Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hasznos tanácsok videóban.

Rubus hybrid 'Loganberry' - Szedermálna

Ár:
2.690 Ft

Várható termőre fordulás: 1 éven belül 
Kiszerelés: 1-3 literes konténer
Közeg:  kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Menny.:db

Hasznos tudnivalók

A Rubus hybrid 'Loganberry' - Szedermálna főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Loganberry’ szedermálna erőteljes növekedésű és igen bőtermő, lombhullató szedermálna fajta, melynek hosszú hajtásai tüskétlenek, így gondozása és a gyümölcsök betakarítása is egyszerűbb.

A szedermálna fajták fagyokra enyhén érzékenyek, így a tartós fagyok beállta előtt tövét takarni kell. A fajta korai érésűnek számít, így kedvező időjárási körülmények között július 2. hetétől már szedhető.

A bogyók hosszirányban megnyúltak, teljes érésben piros-bordó színűek, lédúsak, zamatosak. Ízvilágukat tekintve édesek, mely mellé enyhe savasság párosul. Felhasználható friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt. Felhasználásával különleges ízvilágú dzsemek és szörpök készíthetőek.

Érésidő: Július közepétől

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött enyhén savas vagy semleges kémhatású talaj ideális a számára, mely kiszáradásra nem hajlamos.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, szélvédett, de napos fekvésben fejlődik a legszebben.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, öntözzük rendszeresen, talaját pedig ne hagyjuk kiszáradni.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: A szedermálnát habitusából adódóan kerítés vagy támrendszer mellé telepítsük, így a betakarítás folyamata is egyszerűbb, hogy ez még könnyebb legyen a vesszőket úgy igazítsuk, hogy a támrendszer ne akadályozza a termések fejlődését.

A telepítés évében a metszés elhagyható, de a következő években a megfelelő termésmennyiség eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő metszés. A második év tavaszán 5-6 erős vesszőt hagyjunk meg, a többit metsszük ki. A meghagyott vesszőket 65-75 cm hosszúra vágjuk vissza.

Az oldalhajtásokat 10-15 cm hosszúra vágjuk vissza. Fontos tudni, hogy a szedermálna az egyéves vesszőkön terem, így mikor ezek letermettek tőből eltávolíthatók.

Kártevők, betegségek: betegségekkel szemben ellenálló, gyökérgolyva jelenhet meg

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2-2,5 m
Sor- és tőtávolság: 2-2,5 m
Termésérés: Július közepétől
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozás

 

Védett tartalom