Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Rubus idaeus 'Polesie' – Folytontermő málna

Ár:
4.290 Ft

Várható termőre fordulás: 1 éven belül 
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben

Korlátozott darabszámban kapható!

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Rubus idaeus 'Polesie' – Folytontermő málna főbb jellemző

 

Jellemzői: A málna fajták közös jellemzője, hogy önbeporzóak és gyökérsarjakkal gyorsan szaporodnak továbbá lombhullató félcserjék. A folytontermő málnafajták terméshozama kiegyensúlyozott, naponta takaríthatók be róla kisebb mennyiségű termést hosszú időn keresztül.

A ’Poleise’ fajta esetében június elején takaríthatók be az első termések, júliusban a termésmennyiség csökken majd augusztustól a fagyokig ismét szüretelhetjük. A fajta sarjontermő, így az első terméseket már a telepítés évében megkóstolhatjuk. Maga a bogyó nagy méretű, enyhén megnyúlt, szív alakú, teljes érésben piros színű.

Közép-kemény, így a szállítást is jól bírja, szedés után hűtőben tárolható, ráadásul a rothadásnak sem indul könnyen. A termés kellemes málnaízű de nem túl édes. felhasználható friss fogyasztásra, valamint feldolgozásra egyaránt.

Érésidő: Június közepe/vége– Október

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A pangó vizet és a talaj kiszáradását nem tolerálja.

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, szélvédett, napos, félárnyékos fekvésben fejlődik a legszebben.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a terméskötés időszakában igényel öntözést.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: A ’Blissy’ fajta az kétszer termő (folytontermő) málnák közé tartozik, így az egyszer termő fajtákhoz képest metszésére két lehetőség van.

Alkalmazhatjuk az egyszer termő fajták metszési módját mely egy téli és egy nyári metszésből áll. A téli vagy ritkító metszés során a korábbi évben letermett vesszőket a talaj felett metsszük ki, továbbá a gyenge fejlődésű fiatal hajtásokat is távolítsuk el. Fontos, hogy egy tövön 2-3 hajtást hagyjunk meg, ennél több nem adna megfelelő mennyiségű termést.

A nyári metszés során a letermett kétéves termővesszőket távolítjuk el, ezt közvetlenül a betakarítás után végezzük el. A kétszer termő málnák esetében megtehetjük, hogy az összes hajtást ősszel visszavágjuk, majd nyár elején a gyengén fejlődő sarjakat eltávolítjuk.

Utána az őszi betakarítás után ezt megismételjük. Ha állományunk besűrűsödik vagy frissíteni akarjuk, akkor a gyökérsarjakat hagyjuk meg, míg a tősarjakat metsszük ki.

Kártevők, betegségek: didmellás vesszőfoltosság, málnavessző szúnyog, gubacsszúnyog, rozsda, szürke rothadás, vírusokkal szemben ellenálló

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-1,8 m
Sor- és tőtávolság: 1,2-1,6 ×0,6 m
Termésérés: Június közepe/vége– Október (fagyokig szedhető)
Vízigény: Közepes
Hő- és fényigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozás

 

Védett tartalom