Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A rózsalonc ültetése és gondozása

Megyeri Szabolcs

Szinte minden kertbarát szeretne olyan virágos dísznövényt a birtokára, mely dús lombozatú, gazdagon virágzó, domináns megjelenésű, és egyben változatos színvilágú, több méretben is hozzáférhető. Úgy gondolja ez túlságosan sok kritérium? Pedig van olyan, ami megfelel minden felsorolt kitételnek, például a rózsalonc, melyet most Ön is jobban megismerhet!

A rózsalonc félék megjelenése örvendetesen változatos, léteznek kisebb, kompaktabb, és nagyobb, hangsúlyosabb változatok is. A rózsalonc nagy általánosságban jellemzően 1-1.5 méter magasra nő meg az évek alatt és közel ugyanilyen széles is lesz. Ezáltal a rózsaloncok kompakt méretűnek mondhatóak, kisebb kertekbe, előkertbe is telepíthetőek, de nagyobb, nyílt kertrészeken is remekül mutatnak, megfelelő mennyiségű hely esetén akár csoportosan, vagy hosszanti sor elrendezésben is telepíthetők a még látványosabb hatásért!

 

Rózsalonc fajták vásárolhatók kertészetemben!

 

A rózsalonc igényei

A rózsalonc igényei nem összetettek, az ideális nevelési feltételek könnyen megteremthetőek. Minden rózsalonc változat szereti a sok napfényt, a gazdag virágzáshoz kifejezetten napos, meleg fekvésű területre van szükségük. Ugyanakkor enyhébb árnyékban is megélnek, de ilyen helyen a virágzás is visszafogottabb lesz, valamint a virágok mérete is csökkenhet, ez azonban nem jelenti, hogy jelentősen veszítene esztétikai értékéből!

A rózsalonc meghálálja a gazdag, tápanyagokban dús talajt, az átlagos adottságokkal rendelkező kerti talaj esetében általában elegendő az ültetés előtt egy adag komposztot vagy érett szervestrágyát a talajba dolgozni. A kedvezőtlenebb összetételű talajt ajánlott friss virágfölddel, vagy Mabako szerves istállótrágyával dúsítani, mert így biztosítva lesz az egész vegetációs idő alatt kellő mennyiségű tápanyag!

A rózsalonc vízigénye közepes, rendszeres vízutánpótlást igényel, különösen figyelni kell erre a nyári aszályos hetekben, a kiszáradás ugyanis jelentős állagromlást, vénülést okozhat. Feledékenyebb kertbarátoknak házi csepegtető öntözőrendszer kiépítését javaslom, melyet egyszerűen elkészíthet bárki egy kilyuggatott gumitömlő segítségével, melynek egyik végét le kell zárni, a másikat pedig a kerti csaphoz kell csatlakoztatni. A rózsalonc tövek között elvezetett tömlő folyamatos, egyenletes vízellátást biztosít a kánikulai időszakokban!

 

Rózsalonc fajták vásárolhatók kertészetemben!

 

Rózsalonc ültetése

A rózsalonc ültetése nem különbözik az átlagos díszcserjék ültetési metódusától, ami azt jelenti, hogy egyszerű feladat, melyet akár a teljesen kezdő kertbarátok is biztonsággal elvégezhetnek! A rózsaloncnak készítendő ültetőgödör kiásása előtt a talajt mélyrehatóan forgassa át, és végezzen alapos gyommentesítést! A tömörített, elgereblyézett területen alakítson ki egy akkora ültetőgödröt, ami a rózsalonc konténerének másfél-kétszerese. A gödör aljára helyezzen ki komposztot vagy marhatrágyát, majd vékony földréteggel vonja be a tápanyagot.

A növény behelyezésekor ügyeljen arra, hogy a rózsalonc földlabdájának felszíne egy szintben legyen a kerti talajjal. A kitermelt földet ideális esetben ugyanabban a sorrendben helyezze vissza, ahogy kiemelte! Miután a rózsalonc tő bekerült a helyére, egy alapos, bőséges öntözéssel indítsa útjára a növényt a fejlődésben! Az ültetést követő első hetekben az öntözések legyenek a szokásosnál gyakoribbak, így segítheti a begyökerezést! A későbbiekben heti 1-2 kiadós öntözés lesz ajánlott!

 

 Mikor ültethetem a rózsaloncot?

A kertészetemben kapható rózsalonc fajták konténeres kiszerelésűek, ami azt jelenti, hogy ezeket a növényeket az év bármely fagymentes időszakában elültetheti, vagyis kora tavasztól kezdve az ősz második feléig bezárólag bármikor. Az ültetést azonban a kiugróan forró nyári napokban érdemes elhalasztani, megvárva egy enyhébb időszakot. Az ősz későbbi szakaszaiban ültetett rózsalonc meghálálja, ha egy-másfél arasznyi mulcsanyaggal (fakéreg, fadarálék, esetleg komposzt) borítja be a tövét, így védve a növényt a hidegtől! A mulcsolás a tavaszi, nyári időszakban is jó ötlet, hiszen segít a talaj nedvességének megtartásában!

 

 

A rózsalonc tápanyag utánpótlása

A rózsaloncot a szakszerű ültetést követően jó ideig nem kell tápanyag utánpótlásban részesíteni, azonban a következő évben már aktuálissá válhat a talaj gazdagítása. Az erőteljes növekedés idejében való tápanyag-utánpótlás esetén műtrágya granulátumokat ajánlott használni, melyekben a nitrogén mennyisége legalább kétszer akkora legyen, mint a kálium és a foszfor mennyisége.

A műtrágyázás során arra azonban mindig ügyelnie kell, hogy fejezze be a granulátumok kiszórását még a virágzás előtt, ugyanis a túlzott nitrogén nem tesz jót a virághozamnak! Fontos, hogy mindig akkora mennyiségű mikroelemet juttasson ki egyszerre, mint amekkorát a cserje nagysága igényel, illetve amennyi a csomagoláson fel van tüntetve, tehát ne egységesen alkalmazza ezeket a szereket, hanem vegye figyelembe növénye fejlettségi fokát, korát, és méretét. Amennyiben ezek tekintetében elbizonytalanodott, bátran kérdezze meg a gazdabolti, kertészeti szakeladókat!

Felmerül a kérdés, hogy mikor szükséges a tápanyag-utánpótlás, mi jelzi a szükségességet? A válasz a halványabb szín, a kisebb levelek, a kiegyenlítetlen hajtás hozam és a kevesebb virág! Mielőtt elkezdené a tápanyag utánpótlását, ellenőrizze, hogy rózsalonca nem szenved-e hiányt öntözésben, vagy nem támadta-e meg valamilyen kártevő, ezek ugyanis hasonló tüneteket produkálhatnak!

 

A rózsalonc metszése

A rózsalonc metszése azért fontos, hogy növénye minden évben rengeteg, nagyméretű virágtölcsérrel ajándékozza meg Önt! Nem kell tartania ettől a feladattól, a rózsalonc metszése egyszerűen elvégezhető, nem igényel különösebb szakértelmet vagy gyakorlatot! 

A metszés elkezdése előtt fontos megismerni, hogy mely ágak felelősek a virágok kineveléséért. Jellemzően az előző évi hajtások felelnek azért, hogy megannyi rózsaszín virág legyen az ágakon. Emiatt az elvirágzás után, a nyári időszak a legalkalmasabb arra, hogy elvégezze a metszést. Ha sokáig vár ezzel a feladattal, akkor arra kell számítni, hogy nem lesz elég ideje a cserjének ahhoz, hogy kinevelje a hajtásokat.

Az sem megfelelő, hogy ha még a virágok nyílása előtt végzi el a metszést, mert akkor az összes olyan ágat le lehet vágni, amin a virágbimbók ülnek. A metszések alkalmával a vesszők egyharmadát ajánlott eltávolítani. Ezzel arra sarkallja a cserjét, hogy erőteljes, friss hajtásokat neveljen!

Az éves metszés mellett ajánlott a fiatalító metszést is elvégezni. Ez csak annyival egészíti ki ezt a feladatot, hogy minden harmadik ágat erőteljesen, azaz kicsivel a földfelszín felett el kell távolítani. Nem kell megijedni attól, hogy alig marad hosszú ága a bokornak, mert ennek a fiatalító metszésnek az lesz az eredménye, hogy a következő virágszezonra erős vázrendszert tud fejleszteni a cserje! Az évente rendszeresen elvégzett rózsalonc metszés biztosíthatja azt, hogy minden tavasszal életerős, gazdag virágzást ígérő díszcserjét neveljen kertjében! 

 

Tipp: legyen szó rózsaloncról, vagy bármilyen egyéb kerti dísznövényről, metszésnél mindig kiemelten ügyeljen arra, hogy alaposan letisztított, éles szerszámmal vágjon neki a munkának! Így tiszta, sima metszlapot készíthet és kisebb lesz annak a lehetősége, hogy befertőzze növényét esetleges kórokozókkal vagy kártevőkkel.

 

Kinek ajánlható a rózsalonc?

A rózsalonc roppant változatos lehetőségeket rejteget magában, így arra a kérdésre, hogy kinek, milyen kertbe ajánlható a leginkább, az a válasz, hogy csaknem mindenkinek és mindenhová! A kisebb méretű változatok előkerti vagy akár utcafronti díszként is remekül funkcionálnak, amennyiben nem erősen árnyékolt területe kerülnek. A gazdag virágzás okán remek választás a rózsalonc azoknak, akik szeretik a dús virágzású, ugyanakkor egyszerű gondozású dísznövényeket, melyek a nyáron mutatják meg igazi szépségüket.

A rózsaloncot helykitöltő növényként is be lehet vetni, például napos társasházi kertekben, vagy lakóparkokban az épületek közötti kertrészeken. Metszéssel a rózsaloncból nagyon dekoratív sövény, alacsony térhatároló is kialakítható, végül pedig - és ez a legáltalánosabb felhasználási mód - a rózsalonc kerülhet nagyobb, nyílt kertrészek központi ágyásaiba, kiemelt területeire, a látványt meghatározó fő dísznövényként!

Végül még egy tipp: ön akár a dézsás neveléssel is megpróbálkozhat, a kisebb méretű, vagy metszéssel kordában tartott rózsaloncok remekül mutatnak teraszokon, méretesebb balkonokon!

 

Amennyiben kedvet kapott a rózsalonc neveléshez, kertészetemből máris megrendelheti ezt a látványos díszcserjét, ráadásul többféle izgalmas változat közül válogathat!

 

IDE KATTINTVA kertészeti webáruházam teljes lonc kínálatát megtekintheti,

rendelését pedig akár azonnal le is adhatja!

 

 

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetszik-et, ossza meg ismerőseivel, barátaival.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsalonc