Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Sparaxis tricolor - Cigányvirág (színkeverék)

1.590 Ft
Kiszerelés
hagymás

Csomagolt mennyiség: 15 db/tasak
A hagyma körmérete: 5/+ cm
Virágszín: színkeverék

Virághagymáim kiszállítása minden évben február 20-tól június 20-ig és augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat tél végétől nyár elejéig, és nyár végétől ősz végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Sparaxis tricolor - Cigányvirág (színkeverék) főbb jellemző

 

Jellemzői: A cigányvirág egy dél-afrikai származású, hagymagumós évelő dísznövény. A nyár első felében nyílnak színpompás virágai. Levelei hosszúak, keskenyek, csúcsuk kihegyezett. A levélszél ép, a levelek felfelé törők.

Tőkocsányán álfürtökben hozza kevés számú, ám igazán dekoratív virágait. A virágai felfelé nézők, élénk színűek. A virágszínek között megtalálható a fehér, a napsárga, a rózsaszín, a piros és bordó is.

A virágok közepe élénksárga, melyet bordó gyűrű vesz körül. A virágok borús időben becsukódnak. Kifejlett magassága 25-40 cm.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket. 

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A cigányvirág egy közepes termetű hagymagumós évelő növény, amely májusban és júniusban virágzik. Virágai színesek, élénkek, megtalálható közöttük a fehér, a sárga, a piros, bordó, rózsaszín szín is.

A virágok közepe élénksárga, amit általában bordó sáv vesz körül. Csoportosan ültetve mutatós igazán, így viszont alkalmazható nagyobb dézsákba ültetve, és társításban is. Ebben az esetben ültesse mellé a szintén színpompás de Caen szellőrózsa színkeveréket, amely mögött kapjon helyet a teltvirágú frézia színkeverék.

Ebbe a sávba ültesse a sárga ’Yellow Cheerfulness’ nárciszt és a rózsaszín, csokros ’Happy Family’ tulipánt. A háttérbe javaslom a bordó-fehér színű ’Netty’s Pride’ liliomot. Ezzel az elrendezéssel egy tavasztól nyár végig színpompás társítás lehet az Öné.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Anemoe de Caen színkeverék
Fresia teltvirágú színkeverék
Narcissus ’Yellow Cheerfulness’
Tulipa ’Happy Family’
Lilium Netty’s Pride

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 25-40 cm
Ültetési tőtáv: 10-12 cm
Ültetési mélység: 13-17 cm
Virágzási idő: Május-Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: nyári kert, közepes gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 10-30 cm (alacsony)
Virágszín: színkeverék
Virágzási idő: nyáron

Videók