Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Spiraea japonica 'Anthony Waterer' - Pompás japán gyöngyvessző

2.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: spírea japonika)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Spiraea japonica 'Anthony Waterer' - Pompás japán gyöngyvessző főbb jellemző

 

Habitus: 0,6-0,8 méter magasra növő, terjedő tövű lombhullató cserje. Hajtásrendszere felfelé törő, levelei világoszöld színűek, hosszúkás lándzsa alakúak, szélük fűrészes.

Virág: Júliustól szeptemberig hozza mély rózsaszín, pink színű virágait hajtásvégi bogernyő virágzatban. A virágok aprók, a porzók túlnyúlnak a virágszirmokon. A virágszín egy-egy egyeden belül változhat sötétebb és világosabb árnyalatok között.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli az üde talajviszonyokat, a száraz talajt nehezen viseli el.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos körülmények között is kifejezetten jól fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, jól viseli az aszályt, a száraz körülményeket, de érdemes talaját nyirkosan tartani, mert így fejlődik a legszebben.

Gondozás: A talaj üdén tartása a legfontosabb gondozási feladat, ezért rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözzük, mert a pangó vizet nem tűri. Az elvirágzott virágzatok visszavágásával gyenge másodvirágzásra ösztönözhetjük.

Levéltetvek megtámadhatják, bár leginkább csak akkor, ha nem megfelelő helyen és körülmények között fejlődik. Virágzást követően távolítsuk el az elnyílt virágzatokat, újítsuk fel a cserjét.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az ’Anthony Waterer’ pompás japán gyöngyvessző egy 60-80 cm magas, felfelé törő hajtásrendszerrel rendelkező lomhullató cserje, amely júliustól szeptemberig hozza mély rózsaszín és világosabb rózsaszín végálló bogernyő virágzatait.

A fajta alkalmas alacsony, nyíratlan sövényként és cserje-, évelőtársításokban is alkalmazható. Amennyiben társítja, ültesse a társítás hátulsó részére a magas termetű Spiraea bella gyöngyvesszőt, amely elé válassza a ’Strawberry Candy’ sásliliomot, amelynek végleges magassága 60-90, a színe pedig romantikus rózsaszín.

Előtte kiváló helyet kaphat az ’Anthony Waterer’ fajta, amely mellé ültesse a japán gyöngyvessző fehér virágzatú ’Albiflora’ fajtáját. A mély rózsaszín és a fehér nagyszerűen kiegészítik egymást.

Előttük kapjon helyet a gyöngyikés gyepliliom, amely kék színével új hangulatot teremt az összeültetésben, őszi virágzásával folytatja a gyöngyvesszők másodvirágzása utáni időszakot.

A társítás kiegészíthető az élénk narancssárga virágszínű ’Koi’ gyömbérgyökérrel és a szeptembertől virágzó lilás rózsaszín törpe őszirózsával (’Rozika’).

Társításra javasolt növényfajták:

Spiraea bella – Gyöngyvessző
Hemerocallis 'Strawberry Candy' - Sásliliom (s. rózsaszín pink-sárga torokkal)
Spiraea japonica 'Albiflora' – Japán gyöngyvessző
Liriope muscari - Gyöngyikés gyepliliom
Geum coccineum 'Koi' - Narancspiros gyömbérgyökér
Aster dumosus 'Rozika' - Törpe őszirózsa (lilás rózsaszín)

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,6-0,8 m
Kifejlett szélesség: 0,9-1,2 m
Ültetési tőtáv: 1-1,2 m
Virágzási idő: Július-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, szoliter, évelőágyak háttérnövénye, cserje összeállítások, alacsony sövény, szegély

 

Védett tartalom

Videók