Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Szelídgesztenye facsemete vásárlás

2017. 06. 18. 14:09:00

Szelídgesztenye facsemetét vásárolna?

KATTINTSON IDE, tekintse meg kertészetem kínálatát, és adja le rendelését!

 

A szelídgesztenye, vagyis a Castanea sativa egy lassan növő fa, melynél az első termésbetakarításig akár egy évtizedig is várni kell az ültetést követően. Életkora kiemelkedően magas, akár több száz év is lehet, de Kőszeg környékén 5-600 éves gesztenyefák is találhatóak. Az értékes és finom termés a vadgesztenyééhez hasonló kupacsban (burokban) bújik meg, azonban annál sűrűbb tüskéjű, és világoszöld színű. Ebben található a barnás színű makk, általában egy-három darab, a nemesített, értékes fajtáknál csupán egy. A termés szeptember és november között érik, amit a kupacs felrepedése jelez. A makk, vagyis maga a gesztenye nagyon ízletes, kalóriadús, sok szénhidrátot és keményítőt tartalmazó nassolnivaló, melyet a gyerekek és a felnőttek egyaránt szívesen fogyasztanak. A szelídgesztenye gazdag zsír-, és fehérjeforrás, és ugyan vitaminokat is tartalmaz, de ez az oldala nem kiemelkedő. Magas tápértéke miatt régebben az éhínségek idején sokak téli túlélését segítette, egy fa termése egy személy több havi élelmiszeradagját biztosította. Ma inkább drága csemege, és a tél, a csípős, hideg idő elmaradhatatlan atmoszférateremtője. Az utcai árusok portékájánál azonban sokkal jobb és finomabb lesz a saját fáról leszedett, pirított gesztenye, ehhez persze először szelídgesztenye facsemetét kell ültetni!

 

szelídgesztenye fajták nagy választékban

 

A szelídgesztenye nevelése nem bonyolult feladat, kezdő kertészkedők is belevághatnak, a lassú növekedési ütem miatt lesz idejük megtanulni fájuk helyes gondozását. A szelídgesztenye talajigénye egyszerű, a tápanyagdús agyagos közeg a legideálisabb számára, de tűrőképessége tág e tekintetben, így a szélsőségektől mentes átlagos kerti talajba nyugodtan telepíthető. A szelídgesztenye vízigénye magas, valamint igényli a páradús környezetet. A szelídgesztenye kifejlett mérete részben a környezeti tényezők függvénye, de 10 és 25 méter között várható a teljes magasság, ezért közepes, vagy nagyobb kertekbe ajánlom, elsősorban szoliternövényként, központi területre ültetve. Érdekesség, hogy a lassú növekedés miatt az első 5-7 évben a szelídgesztenye facsemete akár dézsában is tartható, elegendő ezután a végleges kerti helyére ültetni!

 

Kertészetemben egyedülállóan gazdag szelídgesztenye fajtaválasztékot talál,

természetesen elsősorban a legkedveltebb, leginkább bevált nemesített

változatokat! A kínálat megtekintéséért KATTINTSON IDE!

Tartalomhoz tartozó címkék: szelídgesztenye fa