Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rovarhotelek hasznossága a kiskertekben

Mind az arborétumokban, mind a kiskertekben egyre több helyen láthat rovartanyákat, rovarhoteleket, vagy csak kisméretű rovarházakat. Ezeket akár készen is megvásárolhatja, de Ön is elkészítheti a ház körül rendelkezésre álló anyagokból, eszközökből. 

Milyen célt szolgál a rovarhotel? 

A rovarhotelben élő rovarok a kertjében lévő károsító szervezeteket pusztítják el, ők az Ön szövetségesei és „a károsítók természetes ellenségei”-nek is nevezzük őket. A „rovartanya” ezeknek a rovaroknak otthonául, életteréül szolgál. Az igényesen megépített rovarhotel, rovartanya egy kedves színfoltja is lehet kertjének. 

A kiskertjének növényvédelmét NE kémiai növényvédő-szerekkel oldja meg, helyette a hasznos szervezeteket védje, oltalmazza, és azok végezzék el szerteágazó növényvédelmi munkájukat.

Rovarok: társbérlőink a bolygón és kertben

Rovarbarát kertkialakítás

Miért jobb a természetes védekezés, a hasznos szervezetek kímélése? 

Mivel a kis kertekben való tevékenykedést Ön tetszőleges időben szeretné végezni akkor, amikor van egy kis szabad ideje, és kedvenc kedvtelésével töltené idejét. Ellenben, ha a kémiai növényvédő szerekkel kezelné kis kertjében a növényeket, be kellene tartani a munkaegészségügyi várakozási időt, sőt még a hosszabb időtartamú élelmezésegészségügyi várakozást is, ami azt jelenti, hogy addig, nem szedhet fogyasztásra gyümölcsöt, zöldséget vagy éppen fűszernövényt, melyet az ebédfőzéshez használna. 

A kiskertek vegyes növényállományú kertek, amelyben minden időszakban van valami, amit tenni kell és van valami, amit enni lehet. Így nincs idő várakozási idők betartására, tehát NE permetezzen. A növényvédelmet más módon kell megoldania, és itt van nagy jelentősége az ökológiai növényvédelemnek, erre kell alapoznia a védekezést. Inkább a megelőzést kell szem előtt tartani, azt is öko módon.

Szúnyogok elleni védekezés természetesen

Abban az esetben, ha egy egyensúlyi állapotot tart fenn a kertben egy sokrétű, nagy diverzitású növényállománnyal, az magával vonzza a sokszínű hasznos élő szervezetet, baktériumokat, gombákat, rovarokat és akár még énekes madarakat is, ezek a hasznos szervezetek fogják megalapozni az ökológiai növényvédelmét is kiskertjében.

Áruházban kapható kis rovarház (ihlet adó) (Fotó: Kajtár-Czinege A.)

[1] A hasznos „rovartanyák” 

Mi a célja a rovarhotel építésnek?

A kertében lévő hasznos rovarok számára életteret biztosíthat vagy akár be is csalogathatja a kertbe azokat. A rovartanya különböző célt szolgálhat: lehet otthon, ideiglenes pihenőhely, téli szállás, vagy akár fészek is.

  • Otthon: A 21. század embere egyre inkább kiszorítja a rovarokat az életterükről, a zajos települések, környezetszennyezés, fényszennyezés következtében egyre kisebb helyen találnak védelmet, oltalmat. Az „otthon-teremtés”-sel a hasznos rovaroknak életteret, búvóhelyet, otthont adunk kiskertünkben és ezért ők cserébe a károsítókat jelentősen megtizedelik.
  • Ideiglenes pihenőhely: Egyes rovarok a kedvezőtlen időjárás elől menekülnek be ideiglenesen a „Rovartanya” védelemébe, majd a veszély elmúltával kertünkbe helyet találnak és szorgoskodhatnak.
  • Téli szállás: Egyes rovarok báb vagy imágó formájában, hibernált állapotban töltik el a telet a „rovartanya” védelmében. Számukra a tél kifejezetten érzékeny időszak, így a gondos telelőhely megválasztása létfontosságú számukra. Téli telelő helyet kell választania, például a katicáknak, fátyolkáknak.
  • Fészek: Egyes rovarok fészeknek használják a „rovartanyá”-t. Az imágók tojásaikat elhelyezik a fészkelő helyül szolgáló bambusz szárakban, vagy nádszálakban. Majd az adott üregeket, lyukakat kibélelik agyaggal, homokkal vagy éppen valamilyen szerves anyaggal, ebben a védett, a környezeti tényezőktől megoltalmazott módon tudnak kikelni a tojásból a lárvák, majd ebben a védelemben bebábozódnak és végül az imágók kirepülhetnek a kis odukból [3]. Ilyen rovarok a fürkészdarazsak is.

[2] A rovarhotel lakói

Miért kedvező ezeknek a hasznos szervezetek a jelenléte? 

  • Egyrészt, mert a kártékony rovarok tojásaival, lárváival táplálkoznak, esetleg a bábjukban élősködnek.
  • Másrészt, mert vannak köztük olyan fajok is, melyek a haszonnövényeink virágait porozzák be. 

Milyen közegbe találnak otthonra az egyes rovarfajok?

A pinceászkák a különböző lukméretű téglákat, téglarakásokat, téglák, kövek közötti járatokat keresik fel és az szolgál számukra élettérül. 
A lukacsos szárú nádakba, nád kötegekben, de a bambusz szárakba, bambusz kötegekbe is befészkelik magukat a magányos méhek, magányos darazsak
A fürkész darazsak inkább a kéregdarabokat, fakérgeket részesítik előnyben. 
A fülbemászók számára kifejezetten lógatott kerámia cserépbe helyezett szalma az ideális és ebben tudnak életteret és fészkelő otthont találni. 
A különböző lukmérettel (2-10 mm) furattal rendelkező kugli faágak, fatörzsek nem csak a magános méheknek és magános darazsaknak szolgál életérül, hanem a futrinkáknak, százlábúaknak, ászkarákoknak és különböző pókfajoknak is. A futrinkák kövek alatt is szeretnek tanyázni.

Az elkészült rovartanya (Fotó: Kajtár-Czinege A)

[3] Rovarhotel készítése, építése, (vásárlása)

Kisebb-nagyobb „rovarház”-t akár készen is vehet kertészeti részleggel rendelkező boltokban. De Ön is nekiállhat „Rovartanyá”-t készíteni.

De miből és hogyan készítheti el a „rovarházat”, -„hotelt”, „-tanyát”? 

A váz többnyire fából készüljön. Kell lennie egy környezeti tényezőkkel (UV fény, csapadék, fagy) szemben ellenálló, impregnált talapzatnak, oldalfalaknak és egy tető-szerű képződménynek is, amely az esővizet levezeti. A fából készített falait és legfőképpen a tetejét is fessük le vagy impregnáljuk. [4; 5]

Mivel tölthetjük meg az egyes fakkokat, polcokat? 

  • kő lyukacsos tégla; tető- és virágcserép;
  • toboz; kiásott gyökerek; kéregdarabok; ágak; kilyuggatott faágak; dióhéj;
  • szalma; bambusz; nádszálak
  • tojástartó; 

Hová és hogyan helyezze el a kisebb vagy nagyobb méretű rovarhotelt? 

Elhelyezését tekintve kedvező a védett hely, száraz, erős légáramlatoktól mentes, sövény vagy fal előtti déli fekvés. Elhelyezheti gazdagabb növényállományú vidéki kertekben dísz és haszonkertbe, de városi parkokba is, sőt növényekkel díszített erkélyre is kihelyezhet kisebb kivitelezésű rovar házikót. [4; 5]

A rovarhotel lakói számára kedvező a sok napsütés. Gondozást különösebben nem igényel a „rovartanya”. Állhat saját lábakon, ekkor a lábak korhadás megelőzéséről kell gondoskodnunk, történhet felfüggesztve is. Léteznek speciális rovarházak is, mint például a kifejezetten a fülbemászók számára készült lógatott kerámia cserépbe helyezett szalma közeg, ebbe tudnak életteret és fészkelő otthont találni. 

[4] Hogyan csalogassa a kertjébe és hogyan nyújtson védelmet az ott élő hasznos rovaroknak? 

Kerülje a rovarölő szerek használatát. 

Rovarokat csalogató növény beültetéssel: vannak gyógy- és aromanövények, melyek kifejezetten vonzzák a pollennel és nektárral táplálkozó rovarokat, különböző magános méh fajokat, fátyolkákat. Virágjával díszítő növényeket, évelőket, félcserjéket, cserjéket ültessen kertjébe. Az illatos növényeket kifejezetten kedvelik ezek a rovarok. Így levendulát, cickafarkot, kaprot, mentafajokat érdemes a kertbe beültetni. 

Gondoskodjon a rovarok itatásáról is, a vizestálcába helyezzen köveket, hogy minden rovar faj számára elérhető legyen az élethez szükséges víz. A köveken állva tudnak a különböző mélységből vizet kortyolni a rovarok. 

Biztosítson nyugodt környezetet a rovarok számára, a kert egyik szegletét hagyja háborítatlanul, így egy nyugodt sarkot válasszon ki a rovarhotel helyéül. 

Védje le szélfogó bokorsávval az esetleges széltől, porveréstől a rovarhotelt.  (C.A.)

További cikkeimet kertészeti Blogomban olvashatja!

Amennyiben hasznosnak találta a bejegyzést, kérem ossza meg ismerőseivel is!

 

 

Irodalomjegyzék:

[5]Hans Steiner. Hasznos élő szervezetek a kertben

[6]Holb I. (2005) A gyümölcsösök és a szőlő ökológiai növényvédelme. Mezőgazda Kiadó

[7]https://hu.wikipedia.org/wiki/Rovarhotel

[8]https://magyarmezogazdasag.hu/2020/07/20/rovarhotel-darazsgarazs-meno-es-hasznos

[9]https://www.kertesotthonbolt.hu/hirek/Rovarhotel--Mi-ez-a-furcsan-hangzo-szallashely

[10]Milan Hluchý, Petr Ackermann, Miloslav Zacharda, Zdeněk Laštůvka, Martin Bagar, Eva Jetmarová, Vanek Gáspár, Szőke Lajos, Bedřich Plíšek A gyümölcsfák és a szőlő betegségei és kártevői