Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Szelídgesztenye fa a kertben

2016. 11. 20. 15:19:08

 

Az utcai árusok sült gesztenyéjének terjengő illata az év végi ünnepi időszak egyik legkellemesebb, leghangulatosabb élménye! A szelídgesztenyét persze nem csak a téli időszakban kedveljük, hiszen faként is díszes, megjelenésével bármely kert büszkesége, központi látványeleme lehet, termése pedig sokoldalúan felhasználható évszaktól függetlenül.

Ha Ön is szeretne egy csodás szelídgesztenyefát kertjébe, most megismerheti, sőt, azonnal meg is rendelheti saját gesztenye csemetéjét!

 

szelídgesztenye vásárlás Megyeri kertészet

 

A szelídgesztenye, vagyis a Castanea sativa egy lassan növő fa, az első betakarítható termést nagyjából tíz évesen hozza. A szelídgesztenye élettartama kiemelkedően magas, akár több száz év is lehet, de Kőszeg környékén 5-600 éves gesztenyefák is találhatóak! Az értékes és finom termés a vadgesztenyéhez hasonló kupacsban (burokban) bújik meg, azonban annál sűrűbb tüskéjű, és világoszöld színű.

Ebben található a barnás színű makk, általában egy-három darab, a nemesített, értékes fajtáknál csupán egy. A szelídgesztenye termése szeptember és november között érik, amit a kupacs felrepedése jelez. A makk, vagyis maga a gesztenye, kalóriadús, sok szénhidrátot és keményítőt tartalmaz. Magas tápértéke miatt régebben az éhínségek idején sokak téli túlélését segítette, egy fa termése egy személy több havi élelmiszeradagját biztosította. 

 

szelídgesztenye ültetés Megyeri kertészet

 

A szelídgesztenye fa egy szép, harmonikus megjelenésű növény, mely bármely stílusban kialakított kertben belesimul az összképbe. A szelídgesztenye magassága 10 és 30 méter közötti lehet, növekedési üteme lassú, ezért az első 5-7 évben akár dézsában, balkonon is nevelhető!

A szelídgesztenye talajigénye nem összetett, a jó minőségű agyagos közeget kedveli a legjobban, vízigénye magas, és kifejezetten páraigényes fa. A szelídgesztenye fagyállósága jó, a magyar teleket minden nehézség nélkül kibírja. A tapasztalatok szerint ahol a szőlő szépen terem, ott a szelídgesztenye is kiválóan fejlődik!

 

Kertészetemben a szelídgesztenye több izgalmas változatát is megtalálja, 

a kínálatért és a rendelésért kattintson IDE!

 

Fontos információ!

szelídgesztenye házhozszállítás Megyeri kertészet

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: díszfák szelídgesztenye fa