Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Spiraea japonica 'Albiflora' – Japán gyöngyvessző

1.890 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: spírea japonika)

Szállítási méret: 10-20 cm magas
Kiszerelés: 1,5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Spiraea japonica 'Albiflora' – Japán gyöngyvessző főbb jellemző

 

Habitus: 0,6-0,8 méter magasra növő, terjedő tövű lombhullató cserje, amely pár év alatt, ideális körülmények között akár 1-2 méter szélesen is elterjed.

Hajtásai felfelé törnek, levelei hosszúkás-lándzsa alakúak, élénkzöld színűek, fogazott szélűek, a levélcsúcs kihegyezett. Őszi lombszíne intenzív.

Virág: Júliustól szeptemberig hozza fehér virágait hajtásvégi bogernyő virágzatban. A virágok aprók, a porzók túlnyúlnak a virágszirmokon. A fajnál a fehér virágszín kifejezetten különleges.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli az üde talajviszonyokat, a száraz talajt nehezen viseli el.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos körülmények között is kifejezetten jól fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, jól viseli az aszályt, a száraz körülményeket, de érdemes talaját nyirkosan tartani, mert így fejlődik a legszebben.

Gondozás: A talaj üdén tartása a legfontosabb gondozási feladat, ezért rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözzük, mert a pangó vizet nem tűri. Az elvirágzott virágzatok visszavágásával gyenge másodvirágzásra ösztönözhetjük.

Levéltetvek megtámadhatják, bár leginkább csak akkor, ha nem megfelelő helyen és körülmények között fejlődik. Virágzást követően távolítsuk el az elnyílt virágzatokat, újítsuk fel a cserjét.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az ’Albiflora’ japán gyöngyvessző egy 0,6-0,8 méter magasra növő, felálló hajtásrendszerű lombhullató cserje, amelynek fehér bogernyői júliustól szeptemberig nyílnak a hajtásvégeken.

A fajnál a fehér szín kifejezetten ritka. Alkalmazható alacsony, laza sövényként, mivel terjedő tövű cserje, de elhelyezhető cserje- vagy évelőfoltokban is. Ez esetben ültesse a társítás hátulsó részére a vérvörös ribiszke ’Pulborough Scarlet’ fajtáját, amely előtt nagyszerű helye lehet az ’Albiflora’ japán gyöngyvesszőnek.

A fajta mellett kapjon helyet a kék virágú ’Blue Gem’ veronikacserje, amely gazdag virágzásával megelőzi a japán gyöngyvesszőt, ezzel nyújtva az ágyás virágzási intervallumát. Előtte helyet kaphat a rojtos gyöngyvessző, hogy a társításban két helyen is megjelenjen a faj.

Ennek rózsaszín virágaihoz remekül illik az ugyancsak nyár végi-őszi virágzású rózsaszín ’Fantasy Cinderella’ szellőrózsa. A társítást zárja le az ugyancsak rózsaszín ’Rosa Erfüllung’ csillagőszirózsával, amely ugyancsak az őszi hetekben bontja szirmait.

Ezzel egy tavasztól őszig virágzó társítást hozhat létre.

Társításra javasolt növényfajták:

Ribes sanguineum 'Pulborough Scarlet' – Vérvörös ribiszke
Hebe franciscana 'Blue Gem' – Veronikacserje
Spiraea japonica 'Crispa' - Rojtos gyöngyvessző
Anemone 'Fantasy Cinderella' - Szellőrózsa (rózsaszín)
Aster amellus 'Rosa Erfüllung' - Rózsaszín csillagőszirózsa

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,6-0,8 m
Kifejlett szélesség: 1,2-1,5 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m
Virágzási idő: Július-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, szoliter, évelőágyak háttérnövénye, cserje összeállítások, alacsony sövény, szegély

 

Védett tartalom