Hasznos tudnivalók
Általános: a padlizsán a csucsorfélék (Solanaceae) családjába tartozó, hazánk területén egynyáriként nevelt növény. Tojásgyümölcs, törökparadicsom néven is ismert.
Dekoratív megjelenésű - színes (lila, sötétkék, feketésbarna, sárga vagy fehér), különleges formájú (klasszikus tojás, hosszú hengeres, teljesen gömb alakú) - termései miatt egynyári virágágyakban is megállja a helyét.
Bogyójának vitamin (A, B1, B6, C és K) és ásványi anyag (kalcium, magnézium, kálium, réz, vas stb.) tartalma is kiemelkedő.
Származás: Kelet-Indiában őshonos évelő, melynek domesztikálása már az ókorban elkezdődött az Indo-Burmai régióban. Első európai ábrázolása 1330-ban, egy itáliai gyógynövénygyűjteményben jelenik meg, de nagyobb arányú termesztése csak a 16-17. században indult meg. A Kárpát-medencében való meghonosodásának ideje nem ismert, mindenesetre a 19. század közepétől Magyarországon megjelenő bolgárkertészeknek jelentős szerepük volt abban, hogy szélesebb körben ismertté váljon, de nálunk igazán csak az 1920-as évektől kezdett terjedni.
Ma már világszerte sokfelé termesztett és kedvelt zöldségféle.
Az ’Aragon’ fajta a holland és izraeli központú, vetőmag előállítással foglalkozó Hazera vállalat hibridje, mely üvegházi és szabadföldi termesztésre egyaránt alkalmas.
Hajtásrendszer: kb. 60-70 cm magas, erős növekedési erélyű, felálló szárú, nyitott lombú, kompakt habitusú.
Termés: augusztustól októberig szedhető, nagyméretű (kb. 18-20 cm hosszú, 10 cm átmérőjű, 1-1,5 kg), megnyúlt csepp alakú, színét és formáját sokáig megőrzi, kiváló minőségű. Héja fényes, sima, sötétlila-fekete. Húsa fehér, tömött, kellemes ízű, kevés magvú.
Egy növényen 10-15 darab bogyó várható, a csészelevéllel és kocsánnyal együtt vágjuk le.
Felhasználási módjai változatosak, párolva, grillezve, töltve, sütve, rántva egyaránt kitűnő. Kb. 5-6 napig tartható el leszedve.
Talajigény: szervesanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, laza szerkezetű, könnyen melegedő, enyhén lúgos talaj ideális a számára. A homokos és az agyagos talajt nem kedveli.
Fény- és hőigény: nagy, napos, meleg, széltől védett helyre ültessük, félárnyékba telepítve fejlődése lelassul, virágot nem hoz, hajtásai megnyúlnak. Az egyik leginkább melegigényes egynyári zöldségfélénk, fejlődéséhez 25-30°C szükséges.
Vízigény: nagy, kedveli a párás környezetet, csak rendszeres öntözés mellett hoz termést.
Tápanyagigény: nagy, az első terméskötések után, kb. 3-4 hetente fejtrágyázzuk, nagyobb mennyiségű nitrogén és kisebb mennyiségű foszfor kijuttatásával.
Gondozás: a paprikáéhoz hasonló, legfontosabb a talaj alapos előkészítése, gyommentesen tartása, a folyamatos víz- és tápanyag utánpótlás. Előveteménye ne legyen burgonyaféle, de lucerna, herefélék és gyepek feltörése után lehet első növény.
Emelt ágyás, magaságyás és komposztdomb különösen alkalmas lehet a neveléséhez.
A május közepén-végén kiültetett palántákat kezdetben többször, kisebb adag vízzel öntözzük, hogy elkerüljük a talaj túlzott lehűtését, a már növekvő, virágzó palántákat ellenben bőven és annyiszor, ahányszor csak a talaj nedvességi állapota miatt szükséges.
A talaj takarásával nemcsak a gyomosodást csökkenthetjük, de a talaj kiszáradását és a hőingadozást is, mindezzel a növény fejlődését segítve elő.
Lehetőleg már kiültetésekor karózzuk. A paradicsomhoz hasonlóan az oldalhajtásait csípjük ki.
Fontos tudni!
A termésen kívül, minden zöld része mérgező!
Kifejlett magasság: 60-70 cm Termés felhasználhatósága: párolva, grillezve, töltve, sütve, rántva
Védett tartalom
Ajánlott sortáv: 50-60 cm
Ajánlott tőtáv: 40-50 cm
Kiültetés ideje: május közepe-vége
Fény- és hőigény: nagy
Vízigény: nagy
Tápanyagigény: nagy
Betakarítás: augusztus – október