Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rubus idaeus 'Little Sweet Sister' – Balkon málna

6.690 Ft
Menny.:db

Kiszerelés: 17 cm átmérőjű cserépben - 3 literes kertészeti konténerben egy palánta (20-60 cm magas)
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

 

 

Jellemzői: A málna fajták közös jellemzője, hogy önbeporzóak és gyökérsarjakkal gyorsan szaporodnak továbbá lombhullató félcserjék. A ’Sweet Little Sister’ a német és svájci, Lubera nemesítésből származik és a kompakt bogyós gyümölcs sorozatának a Lowberry-nek a tagja.

A fajta folytontermő (kétszer termő) így július végétől egészen szeptemberig szüretelhetjük a piros bogyókat. A termése piros színű, közepes méretű, kissé hosszúkás, kúpos formájú. Kellemesen illatos és édes ízű fajta.

Kifejlett magassága kb. 90 cm, így 15-20 literes cserépben teraszon és balkonon is nevelhető. Elsősorban friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.

Érésidő: Július vége – Szeptember vége

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A pangó vizet és a talaj kiszáradását nem tolerálja.

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, szélvédett, napos, félárnyékos fekvésben fejlődik a legszebben.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a terméskötés időszakában igényel öntözést.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: A ’Sweet Little Sister’ bár kompakt méretű, metszésében mégis ugyanaz vonatkozik rá, mint a nagyobb termetű fajtákra. Mivel a kétszer termő (folytontermő) málnák közé tartozik, így az egyszer termő fajtákhoz képest metszésére két lehetőség van.

Alkalmazhatjuk az egyszer termő fajták metszési módját mely egy téli és egy nyári metszésből áll. A téli vagy ritkító metszés során a korábbi évben letermett vesszőket a talaj felett metsszük ki, továbbá a gyenge fejlődésű fiatal hajtásokat is távolítsuk el.

Fontos, hogy egy tövön 2-3 hajtást hagyjunk meg, ennél több nem adna megfelelő mennyiségű termést. A nyári metszés során a letermett kétéves termővesszőket távolítjuk el, ezt közvetlenül a betakarítás után végezzük el.

A kétszer termő málnák esetében megtehetjük, hogy az összes hajtást ősszel visszavágjuk, majd nyár elején a gyengén fejlődő sarjakat eltávolítjuk. Majd az őszi betakarítás után ezt megismételjük.

Ha állományunk besűrűsödik vagy frissíteni akarjuk, akkor a gyökérsarjakat hagyjuk meg, míg a tősarjakat metsszük ki.

Kártevők, betegségek: didmellás vesszőfoltosság, málnavessző szúnyog, gubacsszúnyog, rozsda, szürke rothadás, vírusokkal szemben ellenálló

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 90 cm
Sor- és tőtávolság: Konténeres/cserepes nevelésre ajánlott fajta, Szabadföldben min. 30×30 cm térállás
Termésérés: Július vége – Szeptember vége
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozás

 

Védett tartalom