Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Sikkes kertészkedés - avagy mit viseljünk a kertben?

A kertészkedés lényegi elemei a növények, a szaporítóanyagok, a szerszámok, és még lehetne sorolni, a ruhákat, öltözeteket azonban szinte mindenki lista vége felé említi. Gyakori eset, hogy a kertművelő hobbista felkapja a legkopottabb melegítőjét, a már másra nem jó lyukas pólójával, és így vág bele a munkába. Nem kell azonban feltétlen mellőzni a divatot és főképpen a praktikumot kertészkedés közben sem, ráadásul a másodosztályú, utcára már nem való ruházat nem csak esztétikátlan, de gyakran egyáltalán nem kényelmes, és a célnak valójában nem felel meg. Nézzünk körbe tehát a kertészholmik tájékán a ruhákat, ruházati kiegészítőket fókuszba helyezve!

A kerti munka kétségkívül piszkos, az öltözék gyakran sérül és koszolódik, így az természetes, hogy nem a drágább utcai, hétköznapi viseletet használjuk erre a célra. Ugyanakkor éppen a munka nehézsége, speciális körülményei miatt jó ötlet célzottan kiválogatni a ruhadarabokat.

A klasszikus kertésznadrág neve egyáltalán nem véletlen, kifejezetten a kinti munkákhoz készült eredetileg! A kantáros megoldás biztosítja, hogy hajolgatás, guggolás közben nem csúszik le az altesti öltözék, roppant zavaró ugyanis két percenként a nadrágot felfelé rángatni a csípőnkön. További haszna, hogy a hűvösebb időben hatékonyan védi a fázós derekat, ezzel többféle kellemetlen egészségügyi problémát lehet megelőzni! A hétköznapi divatba a kertésznadrág farmeranyaggal került be, de a tényleges munkához a farmer nem a legjobb választás, mert ugyan erős és strapabíró, de az igazi farmeranyag rugalmatlan és vastag, így nyári napokon meleg lehet, sok mozgás mellett pedig kényelmetlenné válik.

Érdemes tehát a munkaruházati, vagy direkt a kerti munkához készült darabok közül válogatni, ezek kényelmesebbek, könnyebb anyagúak, de szintén erősek, tartósak. Aki a kantáros fazont nem kedveli, hasonló anyagú és kialakítású, de sima hosszú-, vagy rövidnadrág fazonú változatokat is talál. A hölgyeknek nem muszáj a néha kissé ormótlan, elnagyolt szabású nadrágok közül válogatni, a kerti nadrágok között is szép számmal akadnak fazonírozott, női modellek!

A kerti munkához készült nadrágok fontos tartozékai a zsebek, munka közben ugyanis számos apró dolog eltétele és elővétele lehet szükséges, ezért részesítsük előnyben a sokzsebű típusokat. Amennyiben a már meglévő, de lecserélni nem szándékozott kerti ruháink szűkölködnek zsebekben, ne essünk kétségbe! Kaphatóak ugyanis az építőmunkások szerszámöveihez hasonló kertészeti övek, ezek jellemzően nyitott övtáskák, melyek zsebeibe kerülhetnek vetőmagok, dughagymák, de beletűzhetők kisebb szerszámok, metszőollók is, így nem kell minden munkafázisnál lerakni, újra felvenni a kellékeket. Ne feledjük, hogy a metszőollót például soha nem illik lerakni a csupasz földre, porba, így akinek sok metszenivalója akad, feltétlen ruházzon be egy ilyen övszerűségre. Hölgyek számára természetesen egy zsebes kötény is megfelelő lehet, jó ötlet ebből egy sikkesebb darabot beszerezni, így a kevésbé mutatós öltözet is könnyedén feldobható!

A felsőruházat tekintetében nyáridőben a világos pamutpóló az egyik legjobb választás, ez ugyanis visszaveri a napsugarakat, tehát kevésbé melegszik át, a pamut pedig könnyen szárad, ha izzadósra fordul a klíma. Lehet egy kísérletet tenni a futóknál bevált technikai felsőkkel is, ezek olyan műszálas anyagból készülnek, ami egyáltalán nem szívja magába a nedvességet, így az izzadtság megül a felületén, és azonnal elpárolog, ráadásul eközben hűti is viselőjét. Az ilyen ruha hátránya, hogy kényelmetlenné válhat, és az arra érzékenyek bőrét kidörzsölheti.

A lényeg azonban az, hogy részben vagy teljesen (urakra értve természetesen) fedetlen felsőtesttel ne dolgozzunk a nyári napsütésben, az egyre erősebb napsugárzás könnyen leégést, bőrproblémákat okozhat. Akinek a nyári melegben kora délután jut ideje a kerti munkára, jól teszi, ha könnyű anyagú, hosszú ujjú pólóban dolgozik, a fejet fedő könnyű (szalma)kalapot pedig egész nyáron viseljük! Gyakori jelenség a nyak bőrének megégése, így vagy magas gallérú pólóval vagy az érintett bőrfelület naptejjel való kezelésével védekezzünk.

A kora tavaszi, őszi kerti munkákhoz réteges öltözet ajánlott, hogy kimelegedéskor lehessen mit levenni, az esti hűvös megérkezésekor pedig legyen még egy rendelkezésre álló réteg. A legjobbak a szétcipzározható, végig gombolható felsők, melyekkel pontosan beállítható kényelmi fok, ezek ráadásul akkor is takarják a hátat, ha a melegérzetünk miatt elöl szétnyitjuk őket.

A kézfejeket se hagyjuk ki az egyenletből, minden kertes háztartásban szükség lesz védőkesztyűre. A legkézenfekvőbb a kerti kesztyűk használata, ezekbe nem fülled be a kéz, de a szúrósabb növényi részek nem sértik fel a bőrt. A méretre figyelni kell, sem a nagy, lötyögős, sem a szűk, az ujjak finom mozgását akadályozó darabok nem felelnek meg. A kifejezetten szúrós cserjék, dísznövények gondozásához ajánlott egy vastagabb anyagú kesztyűt is tartani. A precíz mozdulatokat (palánták ültetése), apró tárgyak megfogását (magvetésnél például) igénylő munkáknál húzhatunk vékony gumikesztyűt, így nem kell majd a köröm alól kikefélni a földet!

Amennyiben sok térdelést igénylő munkák elé nézünk, roppant hasznos lesz egy térdeplő, ami a térdeket nem csak a sérülésektől, elgémberedéstől védi, hanem egyúttal a hidegtől is, az érzékeny ízületeket ugyanis még nyáron is óvni kell a nyirkos, hűvös talajtól.

Végezetül ejtsünk pár szót a lábbelikről is! A kerti cipő legyen barázdált talpú, masszív darab, lehetőleg olyan, ami a bokát is megfelelően tartja, az egyenetlen talajon ugyanis könnyen bicsaklik meg a láb. A veteményesben, felásott közegben könnyen süllyed mélyebbre a lábunk, így még nyáron is célravezetőbb a magasszárú cipő, ami nem telik meg földdel, porral. A divatos és olcsó kerti papucsok inkább csak könnyedebb munkákhoz, apróbb elintéznivalókhoz, kerti sétákhoz megfelelők.

Összességében azt javasoljuk, hogy bátran válasszon mindenki esztétikus, mutatós megjelenésű kerti munkaruházatot, nem csak a kényelem és a praktikum számít ugyanis, hanem a külcsín is! Pszichológiai tény, hogy komfortosabb körülmények között a kellemetlenebb munkákat is szívesebben elvégezzük, így a kertápolásra való ráhangolódást nagyban segítheti pár szívesen viselt, a személyiségünket tükröző, szép és divatos ruhadarab!

A bejegyzésben segítségünkre volt a Grandis munkavédelmi termékeket forgalmazó áruház, akiknek ezúton is köszönjük ezt!

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, kérem nyomjon egy Tetsziket, ossza meg ismerőseivel.

További bejegyzéseimet kertész Blogomban olvashatja