Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rojtos szirmú tulipán 'Daytona'

2.290 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 10/11 cm
Virágszín: fehér

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Rojtos szirmú tulipán 'Daytona' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. A ’Daytona’ kései virágzású (április-május), rojtos szélű tulipánfajta.

Az ilyen változatoknál a lepellevél széle szőrszerűvé, rojtossá módosul. A levelei szélesek, épszélűek, közepesen zöldek, kissé ezüstös felületűek. A növények kifejlett magassága 60 cm. A virágszín hófehér.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

Tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger.

Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk. Egyik változat ezek közül a rojtos virágú tulipán. Ez a feltűnő változat arról ismert, hogy lepelleveleinek széle szőrszerűvé módosul. A ’Daytona’ egy nagytermetű (60 cm), hófehér virágszínű tulipánfajta.

Társítsa más rojtos típusú tulipánfajtákkal, amelyeket egészítsen ki a szintén feltűnő papagájvirágú tulipánokkal! A tulipánok mögé ültessen liliomokat, amelyek a nyári időszak királynői. A tulipánok előtt kapjanak helyet a jácintok, amelyek áprilisi virágzása összeér a tulipánokéval.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa ’Fancy Frills’
Tulipa ’Flaming Parrot’
Lilum ’Asiaticum Yellow’
Lilium ’Asiaticum White’
Hyacinthus ’Blue Magic’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 60 cm
Ültetési tőtáv: 10-15 cm
Ültetési mélység: 17-22 cm
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, közepes gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom

Videók