Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Spiraea japonica 'Dart's Red' – Japán gyöngyvessző

2.890 Ft

(ejtsd: spírea japonika)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Spiraea japonica 'Dart's Red' – Japán gyöngyvessző főbb jellemző

 

Habitus: Nagyobb termetű, 0,8-1 méter magasra növő, lombhullató cserje. Hajtásrendszere felfelé törő, levelei keskeny, lándzsa alakúak, levélszélük fűrészes. Kompakt, sűrű habitussal rendelkezik.

Virág: Júniusban és júliusban hozza piros virágait hajtásvégi bogernyő virágzatban (4-5 cm). A virágok aprók, a porzók túlnyúlnak a virágszirmokon.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli az üde talajviszonyokat, a száraz talajt nehezen viseli el.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos körülmények között is kifejezetten jól fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, jól viseli az aszályt, a száraz körülményeket, de érdemes talaját nyirkosan tartani, mert így fejlődik a legszebben.

Gondozás: A talaj üdén tartása a legfontosabb gondozási feladat, ezért rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözzük, mert a pangó vizet nem tűri. Az elvirágzott virágzatok visszavágásával gyenge másodvirágzásra ösztönözhetjük.

Levéltetvek megtámadhatják, bár leginkább csak akkor, ha nem megfelelő helyen és körülmények között fejlődik. Virágzást követően távolítsuk el az elnyílt virágzatokat, újítsuk fel a cserjét.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Dart’s Red’ japán gyöngyvessző egy viszonylag nagytermetű (akár 1 méter magasra is megnőhet), lombhullató, terebélyes cserje, amely júniusban és júliusban hozza piros bogernyő virágzatát.

Alkalmazható sövényként, de társításokban is elhelyezheti szoliterként. Ebben az esetben a társítás hátulsó részére válassza a csüngő japán juhart (’Tamuke Yama’) és a ’Garnet’ japán juhart, amely előtt kapjon helyet a ’Macrophylla’ japán gyöngyvessző, amely elé ültesse a ’Dart’s Red’ fajtát.

Az összeültetés elülső részére ajánlom a vízkék virágú, tarka lombú ’Goldsmith’ nagyvirágú nadálytőt, és a narancssárga ’Orange Queen’ gyömbérgyökeret.

Társításra javasolt növényfajták:

Acer palmatum 'Tamuke Yama' - Csüngő japán juhar
Acer palmatum 'Garnet' - Japán juhar
Spiraea japonica 'Macrophylla' – Japán gyöngyvessző
Symphytum grandiflorum 'Goldsmith' - Nagyvirágú nadálytő (vízkék virág, tarka lomb)
Geum coccineum 'Orange Queen' - Gyömbérgyökér

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,8-1 m
Kifejlett szélesség: 0,8-1 m
Ültetési tőtáv: 0,7-1 m
Virágzási idő: Június-Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, szoliter, évelőágyak háttérnövénye, cserje összeállítások, alacsony sövény

 

Védett tartalom