Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Sauromatum venosum - Csodagumó

1.390 Ft

Csomagolt mennyiség: 1 db/tasak
A gumó körmérete: I. osztályú
Virágszín: bordó

Tavasszal ültethető virággumóim kiszállítása minden évben február 20-tól június 20-ig  folyamatosan történik. 

Ön a gumókat tél végétől - egész tavasszal - június végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
1.290 Ft / db
Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Sauromatum venosum - Csodagumó főbb jellemző

 

Jellemzői: A csodagumó egy 40-60 cm magas, gumós évelő dísznövény, amely a Himalájából származik. Kevés számú, nagyméretű, zöld levéllel rendelkezik, melyek tenyeresen szeldeltek, rajtuk sötétbordó pettyek láthatók.

A virágzat torzsavirágzat, mely erős száron fejlődik ki. A torzsát körülölelő fellevél fényes, bordó színű, pettyezett. Magyarországon leginkább szobanövényként tartott évelő, de kint töltheti az év meleg időszakát.

Gumója nem fagyálló, az első őszi fagyok előtt érdemes gumóját fagymentes helyre vinni.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, árnyékos kertrészeken, gyenge fényviszonyok mellett nem virágzik, növekedése vontatottá válik.

Vízigény: A hagymás, gumós, rizómás növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük.

Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj esetén a hagymák, gumók, hagymagumók vagy rizómák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. Nem fagytűrő, a téli időszak előtt a gumók felszedése szükséges.

Szerepe a kertben: A hagymás, hagymagumós és gumós növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont, de vannak olyan fajok és fajták, melyek a nyári időszakban díszítenek.

A csodagumó egy 40-6 cm magas, lakásban már tél végétől virágoztatható gumós évelő dísznövény, amely egészen májusig virágozhat.

A Himalájából származó faj kissé bizarr megjelenést kölcsönöz a kertnek, ezért cserépben nevelve és társításban elhelyezve is egyedi hangulatot varázsolhatunk a kertben.

Amennyiben társítja, helyezze el a társítás hátulsó részére a krémszínű, illatos tubarózsát, és a fehér színű, nyárelőn virágzó pünkösdi rózsát. Ebben a csoportban kapjon helyet a csodagumó is. Előtte vagy mellette helyet kaphat a színekben gazdag, kinézetre hasonló hatást keltő pávaliliom, valamint a lila virágszínű kála (Violet) is.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Polianthes tuberosa - Tubarózsa
Paeonia sinensis – Pünkösdi rózsa (fehér)
Begonia Pendula – Csüngő begónia (piros)
Tigridia pavonia - Pávaliliom
Zantedeschia Violet - Kála

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 40-60 cm
Ültetési tőtáv: 30-40 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm (3-5 cm talajtakarással)
Virágzási idő: Február-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: nyári kert, háttérnövény, kis gondozási igényű kert, évelőkert, látványos virág

 

Védett tartalom

Videók