás, kukacos példányokat dobjuk a komposztra, hadd hasznosuljanak ők is! (Komposztálással kapcsolatos cikkemet itt olvashatja)

Ideje begyűjteni az almákat is

Már most gondolni kell a nem fagytűrő növényekre! Annak ellenére, hogy bizonyos fákat, cserjéket, zöldségeket és virágokat el lehet ültetni ősszel, bizonyos nem fagytűrő növényeket viszont biztonsága kell helyezni. A nyári időszakra a kertbe, vagy balkonra költöztetett cserepes, dézsás szobanövényeket lassan vigyük be a lakásba, házba, és a levelek lemosása után olyan helyre állítsuk őket, ahol kellő fényt kaphatnak.

A fiatalabb, ősszel ültetett díszfák, gyümölcsfák, cserjék törzsének földközeli részét úgy védheti meg, ha néhány centiméter magasan földet halmoz fel a fa törzse körül. Ha szeretne többet tudni bizonyos nem fagytűrő növények teleltetéséről, Youtube csatornámon ide kattintva kiválaszthatja az Ön számára leginkább megfelelőt.

A lakásban élő balkonkertészeknek is vannak feladatai!

Amennyiben lakásban él, akkor is vannak teendői szeptember folyamán. Persze van néhány olyan növény, amely remekül bírja a fagyokat is és ellenáll a téli hőmérsékletnek. Ilyen például a krizantém vagy az árvácska, melyeket elég egyszerűen meglocsolni olyankor, mikor a hőmérő higanyszála nulla fok felett van.

A legtöbb növény esetében azonban elkerülhetetlen a téliesítés.

Téli erkély

Nyugalom, nem arról van szó, hogy minden növényt be kell cipelnie a balkonról. A legtöbb cserepes évelő növényt és konténeres dézsás gyümölcstermő a balkonon is remekül áttelel néhány praktika segítségével. Ha a fagyálló cserepeket vastag fadeszkára vagy hungarocellre helyezi, már megóvhatja a növény gyökereit. Tovább segíthet az óvásban, ha a cserepeket fátyolfóliába vagy buborékfóliába csomagolja, de akár egy használaton kívüli gyapjútakaró is megfelelő lehet a célnak.

Ha nagyon zord tél ígérkezik, mindezt kiegészítheti szalmával vagy kókuszrosttal, esetleg fenyőágakkal. Fontos, hogy az edények alját ne csomagoljuk be, mert így a nedvesség nem tud távozni, ami rothadáshoz vezethet, és a földfelszínt se zárjuk el. Így tavasszal újra gyönyörködhet az ébredező növényekben.

Talán elsőre soknak tűnik a szeptemberben elvégzendő tevékenységek mennyisége, de higgye el, a sok munka tavasszal többszörösen megtérül, amikor rügyezni kezdenek a fák, kibújnak a virágok a földből és zöldellni kezd a gyep.

Bízom benne, hogy hasznosnak találta ezt a kis összefoglalót. Kérem nyomjon egy Tetsziket, hogy ismerőseihez is eljusson cikkem.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok