Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rózsafajta kalauz

Amikor rózsákról beszélünk, rózsákat említünk, mindig megjelenik a szemeink előtt egy átlagos, jól ismert rózsa képe. Ez a kép azonban csalóka, hiszen nagyon leegyszerűsíti a rózsák összetett családját, ugyanis sokféle rózsafajta létezik, és a fajtákon belül is hatalmas a szín és formaválaszték.

Gyakori eset, hogy az egyszeri kertbarát rózsát szeretne vásárolni, felkeres egy kertészetet vagy egy webáruházat, és azzal találja magát szemben, hogy nem pár darab, nem pár tucatnyi, hanem több száz rózsa közül kellene kiválasztania új kedvencét!

Sokan hirtelen azt sem tudják, melyik lenne ideális nekik, aki pedig belezavarodik a széles választékba, rossz esetben el is állhat a rózsaválasztástól, ami rossz dolog, hiszen a rózsánál szebb, kedvesebb dísznövény alig akad, minden kertben ott a helye!

Olvassa el ezt a cikkemet is a témában!

Azért hogy segítsek Önnek, az alábbiakban összefoglalom a legismertebb rózsafajták alapvető tulajdonságait, és minden típusnál rövid ajánlóval próbálom segíteni a döntését a helyes választást illetően! Lássuk tehát a rózsafajta kalauzt!

A virágágyi ágyás rózsák, más néven parkrózsák

A virágágyi rózsákat könnyű felismerni arról, hogy száranként több virágot hoznak, megjelenésük ezáltal dús, tömött, díszítőértékük kimagasló. A virágágyi rózsák remekül mutatnak hagyományos rózsaágyásokban, akár a kert középpontján, akár a kerítés mellett, vagy éppen az előkertben. Ezek a rózsák kifejezetten alkalmasak virágos sövény kialakítására, ehhez magasságuk is éppen ideális, jellemzően 50-80 centiméter. A parkrózsák a legsokoldalúbban felhasználható, legkiegyensúlyozottabb tulajdonságokkal rendelkező rózsák, kezdő kertbarátok is bátran választhatják őket, gondozásuk nem jelent kihívást!

Kerti, virágágyi rózsaként leginkább ezek javasoltak, így ha Ön csupán pár tő szép megjelenésű, könnyen gondozható, bármilyen kertstílushoz illeszkedő rózsát vásárolna, mindenképp ezek közül szemezgessen! A parkrózsák kompakt méretük okán megkötés nélkül telepíthetők mindenféle méretű kertbe, még a kifejezetten szűk előkertekben is elférnek!

A parkrózsák roppant változatos szín-, és formavilággal rendelkeznek, így egyedi, izgalmas kompozíciók kialakítása válik lehetővé a segítségükkel. A parkrózsák szintén jellemző tulajdonsága, hogy jól érezhető, kellemes illattal rendelkeznek, így nem csupán a szemet kápráztatják el, de más téren is domborítanak.

Kinek ajánlom a virágágyi rózsákat?

A virágágyi rózsákat bátran ajánlom kezdő rózsabarátoknak, kis kerttel rendelkezőknek, és biztonsági játékosoknak, akik szeretik a szép dísznövényeket, de nem kívánnak túlságosan kényes virágokkal együtt élni. Válassza a parkrózsát, ha egy csodás központi rózsaágyást szeretne kertjébe, de akkor is Önnek való, ha virágos sövényt szeretne kertjébe vagy akár utcafrontjára!

Tekintse meg kertészetem parkrózsa kínálatát!

A mini virágágyi törpe rózsák

Ezek a rózsák természetesen méretükkel tűnnek ki a tömegből, legjellemzőbb tulajdonságuk, hogy termetük kifejezetten alacsony, jellemzően másfél-két arasznyi, tehát 30-40 centiméternyi magasságúak. Ezáltal a mini virágágyi rózsák remekül illenek oda, ahová nagyobb társaik már nem férnének el, vagy nem mutatnának jól.

A törpe rózsák felhasználási területe széles, alkalmasak balkonládás, dézsás ültetésre is, így díszíthetik az erkélyt, vagy a teraszt, és ültethetőek nagyon kicsi előkertekbe is. A mini virágágyi törpe rózsák sziklakertekbe is telepíthetőek! A mini rózsák ápolása nem jelent különlegességet, a gondozási feladatok nem térnek el a méretben nagyobb rózsákétól, így Önnek nem kell speciális teendőkkel számolnia, ha mini rózsát választ!

Nézze meg a kertészetemben kapható mini virágágyi rózsafajtákat!

Kinek ajánlom a mini virágágyi rózsákat?

Önnek való ez a rózsafajta, ha kertje zsebkendőnyi vagy nincs is kertje, de mégsem mondana le a rózsanevelésről mondjuk a balkonon vagy az ablakpárkányon. Ajánlom a sziklakertek rajongóinak is, és azoknak, akik szeretnének ugyan rózsát nevelni, de erre a célra nem szánnak nagyobb területet birtokukon. Kezdők is választhatják, valamint azok, akik a könnyebb gondozhatóságot a kisebb mérettel szeretnék elérni!

A teahibrid rózsák

A teahibrid rózsák talán a leglátványosabb, legimpozánsabb rózsák mind közül! A magasra, akár másfél-két méteresre növekedő száron 1-2 (ritkábban 3-4-5) virággal örvendeztetik meg gazdájukat. A teahibrid rózsák virágai nagyok, messziről feltűnőek, különlegesen látványosak. A teahibridek szín és formaválasztéka kiemelkedő, megjelenésük elegáns és különleges, a kerti ágyásban is esztétikusak, de vágott virágként is a legmutatósabbak közé tartoznak.

A teahibrid rózsák ültetésével angolparki, kastélyparki hangulat hozható a kertbe, a sudár rózsaszálak komolyságot, arisztokratikus bájt hordoznak, érvényesülésükhöz mindenképpen nagyobb, nyílt tér szükséges. A teahibrid rózsák illata nem minden esetben intenzív, egyes változatok gyengédebb, míg más fajták átható rózsaillattal ajándékozzák meg a kertet. A teahibridek jellemzően fokozottabban érzékenyek a betegségekre, és általában a fagyokat is rosszul tűrik takarás, védelem nélkül.

Ezen a linken megtekintheti a kertészetemben kapható teahibrid rózsákat!

Kinek ajánlom a teahibrid rózsákat?

A teahibridek inkább a már tapasztalattal rendelkező rózsabarátoknak valók, ám ez nem jelenti azt, hogy lelkes kezdők ne próbálkozhatnának velük. A teahibrid rózsák nagy kertbe, nyílt területen lévő központi ágyásokba valók, ha Önnek kis-közepes méretű a kertje, válasszon inkább kompaktabb fajtákat! Ezek a rózsák az elegánsabb, gondosan ápolt kertekben mutatják meg igazi szépségüket. Szeretni fogja a teahibrideket ha gyakran díszíti otthonát vágott virággal!

A talajtakaró rózsák

A rózsák közül a talajtakaró típusok a legfunkcionálisabbak, hiszen ezeket a rózsákat kifejezetten arra a célra szokás bevetni, hogy a parlagi, nem használt, vagy csak valamiért elfedni kívánt területeket, kertrészeket dekorálják.

A talajtakaró rózsák robosztusak, tél-, és fagyállóságuk kiváló, kevés gondozással is beérik, így tökéletesek arra a célra, hogy használaton kívüli területek díszes takarói, elfedői legyenek!

A talajtakaró rózsák megjelenése változatos, akadnak köztük felálló szárral rendelkezők, míg mások kifejezetten földközeliek maradnak, de minden esetben jó fedőképességgel rendelkeznek. A talajtakaró rózsák ápolása nem nagy kihívás, nem kívánnak speciális teendőket, érzékenységük nem kimagasló, kezdőknek is ajánlottak. A talajtakaró rózsákat az optimális fedőhatás elérése érdekében négyzetméterenként általában 2-6 tő gyakorisággal ajánlott ültetni.

Tekintse meg kertészetem talajtakaró rózsa kínálatát!

Kinek ajánlom a talajtakaró rózsákat?

Ha önnek vannak olyan kihasználatlan, kopottas, kiüresedett kertrészei, melyeket aktívan nem kíván használni, de mégis szeretné, ha dekoratívak lennének, akkor jó eséllyel megtalálta a legjobb megoldást! A talajtakaró fajták a rózsák minden szépségével rendelkeznek, ugyanakkor roppant praktikusak, hiszen az átlagosnál sokkal esztétikusabban fednek be akár nagyobb területeket is!

A futórózsák

A futórózsák különlegessége, hogy telepítésükkel a kert igazi három dimenziós virágözönné varázsolható! Még a magasabb szárú rózsák is a kert megszokott síkjába illeszkednek bele, nem is beszélve a kisebb termetű fajtákról.

A futórózsák ellenben akár több méter magasra is felszökhetnek, így olyan különleges látványhatás érhető el velük, melyre semmilyen más rózsafajta nem képes! Tudnia kell, hogy a futórózsáknak mindenképpen támrendszerre van szükségük, így ezen rózsák esetében az ültetés nem olyan egyszerű művelet, mint a szokásos rózsa telepítésnél.

Hogyan teremthet otthonában valódi rózsakertet? Megmutatom ebben a cikkemben!

A támrendszer lehet drótháló, oszlopos vagy huzalos támaszték, vagy éppen pergola is, de befuttatható a kerítés, és a házfal is, utóbbi esetben a falra is valamilyen futtató rácsot kell applikálni. A futórózsák hatalmas előnye, hogy sokkal több teret adnak a kreativitásnak, mint a többi rózsa, íves, geometriai, de akár figuratív támrendszerek is befuttathatók, de akár egy házi rózsalugas is kialakítható belőlük!

A futórózsák választéka széles, számtalan eltérő színű, illatintenzitású és virágméretű változat kapható!

Itt megtekintheti a kertészetemben kapható futórózsákat!

Kinek ajánlom a futórózsákat?

Ha Ön szívesen barkácsol támrendszert, ha szívesen éli ki kreativitását virágokkal a kertjében, ha szeretne függőleges felületen is látványos rózsavirágzást, akkor válassza ezeket a rózsákat! A futórózsák gondozása nem speciális, de a támaszték alakjától, méretétől függően kissé nehézkesebb lehet, mint az ágyásban lakó rózsáké. Ha Ön kísérletező kedvű, bohém virágrajongó, válassza a futórózsát!

Álmodja újra kertjét futórózsával!

Magastörzsű rózsák

A magastörzsű, vagy más néven törzses rózsák roppant különleges megjelenésű, extravagáns rózsák. Ezek a rózsafajták magas termetükkel, változatos megjelenésükkel szó szerint és átvitt értelemben is kimagasló dísznövényei lesznek kertjének!

A kert éke a magastörzsű rózsa!

Hogyan is néznek ki ezek a rózsák? A magastörzsű rózsa tulajdonképpen egy 90-120 centiméteres törzsre oltott teahibrid, park, futó, vagy akár törpe rózsa. Ezáltal a törzses rózsák kínálata igazán széles.

Ön szinte korlátlan színváltozatokból szemezgethet, ahogy a virágok alakja, mérete, illata is roppant változatos lehet. A magastörzsű rózsák megjelenése egy kisméretű fát idéz, így remek választás akkor is, ha Ön egy apró termetű díszfát szeretne, mely sosem fog zavaró méretűvé cseperedni! A magastörzsű rózsák nagy előnye, hogy szó szerint kézreálló méretük miatt könnyen kezelhetőek, gondozásukhoz nem kell hajolgatni, így akár az idősebb, nehezen mozgó kertbarátoknak is jó választások.

Válogasson a kertészetem magastörzsű rózsa kínálatából!

Kinek ajánlom a magastörzsű rózsákat?

Kicsi a kertje, előkertje? Szereti az apró, virágos díszfákat? Nem szeretne négykézláb görnyedni rózsagondozás közben? Szeretné virágos állományát függőlegesen is kiterjeszteni? Bármelyik kérdésre válaszolt igennel, a magastörzsű rózsa biztos megfelelő lesz Önnek!

 

A magastörzsű rózsák mindemellett remekül társíthatók alacsony termetű dísznövényekkel, cserjefélékkel! Fontos azonban, hogy ne feledje, minden rózsa napfényigényes dísznövény, ezért válassza bármilyen céllal, bármelyik rózsafajtát, sose ültesse azt árnyékos, hűvös fekvésű, nyirkos területre! A rózsák a magas fényigény mellett rendszeres öntözést is kívánnak, valamint minden rózsafajta esetében kihagyhatatlan feladat a metszés, mely nélkül nincs dinamikus növekedés és erőteljes virágzás!

Azt javaslom, hogy rózsa választása előtt mérje fel kertje adottságait, döntse el, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkező rózsát szeretne, és az sem mindegy, hogy milyen céllal ültetne! Ha mindez megvan, akkor válogasson az Önnek tetsző rózsafajta szín, forma, és méretválasztékából, alakítson ki izgalmas kompozíciókat, vagy csak kövesse a hagyományos ültetési formulákat!

Rózsát vásárolna? Éppen jó helyen jár, kertészeti webáruházamban ugyanis különösen széles rózsaválasztékot talál! Kertészetem rózsái mind hazai termesztésű, minőségi, életerős dísznövények, melyek kevésbé hajlamosak a betegségekre, és megfelelő ápolás mellett a kártevők támadásait is könnyen visszaverik!

Tekintse meg kertészetem teljes rózsatő kínálatát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!