Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rosa hybrida 'Golden Sun' – Rózsa

2.690 Ft
Menny.:db

Szállítási magasság: évszaktól függően 20-70 cm magas
Kiszerelés: 1,5-3 literes kertészeti konténerben
Ültethető: február végétől november végéig

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Rosa hybrida 'Golden Sun' – Rózsa főbb jellemző

 

Jellemzői: A talajtakaró rózsák alacsony termetűek, kifejlett magasságuk ritkán haladja meg a 40 centimétert, viszont nagyobb területet lefednek terülő habitusuk és ágrendszerük miatt. Ágrendszerük filigrán, vékony ágakon apró levelek díszlenek.

Cserépben, balkonládában is nevelhetőek, hiszen gyökérzetük nem túl nagy, viszont az apró termet ellenére ezek a fajták a szabadban érzik jól magukat. A ’Golden Sun’ egy patio/polyantha rózsa, így a többi talajtakaró fajtához képest magasabb.

A fajta teltvirágú, a virágok csésze alakúak, teltek és világos sárga színűek. A belső szirmok keskenyek, lekerekítettek. A virágzás alatt a külső szirmok halványabb árnyalatot öltenek.

Virágzási idő: Júniustól - Októberig

Talaj- és tápanyagigény: Jó szerkezetű, pangó vízre nem hajlamos talaj ideális a számára. Ha pangó víz nem károsítja a legtöbb talajtípuson sikerrel nevelhetők. Nagy tápanyagigényű növény.

Fényigény: Nagy fényigényű növény. Naponta legalább 5-6 óra megvilágítást igényel.

Vízigény: Kis vízigényű növény, öntözése csak szélsőségesen száraz időjárás esetén szükséges.

Gondozás: Gondozásuk az év közbeni öntözésből, tápanyag kijuttatásból, valamint a metszésből áll. A metszés ideje tavasszal lombfakadás előtt, vagy ősszel a lombhullást követően van. Ekkor néhány centiméteres magasságig visszametszhetjük a vesszőket, ugyanis az ez után fejlődő új hatásokon hoz majd virágot.

Ha cserépben neveljük, akkor a szabadban teleltessük, a cserepet vigyük szélvédett helyre és burkoljuk be, a földre szórjunk mulcsot, így elkerülhető, hogy a gyökerek átfagyjanak és a növény elpusztuljon. 

Társítás: A rózsák társítása fontos szerepet tölt be a kert arculatának meghatározásában, ennek oka az, hogy a rózsák jellemzően későn hajtanak ki, majd ezt követően nem folyamatosan, hanem kisebb-nagyobb időközönként hoznak virágot.

Ezekben a virág nélküli időszakokban kap fontos szerepet a megfelelő társításuk, mely során olyan növényekkel kombináljuk őket, amelyek a rózsák kihajtása, virágzása előtt és után díszítenek. A ’Golden Sun’ fajta telt, világos sárga virágaival sárga felhőként jelenik meg a kertben, melyet alacsony szegélyként alkalmazva a társításokat még gazdagabbá tehetjük.

Előterébe válasszunk kékes-lila virágú ’Anemoniflorum’ pompás gólyaorrot, mely virágszíne még élénkebbnek tűnik a rózsa mellett. A rózsa mögé telepítsünk ’Atrosanguinea’ bársonyos kakukkszegfűt, ami ezüstös levelével és bíborpiros virágaival egy világosabb kontrasztot ad.

A háttérbe válasszunk kerekded virágokat nevelő díszhagymákat, így az alacsonyabb termetű Allium senescens, és a magasabb, labdaszerű virágokat fejlesztő ’Globemaster’ fajtákat. A társítás hátterébe telepítsünk ’Pony Tails’ mexikói árvalányhajat, melynek lágyan leomló virágzatai mozgalmassá teszik az összeállítást.

Társításra javasolt növényfajták:

Lychnis coronaria 'Atrosanguinea' - Bársonyos kakukkszegfű
Geranium magnificum (x) 'Anemoniflorum' – Pompás gólyaorr
Allium 'Globemaster' – Díszhagyma
Allium senescens – Díszhagyma
Stipa tenuissima 'Pony Tails' - Mexikói árvalányhaj

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,3-0,8 m
Ültetési tőtáv: 0,6 - 0,9 m
Virágzási idő: Június - Szeptember
Tápanyagigény: Nagy tápanyagigényű
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű

Felhasználási terület: virágágyak, rózsakertek, vegyes társítások, előkertek, falak, kerítések elé, alacsony szegély, talajtakarás

 

Védett tartalom