Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ribes 'Witte Hollander' – Fehér ribizli

Ár:
3.990 Ft

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Kedves Kertbarát Vásárlóm!
Zöldségpalántáim várhatóan március közepétől lesznek rendelhetőek, kiszállításuk folyamatos egészen nyár közepéig.
Megyeri Szabolcs

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Ribes 'Witte Hollander' – Fehér ribizli főbb jellemző

 

Jellemzői: Július elejétől érő fehér ribiszkefajta. Érése kissé elhúzódó, ezért házikertben kifejezetten jó helye van. Kisméretű (1 méter), felálló hajtásrendszerű, kompakt bokrot nevel. Különlegessége a kis méretén túl a rendszeres és jó termőképessége.

A bogyói tömött fürtökben érnek és kifejezetten édesek, fűszeresek, kiváló konzisztenciával rendelkeznek, ezért széleskörűen fel lehet használni.

Alkalmas friss fogyasztásra, de konyhai feldolgozásra, mélyhűtésre is kiváló. A fajtából készült szörp, lekvár, ivólé kifejezetten finom. Öntermékeny, és kis igényekkel bíró fajta. Betegségekkel szemben ellenálló.

Érésidő: Július elejétől hozza nagyméretű, tömött fürtbe tömörülő fehér bogyótermését.

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, laza vagy középkötött szerkezetű, semleges vagy enyhén savanyú talaj ideális a számára. A kiszáradásra hajlamos vagy magas talajvizes talajba ne ültessük!

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, mely kedveli a kúszó árnyékot, így akár gyümölcsfák alá is ültethető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de talaját ne hagyjuk kiszáradni.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: Az alapvető gondozási munkák közé tartozik a rendszeres öntözés, valamint a tő gyommentesen tartása.

Ez utóbbit lehetőleg kézzel végezzük, így elkerülhetjük azt, hogy a gyökérzetét megsértsük, mivel sekélyen gyökerező növény. A gyomlálás és öntözést kiválthatjuk talajtakarással is, így kedvezőbb feltételeket biztosíthatunk, ehhez használjunk gallyaprítékot vagy szalmát, mely javítja a talajunk szerkezetét is.

A gondozási munkák közül a legfontosabb a metszés. A növény négy éves koráig ez a művelet elenyésző, csupán alakító jellegű, azonban a 4. évben már a három évesnél, idősebb fás vesszőket eltávolíthatjuk, ezeken már csak kevés termést hozna a növény.

A metszést tél végén, kora tavasszal végezzük el, amikor a növény még nyugalmi állapotban van! A termőrügyek a nyársak oldalán, illetve a középhosszú vesszők alján fejlődnek. Az idősebb (4-5 éves) gallyakon már csak kevés virág, ezzel együtt termés fejlődik, ezeket le kell metszeni, ifjítani.

Kártevők, betegségek: levéltetvek, gubacsatka, lisztharmat, köszméte és ribiszke mikoszferellás levélfoltossága, ribiszkerozsda

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1 m
Sor- és tőtávolság: 1x1 m
Termésérés: július
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozás

 

Védett tartalom