Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ribiszke ültetés a kertben!

A megszokott kerti gyümölcsök mellé, vagy azok helyett sokan keresnek olyan gyümölcstermőket, melyek termése finom, ráadásul megjelenésükkel, külalakjukkal is hozzájárulnak a birtok szépségéhez, változatosságához. Amennyiben Ön is hasonló cipőben jár, meg is találta új kedvencét, a ribiszkét!

A ribiszke bogyói nagyon ízletesek, ráadásul izgalmas lehetőségeket rejt, ugyanis szoliterként, vagyis egyedülálló bokorként, sövényként, de akár törzses faként is nevelhető! A ribizli, vagy népiesebb nevén ribiszke termése apró bogyó, a piros változat édeskés, a sárga savanykásabb ízű, míg a fekete szemű ribizliből elsőrangú ivólé, vagy gyümölcsbor is készíthető.

A ribizli élettani hatásai is kiemelkedőek, D- és C-vitaminban gazdag, valamint tartalmaz egyéb értékes ásványi anyagokat is, például magnéziumot, kalciumot, és vasat.

Ribiszke receptek

A ribiszke kiválóan alkalmas arra, hogy különféle sütemények alkotóeleme legyen, a piros ribiszke kellemes édes íze számtalan alapanyaggal harmonizál, de akár az édesebb, akár a fanyarabb ribiszke fajtákból készülhet húsételeket kísérő pikáns szósz, mártás!

Hová ültessem a ribiszkét?

A termesztésben előforduló piros, fehér és fekete ribiszke fajok közül a fekete ribiszke sokkal igényesebb, mint a piros ribiszke. Kedveli a hidegebb klímát, de jól tűri a hideget. Közepesen melegigényes, ezért a tűző napot és az erős felmelegedéseket megsínyli.

Ismerje meg még jobban a ribiszkét, olvassa el a róluk szóló másik cikkemet!

Vízigényes növény, egészen a szüretig gondoskodni kell a bőséges vízellátásról. A nagy hőség aszállyal párosítva lombhullást okoz, így olyan helyen érdemes termeszteni, ahol biztosítani tudjuk a rendszeres öntözést. A fekete ribiszke korai virágzása miatt gyakran fagykárokat szenvedhet kora tavasszal. Kerüljük a fagyzugos helyeket.

Gyökérzete sekélyen helyezkedik el a talajban, ezért talajigényeit tekintve a középkötött, jó vízgazdálkodású, szerves anyagban gazdag, gyengén savanyú talajok kedvezőek termesztéséhez. A ribiszke érzékeny a magas mész- és sótartalomra. Ahhoz, hogy már ültetéskor is biztosítani tudjuk a ribiszke számára a megfelelő ültetési közeget, jó szívvel ajánlom Önnek a MABAKO szerves trágyát, amely tápanyagokban gazdaag, így segítségével megfelelően indulhat növényeink élete.

Vásároljon kertészetemből Mabako szerves trágyát az ültetéshez!

A sövényszerű műveléssel kedvező mikroklímát alakíthatunk ki, hiszen a sűrűn növő lombozat beárnyékolja a talajt és az erős szelek hatását is csökkenti. Ezzel a korszerű műveléssel nem csak kedvező éghajlati viszonyokat teremthetünk növényünknek, hanem 1-2 m magas, összefüggő zöld falat hozhatunk létre, mely kiváló térhatároló funkciót tölt be kertünkben.

A ribiszke ültetése

A ribiszkék akármelyik típusáról beszélünk, az ültetés azonos feltételekhez köthető.

A ribiszke ültetése a tavasz első felében időszerű. A telepítés mikéntjét az dönti el, hogy mi a célja növényével. Amennyiben ribizli sövényt szeretne, egy hosszanti ültetőárokba telepítse a töveket nagyjából egy méteres tőtávolsággal. A kert központi részén szoliterként, vagy csoportosan ültetve is kialakíthat ribiszke szigetet, de a teraszt is szegélyezheti a bokrokkal.

Telepítés előtt fontos a talajt tápanyagokkal gazdagítása, ezért a kijelölt területen terítsen szét bőségesen érett marhatrágyát, majd mélyreható ásással forgassa be azt a talajba. Az egyes töveknek 70x70x70 centis ültetőgödröt, vagy ennek megfelelő árkot ásson ki, az ültetés végén pedig alaposan öntözze be a területet. A ribizli virágzása április végétől időszerű, a nyár első felében pedig már szüretelhet is! A ribizli metszése A ribiszke gondozása könnyű, de ha szép, bőtermő töveket szeretnénk, akkor érdemes odafigyelni a növény metszésére.

Tekintse meg kertészetem ribiszke kínálatát és akár azonnal megvásárolhatja kedvenc fajtáját!

A ribiszke esetében a bő terméshozam alapfeltétele a szakszerű metszés, ami könnyen elvégezhető, nem szükséges hozzá speciális szaktudás. A sűrűn fejlődő fiatal vesszőket folyamatosan ritkítással kell karbantartani, az idősebb növények esetében pedig a már 4-5 éves vázágakat is szanálni kell, hogy a bokor megújulhasson! A piros ribiszkénél kicsit gyakrabban kell ifjítani a vesszőket, mert hajlamosabb elöregedni, mint a fekete ribiszke.

Telepítés éve: A dugványokat vágjuk vissza 10-20 cm-re. Ezzel serkentjük a tőhajtások előtörését és elősegítjük a bokrosodást.

Első évtől: A fekete ribiszke termését az egy éves vesszőkön hozza, az idősebbek értéktelenek, ezért az állományt évente fel kell újítani. A hajtásválogatást nyáron, júniusban végezzük el. Hogy több napsütéshez jusson a tő, a termő ribiszke vesszőit először megritkítjuk. A ritkításnál azokat a vesszőket hagyjuk meg, melyek egészségesek és a legtöbb termőrügy van rajtuk. Általában 4-5 hajtást érdemes meghagyni egy tövön. 

A piros és fehér ribiszke termőgallyon terem. Ez azt jelenti, hogy a 2-3 éves termőgallyak, vagyis a hajtások 2-3 éves korukban teremnek a legszebben, ezért a metszésnél ezeket kell minél nagyobb számban meghagyni. 

Következő évben tavasszal enyhén metsszük vissza a meghagyott vesszőket, majd a harmadik év tavaszán 4-5 hajtásra ritkítsuk a töveket. Lombhullás után radikálisan, egészen a talajszintig vágjuk vissza a vesszőket. További években inkább arra fektessük a hangsúlyt, hogy ne sűrűsödjön el az állomány, az idős, letermett vesszőket pedig folyamatosan távolítsuk el. Kerüljük a túl erős metszést!

Neveljen Ön is ribiszkét a kertjében és meglátja, sok öröme lesz benne!

Tekintse meg kertészetem ribiszke kínálatát és akár azonnal megvásárolhatja kedvenc fajtáját!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!