Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rosa rugosa 'Alba' – Vadrózsa (fehér)

13.690 Ft
Menny.:db

(ejtsd: róza rugóza)

Szállítási méret: 80-100 cm magas
Kiszerelés: 5 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Kertészeti különlegesség!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Rosa rugosa 'Alba' – Vadrózsa (fehér) főbb jellemző

 

Habitus: Nagytermetű (150-200 cm), lombhullató cserje. Habitusa sűrű, bokros, gömbölyded. Szára és levelei mélyzöldek, a szár tüskés. A levelek 3-5 levélkéből állnak.

Virág: Júniusban hozza hófehér, erősen illatos virágait, amelyek remek kontrasztot teremtenek a szintén apró, mélyzöld levelek között.

Talajigény: Jó szerkezetű, morzsalékos, könnyen felmelegedő talajok az ideálisak számára, amelyek tápanyaggal kellőképpen fel vannak töltve.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Fejlődése kielégítő védettebb napos vagy félárnyékos helyeken. A tűző napot kerüljük.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, rendszeresen, kis vízadagokkal érdemes öntözni.

Gondozás: A kiültetést követően öntözzük rendszeresen, és az aszályos időszakokban is rendszeres öntözést kíván.

Kis gondozási igényű növény. Évente egyszer érdemes lemetszeni róla a száraz hajtásrészeket. Időnként nem árt a hajtásokat is megritkítani.

Társítás: A fehér vadrózsa egy méltán népszerű fajta a vadrózsák között, hiszen gyönyörű, dús, méretes bokrot nevel, amelyen nyár elején hozza erősen illatos, fehér virágait. Kiválóan alkalmas szoliterként és mivel jól tűri a metszést, még sövényt is alakíthatunk ki belőle.

Társítani is nagyszerűen lehet. Amennyiben társítani szeretné, akkor ajánlom, hogy az ágyás hátsó részein helyezze el a fajtát nagy termete és tüskéi miatt. A rózsa elé ültesse a sudárzsálya ’Little Spire’ fajtáját, amelynek kék színei nagyszerűen illenek a vadrózsa fehér virágaihoz.

A sudárzsálya mellett kapjon helyet a kerti madármályva ’Burgundy Wine’ fajtája. A mély rózsaszín szintén remek kontrasztot teremt a mögötte lévő fehér vadrózsával. Az ágyás elülső részein kapjanak helyet a kisebb termetű évelő dísznövények.

Ajánlom a fehér keskenylevelű levendulát (’White Fragrance’) és a szintén fehér ligeti zsálya ’Adrian’ fajtáját. Az ágyást zárja le ibolyakék küllőrojttal (’Dominator’). Ezzel egy egész nyáron át virágzó, illatos, a nyár színeit idéző társítás lehet az Öné.

Társításra javasolt növényfajták:

Perovskia atriplicifolia 'Little Spire' – Sudárzsálya
Lavatera 'Burgundy Wine' – Kerti madármályva
Lavandula angustifolia 'White Fragrance' - Fehér keskenylevelű levendula
Salvia nemorosa 'Adrian' - Fehér ligeti zsálya
Erigeron 'Dominator' - Ibolyakék küllőrojt

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 150-200 cm
Ültetési tőtáv: 100 cm
Virágzási idő: Június 
Méhcsalogató: Igen
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű

Felhasználási terület: évelő ágyak, nyári kert, lepkekert, cserjefoltok, szoliter, sövény

 

Védett tartalom