Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Sasa veitchii – Bambusz

10.990 Ft

(ejtsd: szása veicsi)

Szállítási méret: évszaktól függően változó
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Sasa veitchii – Bambusz főbb jellemző

 

Habitus: A Sasa veitchii a legkeresettebb alacsony bambuszfajok egyike, ugyanis végleges magassága csak 1-2 méter, habitusa terülő, szára vékony. Rizómákkal terjed, gyors növekedésű, de könnyen kordában tartható.

Fő jellegzetessége nagyméretű (20-30 cm), lándzsaalakú, fényes, mélyzöld levele, amelynek széle a késő őszi-téli időszakban egyenletesen, pergamenszerűen megszárad, ezzel olyan, mintha fehér sáv futna végig rajta.

Virág: Virágai kicsik, jelentéktelenek. A kisebb termetű bambuszok néhány évente virágoznak, de ebbe nem pusztulnak bele, mint a nagyobb termetű fajok nagy része, nem viseli meg őket jelentősen.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, üde, nedves talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Napos és félárnyékos helyen megfelelően fejlődik. A tűző napot kerüljük.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. Nevelésénél folyamatos öntözés szükséges, főleg, ha napos helyre ültettük.

Gondozás: Évente ajánlott tőből eltávolítani az elszáradt szárakat, hogy új hajtások nevelésére bírjuk a növényt. Mivel rizómákkal terjed, ezért ezeket érdemes kordában tartani a talaj felszíne alatt.

A rizómák terjedését a talajba süllyesztett betongyűrűvel, fémlemezzel gátolhatjuk meg.

Társítás és elhelyezés a kertben: A Sasa veitchii bambusz egy kistermetű (1-2 m) faj, amely szétálló, ám bokros habitusa, sűrű hajtásrendszere miatt alkalmas talajtakarásra, vagy kisebb sövényként is alkalmazható. Jól mutat szoliterként és társításban is elhelyezhető.

Különlegessége, hogy nagy, fényes, lándzsa alakú levelei az őszi-téli időszakban papírvékonyan megszáradnak egy egyenletes vékony sávban, így a növény olyan képet fest, mintha a zöld leveleinek krémfehér levélszélei lennének.

Amennyiben társításban helyezi el, a társítás hátsó részére ültesse a közepes termetű metake bambuszt, amely a társítás alapját, hátsó részét adja.

Előtte kapjon helyet a babérhanga ’Passion’ fajtája, amennyiben a talaj enyhén savas kémhatású. Ebben az esetben ültesse a babérhanga mellé a kerti hortenzia rózsaszín ’Sibilla’ fajtáját.

Az ágyás elülső részére ültesse a törpe bambuszt, valamint az ágyás oldalsó, magasabb részén kapjon helyet egy folt vagy sáv kialakításával a Sasa veitchii bambusz is. Az ágyás szegélyére ültesse a kék árnyalatú ’Canadian Blue’ árnyékliliomot, és képezzen sávot vagy foltot a nagy meténg ’Maculata’ fajtájával.

Társításra javasolt növényfajták:

Phyllostachys metake – Bambusz
Pieris japonica 'Passion' – Babérhanga
Hydrangea macrophylla 'Sibilla' – Kerti hortenzia
Pleioblastus pygmaeus - Törpe bambusz
Hosta 'Canadian Blue' - Árnyékliliom
Vinca major 'Maculata' – Nagy meténg

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-2 m
Kifejlett szélesség: 2-3 m
Ültetési tőtáv: 1 m
Vízigény: Nagy vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: ázsiai kert, mediterrán kert, félárnyékos kertek növénye, évelő ágyak háttérnövénye, sövény, talajtakaró

 

Védett tartalom

Videók