Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rojtos szirmú tulipán 'Gorilla'

2.490 Ft

Csomagolt mennyiség: 8 db/tasak
A hagyma körmérete: 11/12 cm
Virágszín: lila

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Rojtos szirmú tulipán 'Gorilla' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. A ’Gorilla’ kései virágzású (április-május), rojtos szélű tulipánfajta. Az ilyen változatoknál a lepellevél széle szőrszerűvé, rojtossá módosul.

A levelei szélesek, épszélűek, közepesen zöldek, kissé ezüstös felületűek. A növények kifejlett magassága 60 cm. A virágszín sötétlila, csaknem fekete.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

Tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk.

Egyik változat ezek közül a rojtos virágú tulipán. Ez a feltűnő változat arról ismert, hogy lepelleveleinek széle szőrszerűvé módosul. A ’Gorilla’ egy nagytermetű (60 cm), sötétlila virágszínű tulipánfajta, amely eleganciát hoz a tavaszi kertbe. Bár kisebb csoportokban ültetve önállóan is szépen mutat, érdemes inkább társítani.

A társításhoz világosabb színű tulipánfajtákat ajánlok, amelyek méltó módon kifejezik a ’Gorilla’ egyedi megjelenését. A sárga ’Golden Apeldoorn’, vagy a szintén sárga, rojtos szélű tulipánfajta, a ’Crystal Star’ remekül társíthatók vele.

A tulipánok elé ültesse a sötétebb színű ’Woodstock’ és ’Jan Bos’ jácintokat. Az összeültetést egészítse ki a fehér ’White Lion’ nárciszfajtával.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa ’Golden Apeldoorn’
Tulipa ’Crystal Star’
Hyacinthus ’Woodstock’
Hyacinthus ’Jan Bos’
Narcissus ’White Lion’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 60 cm
Ültetési tőtáv: 10-15 cm
Ültetési mélység: 15-20 cm
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, közepes gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom

Videók