Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rosmarinus officinalis - Rozmaring

3.190 Ft
Menny.:db

Kiszerelés: 10,5 cm átmérőjű cserép - 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Rosmarinus officinalis - Rozmaring főbb jellemző

 

Jellemzők: A rozmaring egy kissé fagyérzékeny, mediterrán származású évelő gyógy- és fűszernövény. Felálló habitusú bokrot képez, tömött bokrot nevel, és 80-100 cm magasra nő meg. Hajtásai teljes hosszában neveli a kissé ezüstös, keskeny, lándzsás, erősen illatos leveleit.

Dísznövényként is megállja a helyét, valódi látványosság lehet a kertben. Virágai tavasz közepétől nyár elejéig nyílnak a hajtások teljes hosszán. Virágai ajakosak, világoskékek, kiváló lepke- és méhcsalogatók, és ehetőek: kiváló saláták készíthetők belőle.

Felhasználható fűszernövényként húsok (kiváltképp a zsírosabb húsokhoz) ízesítésére és illatosítására, mártásokhoz, fűszervajba vagy ecetekhez. Kiváló választás halételekhez is. Gyógynövényként vérkeringés serkentő és memóriajavító hatásáról ismert. Kiválóan nevelhető házikertben, de balkonon, dézsában is.

Talajigény: Jó szerkezetű és vízáteresztő képességű, szervesanyagban gazdag talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is gyorsan fejlődik.

Fényigény: Nagy fényigényű növény. Legszebben teljes napos, fényes helyen nevelhető. A kúszóárnyékot elviseli.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Napos helyre történő telepítés esetén az öntözést meghálálja. Jól tűri a szárazságot. A pangóvizet, a nehéz agyagos talajokat kerüljük.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, az őszi szervestrágya kijuttatást meghálálja. Cserépben történő nevelés esetén április végétől szeptember elejéig hetente-kéthetente tápoldatozhatjuk.

Gondozási, ápolási munkák: Szabadföldben és cserépben egyaránt nevelhető évelő. Formája visszacsípéssel alakítható, cserepes nevelés esetén kompakt méretét így megőrizhetjük.

Betegségek, kártevők: Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny. A lisztharmat nedves időben előfordulhat, illetve ha túlöntözzük, a szürkepenész is felütheti a fejét. A gyógy- és fűszernövények esetében bármilyen növényvédőszer alkalmazása során vegyük figyelembe az egészségügyi várakozási időt!

Fontos tudni:
Fényigény: Közepes
Vízigény: Közepes
Kifejlett magasság: 80-100 cm
Ajánlott sortáv: 60-80 cm
Ajánlott tőtáv: 50-70 cm
Virágzási idő: Április-Május
Szedhető: Folyamatosan

 

Védett tartalom

Paraméterek

Jelleg: sütéshez-főzéshez
Ültethető: díszkert

Videók