Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A smaragd tuja ültetése

2017. 09. 24. 15:01:00

Hazánkban az egyik leginkább ismert és közkedvelt örökzöld sövény növény, a smaragd tuja. Nevét gyönyörű smaragdhoz hasonló, sötétzöld színéről kapta, mely egész évben megmarad, vagyis dekorációs értéke nem változik az évszakok váltakozásával. Télen, amikor minden hótakaró alatt van, gyönyörűen mutat, ahogy a fehér lepel alól elő-elő kandikálnak a sötétzöld pikkelylevelei, ezért ültetése különösen ajánlott ott, ahol többségben vannak a télen kopár lombhullató növények a kertben. 

Minden kertbe tökéletes választás abban az esetben, ha Ön tömött, sűrű térelválasztót, sövényt szeretne nevelni. Kertje napos, félárnyékos területein fejlődik a legjobban, a látványos, sötétzöld szín megmaradásához pedig tápanyagban dús és jó vízáteresztő képességű talajra van szüksége.

 

smaragd tuja vásárlás

 

Tápanyag igényéről már az ültetés során érdemes gondoskodni, például szervestrágya vagy érett komposzt kihelyezésével. Vízigénye közepes, de az öntözés rendszerességére különösképpen oda kell figyelni, mert ha nem kap rendszeresen elegendő vizet, akkor levelei könnyen elkezdenek sárgulni, barnulni. Minden héten legalább egy alkalommal egy alapos öntözésre szüksége van, de a nyári melegebb napok során célszerű még egy öntözési napot beiktatni.

Ha az ültetés során figyelt arra, hogy a növény minden igényét teljesítse, akkor az pár év alatt akár 7-8 méter magasra is képes megnőni. Nem csak sövényként, hanem szoliterként is jól mutat, valamint remekül nevelhető nagyobb dézsában is, hogy a terasz, erkély, vagy a társasházi belső udvar dísze legyen. Önnek is jó szívvel ajánlom a smaragd tuját, mert ez a kompakt örökzöld sövény növény remekül segít Önnek abban, hogy elbújjon a szomszédok, vagy az utcán sétálók kíváncsi tekintete elöl.

A smaragd tuja ültetése

Ez az első olyan teendő, amit közvetlenül a legújabb kerti barátjával el kell végeznie, így törekedjen arra, hogy minden igényét teljesítse. Nem lesz nehéz dolga, de lássuk is, hogy hogyan ültesse el a smaragd tujáját!

Talaj- és ültető gödör előkészítése: 

Az első lépés a gyökerek könnyebb terjedését és növekedését segíti.

Kertjében napos, félárnyékos helyre kell elültetnie a smaragd tujáját, így biztosan megtartja egész évben a csodálatos sötétzöld színét. A kijelölt hely talaját érdemes párszor átforgatni ásóval, hogy minél porhanyósabb talajba lehessen elültetni a tuja tövet. Az ültető gödör elkészítésénél arra kell ügyelni, hogy kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta a dísznövényt.

 

Tipp: gondolja át megfelelően, hogy hová szeretné ültetni a tuját, nehogy a későbbiekben a túl nagyra növő tuja problémát okozzon.

 

Az ültetés folyamata: 

Amikor megtalálta a megfelelő helyet és alaposan előkészítette a talajt, akkor arra kell figyelemmel lenni, hogy a smaragd tuja tápanyagban dús és jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik a legjobban. Emiatt ebben a lépésben érdemes Dolce Vital általános virágföld keverékkel feltölteni a kész ültető gödröt, így biztos lehet abban, hogy a hosszan lebomló műtrágya folyamatosan kellő mennyiségű tápanyagot biztosít a tuja számára.

Miután belerakta a tuja tövet a gödörbe már csak egy alapos beöntözés szükséges, amivel szintén a gyökerek könnyebb terjedését segíti. Az öntözést legalább heti egy alkalommal, reggelente kell megismételni, de nyári napokon ne felejtsen el többször vizet kijuttatni.

Tipp: ültessen 60-80 centiméterenként a smaragd tuja töveket, így egybefüggő, csodálatos mélyzöld sövényt kap!

Téli felkészítés:

Mivel kertészetemtől konténeres kiszerelésben tudja megrendelni a smaragd tuját, ezért a téli fagyos időszakot leszámítva, az év bármely napján hozzáláthat az ültetéshez.

Amennyiben a téli hónapokhoz közeli időpontot választ a tuja elhelyezéséhez, akkor ajánlott felkészíteni a dísznövényt a téli időszakra. Ekkor egyszerűen csak takarja be a növény alsó részét talajtakaró hánccsal, szalmával vagy felaprított levekkel. Ezzel az egyszerű lépéssel könnyen megelőzhető a téli talajátfagyás okozta növénygyengülés.

Ahhoz, hogy egybefüggő, sűrű sövényt lehessen nevelni a smaragd tujából évente kétszer, tavasszal és nyáron szükséges megmetszeni. Fontos tudni, hogy ha már egyszer elkezdte a metszést, akkor rendszeresen, évente el kell végezni, mert a metszés helyéről erőteljesebben fognak növekedni az új hajtások.

A metszés első lépéseként távolítsa a beteg ágakat! A beteg smaragd tuja a kertje többi növényére is veszélyt jelenthet, ezért ha problémát észlel, távolítsa el a fertőzött részeket. A lenyesett fertőzött növényi maradványokat égesse el, így megelőzhető a fertőzés továbbterjedése.

 

Smaragd tuját vásárolna? Kertészetemből máris megrendelheti ezt a nagyszerű sövény növényt, ha IDE kattint

 

Figyeljen a hajtások növekedési irányára, ritkítsa a hajtásokat! Ha a hajtások a korona belseje felé nőnek, keresztezhetik egymást, ezáltal túlságosan besűrűsödhetnek. A beárnyékolt, zsúfolt korona esztétikai értéke csökken, sőt az ágak el is halhatnak! A függőlegesen lefelé és felfelé növő ágakat is érdemes eltávolítani.

Azokat a hajtásokat hagyja meg, amelyek a legjobb helyzetben vannak a szép, egészséges ágrendszer szempontjából!

smaragd tuja vásárlás a Megyeri kertészetben

 

Csak a rendszeres metszéssel lehet remek formájú sövényt nevelni, de a szoliterként ültetett tujáknak is kijár az évi 1-2 metszés. Arra azonban ügyeljen, hogy ne metssze vissza erőteljesen, mert csúnya foltok keletkezhetnek. Érdemes pár alkalommal, reggelente átfésülni kezével a smaragd tuja lombját, így könnyen lerázhatóak róla a megbarnult pikkelylevelek.

Ha ezt az egyszerű mozdulatot elvégezzük, akkor nem kell addig várni, amíg már a metszőollót kell elővenni. Amikor elkezdi a metszést, mindig fontos, hogy tiszta és éles szerszámmal dolgozzon! A tiszta metszőollóval elkerülheti azt, hogy megfertőzze be a kert többi növényét, az éles vágó felület pedig a sima metszlap elengedhetetlen feltétele.

 

A Smaragd tuja üde, smaragdzöld színe minden évszakban megragadja figyelmünket. Ahhoz azonban, hogy sokáig díszítsen hibátlan habitusával, friss színezetével gondoskodást igényel. Az egyik ilyen elhagyhatatlan ápolási művelet a permetezés. Egyre több kertbarát ismeri fel a tuják permetezésének fontosságát és szükségességét a magyarországi klímán.

A Smaragd tuja permetezése két lépésben történik.

Az első lépés: Locsolócsővel erős vízsugárral mossuk ki a barna, elhalt leveleket, szárakat a lombozatból. Egy-két napig hagyjuk száradni a tujákat. Víztakarékosság szempontjából jobb kézzel kiszedegetni, vagy lombszívóval, lombfúvóval eltávolítani az elpusztult részeket.

Fontos, hogy a lehető legprecízebben szedjük össze a hulladékot, mert a barna levelek betegséget hordoznak potenciális fertőzésforrásként. A műveletet bármikor elvégezhetjük a márciustól-novemberig terjedő időszakban.

 

A második lépés: a tulajdonképpeni permetezés. Miután kellően megszáradtak a tuja levelei, és szárai ként és rezet tartalmazó permetezőszerrel alaposan mossuk le a lombozatot. A kén az atkákat pusztítja el, míg a réz a gombás betegségeket tartja kordában.

Elsősorban a növény törzsére, mélyen a lombozatba hatolva végezzük. A kártevők, és a gombás betegségek nagy előszeretettel telepszenek meg a dús, zárt levélzet nyújtotta biztonságos, és a tenyésztelep kialakítására tökéletesen megfelelő mikroklímában. Ezért oly fontos, hogy ne csak kívülről „seperjük” végig a permetlével, hanem a törzshöz minél közelebb. Fontos még, hogy reggel vagy este végezzük ezt a műveletet azért, mert élettanilag ez az optimálisabb a tuják számára.

 

Az alapos permetezéssel - mely elsősorban a tuja belsejét kell érintse - sokat tehetünk tujánk egészségéért. Nézze meg, hogyan kell alaposan permetezni, kattintson a videóra.

 

Amennyiben kertünkben, a szomszédban, vagy a környéken barna levelekkel teli beteg Smaragd tuja van, elengedhetetlen a havi rendszerességű ilyetén történő permetezés. A közelben lévő beteg egyedek gyorsan képesek megfertőzni a többieket. A gyakori permetezéssel tudjuk biztosítani tujáink számára a megfelelő védettséget, ekképpen sokáig épek és egészségesek maradnak.

Még több érdekes és hasznos tanácsért látogasson el erre az oldalamra is. Kattintson ide!

 

Így, hogy már tudjuk a Smaragd tuja hosszú életének titkát bátran rendeljen szoliterként, vagy sövényként nevelve néhányat ide kattintva.

Ha a növénynek erre a pár igényére ügyel az ültetés alatt, akkor már megnyugodhat, mert az első lépésnél megtett minden Öntől telhetőt annak érdekében, hogy sokáig gyönyörködhessen a smaragd tuja sötétzöld színében.

Tujáim választékához kattintson ide

Hasznosnak találta  cikket? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy tetsziket.

További cikkeimet itt találja.

Tartalomhoz tartozó címkék: tuja smaragd tuja