Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rojtos szirmú tulipán - Crispa színkeverék

2.690 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 10/11 cm
Virágszín: színkeverék

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Rojtos szirmú tulipán - Crispa színkeverék főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. A Crispa színkeverék kései virágzású (április-május), rojtos szélű virágokat tartalmaz. Az ilyen változatoknál a lepellevél széle szőrszerűvé, rojtossá módosul.

A levelei szélesek, épszélűek, közepesen zöldek, kissé ezüstös felületűek. A növények kifejlett magassága 40-60 cm. A virágok között megtalálhatjuk a fehér, lila, piros, sárga, rózsaszín színeket egyaránt.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

Tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk.

Egyik változat ezek közül a rojtos virágú tulipán. Ez a feltűnő változat arról ismert, hogy lepelleveleinek széle szőrszerűvé módosul. Ebben a színkeverékben megtalálhatók a piros, fehér, rózsaszín, sárga, lila színek egyaránt. A virágok végső magassága 40-60 cm.

Bár csoportosan ültetve, önállóan is megállják a helyüket, társításban is nagyszerű díszei lehetnek a tavaszi kertnek. Ebben az esetben egészítse ki a társítást nárciszokkal.

A tulipánok előtt kapjanak helyet a kisebb termetű botanikai nárciszok, mögöttük vagy mellettük pedig a ’Flower Record’ és a ’Dutch Master’ fajták. A társítás elülső részére ajánlom a Puskin- csillagvirágot és a fehérszemű hófényt, amelyet színkeverékben találhat meg a fürtös gyöngyikével.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Narcissus ’Tete a Tete’
Narcissus ’Jetfire’
Narcissus ’Flower Record’
Narcissus ’Dutch Master’
Puschkinia scilloides
Pure Nature Muscari+Chionodoxa

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 40-60 cm
Ültetési tőtáv: 10-15 cm
Ültetési mélység: 12-18 cm
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, közepes gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom

Videók